Hírek

2010.01.11. 14:29

Határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a VDSZSZ

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) határozatlan idejű országos szolidaritási sztrájkot hirdetett a BKV dolgozóival. A munkabeszüntetés kezdetének időpontját később jelentik be - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke hétfőn, sajtótájékoztatón, Budapesten.

MTI Eco

Elmondta: a szolidaritási sztrájk időpontját később határozzák meg, és elsősorban a Budapest környéki vasúti közlekedésre koncentrál majd, de a munkabeszüntetés hatással lesz az ország egész vasúti közlekedésére.

Gaskó István közölte azt is, hogy a MÁV-nál a még elégséges szolgáltatásról egyeztetést kezdeményeznek.

Gaskó István a sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy Magyarországon súlyos munkaügyi konfliktusok alakultak ki az utóbbi hetekben, az állami vezetők támadásokat indítanak a szakszervezetek, a munkavállalók ellen.

A VDSZSZ elnöke hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a BKV, a harmadik legnagyobb munkáltató cég Magyarországon kollektív szerződés nélkül foglalkoztassa a dolgozókat.

Kérdésre válaszolva Gaskó István kijelentette, hogy a szolidaritási sztrájknak kellő támogatottsága van a vasutasok körében. Fontosnak nevezte, hogy a magyar munkavállalók kiálljanak egymásért.

A sajtótájékoztatón Gelencsér László, a BKV Liga-Munkástanács Szövetség elnöke, a BKV sztrájkbizottságának képviselője kérdésre válaszolva elmondta, hogy kedden a BKV-sztrájk idején arra lehet számítani, hogy az alvállalkozók az összes buszszolgáltatás 3 százalékát tudják majd ellátni mintegy 200 busszal, a metro közlekedése biztosított lesz, várhatóan a HÉV-ek 50 százaléka, villamosok közül pedig egyetlen egy sem fog közlekedni. A troli üzletágban két szakszervezet van, és nem lehet tudni, hogy kik lesznek beosztva.

Ezek is érdekelhetik