Hírek

2013.06.05. 19:39

Esztergomban mintegy 40 embert kellett kitelepíteni

Mintegy 40 embert kellett kitelepíteni az árvíz miatt Esztergomban a Prímás-szigetről - tájékoztatta a megyei kormánymegbízott szerdán az MTI-t. Komárom-Esztergom megyében Komáromban, Almásfüzitőn, Dunaalmáson, Neszmélyen, Táton, Esztergomban, Pilismaróton és Dömösön folyik az árvízvédelmi védekezés.

MTI


-----------------------------------------------------------------------
A Komárom-Esztergom megyei szerdai eseményeket a kemma.hu tudósításában követheti nyomon.
-----------------------------------------------------------------------

Czunyiné Bertalan Judit közölte, eddig már több mint 230 ezer homokzsákot használtak fel a védekezéshez. Mintegy 900 ember dolgozik a homokzsákok töltésén, a gátak építésén. Búbánatvölgynél, a 11-es úton félpályán reggel 7 órától 400 méter hosszan nyúlgát építése zajlik. Pilismaróton gátmagasítást végeznek. Dömösön 300 méteren két munkagéppel folyamatosan építik a gátat.

Esztergomban a 111-es út melletti Mol töltőállomás körül 117 ember védekezik. A városban több helyszínen töltik a zsákokat. Diákok, tanárok, önkéntesek segítik a munkát.

Esztergomban a Prímás-szigetről mintegy 40 embert kellett kitelepíteni. Számukra a Kőrössy kollégium nyitotta meg kapuit.

Pilismaróton az üdülőövezetet kiürítették, a mintegy 70 érintett számára megnyitották a faluban lévő melegedőhelyet. A kormányhivatal felmérése szerint egy nagyobb kiürítéshez a Vértes Volán 283 buszt tud mozgósítani.

Dunaalmáson padlóval, fóliával és homokzsákkal lezártak két árvízi kaput. A Turul Mentőcsoport az Által-ér betorkollásánál 500 méteres töltést épít a vízfolyás partján. Neszmélyen a katasztrófavédelem sódert szállított az árvízi kapuk megerősítésére. A Vízmolnár utcában 600 méter hosszan nyúlgátat építettek és tovább erősítik.

Lábatlannál kétezer homokzsákot csatornafedelekre szánnak, a vízbetörések megakadályozására.

A Komárom-Esztergom vasútvonalon nem közlekednek a vonatok, Komárom és Szőny között katonák önkéntesek segítségével erősítik a vasúti töltést, valamint a MÁV kőzúzalékkal megrakott tehervagonokkal terheli a pályát, hogy a víz ne mossa ki a követ a sínek alól.

Komárom-Esztergom megyében a Duna áradása miatt lezárták a 10-es főutat Almásfüzitő és Dunaalmás között, a 111-es út Esztergom és Esztergom-Kertváros közötti részét, Táton a 117-es és a 10-es közötti összekötő szakaszt, valamint több utat Dunaalmás belterületén.

Ezek is érdekelhetik