Hírek

2006.11.27. 13:36

A tehermegosztás a NATO-csúcs egyik fő témája

Az afganisztáni szerepvállalásról, az újjáépítésben való közreműködésről tanácskoznak a NATO-tagországok vezetői a lett fővárosban. Előzetes hírek szerint várható: az Egyesült Államok újabb kísérletet tesz arra, hogy több pénzt és több katonát kérjen a szövetség tagjaitól.

Cs. E.

Ez nem lesz könnyű, hiszen a közelmúltban több állam is jelezte, hogy nem hajlandó csapatokat küldeni a legveszélyesebb tartományokba. A magyar Külügyminisztérium álláspontja szintén az, hogy a nemzetépítésben résztvevő magyar kontingensen túl nincs lehetőség az afganisztáni jelenlét növelésére. A legélesebben a németek ellenzik a további csapatküldést a tálibok elleni háborúhoz.

Értesülések szerint a washingtoni stratégák a nagyobb tehervállalás szorgalmazása mellett újabb partnerségi programot is előterjesztenek Rigában: ennek az a lényege, hogy NATO-n kívüli, demokratikusnak mondható országokat kellene bevonni – a jelenleginél nagyobb mértékben – a „terrorizmus elleni harcba”. A példa a Balkán, ahol az Európai Unió tudta tehermentesíteni az Egyesült Államokat. Washington azt reméli, hogy különféle érdekek miatt lesznek országok, amelyek hajlandók megajánlani „pénzt, paripát, fegyvert” az iraki és az afganisztáni háborúhoz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!