Hírek

2005.06.28. 00:00

Támogatják, mégis drága

Egy kisiskolás egyhetes táboroztatása a napköziben 8–10, bentlakással 22–25 ezer forint.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="266"] Széles a választék nyári táborokból. Ma már egy gyermek akár fotóstáborba is elmehet, ha van saját gépe.
[/caption]Szinte bárki nyithat ma nyári gyerektábort Magyarországon, mert az Állami Népegészségügyi Tiszti Szolgálat (ÁNTSZ) engedélyén kívül semmi más nem szabályozza, hogy a táboroztatónak milyen feltételeknek kell megfelelni. Miközben az Európai Unió más országaiban szigorúan figyelik, hogy ki mit ajánl gyerektábor címén. Van-e többek között megfelelő szakképesítésű és számú pedagógus (6–12 éves korban az ideális, ha nyolc-tíz gyerekre jut egy). Megfelelő színvonalú-e a szállás, adottak-e a tisztálkodási lehetőségek; elegendő mennyiségű és a gyerekek életkorának megfelelően állították-e össze az étrendet.

A magyarországi Táboroztatók Országos Egyesülete fél éve jött létre  kifejezetten azzal a céllal, hogy amíg a jogszabályi háttér rendeződik, maguk minősítsék tagjaik tevékenységét. Értelemszerűen mások az elvárások egy bentlakásos, nyelvi vagy sporttáborral szemben, mint egy iskolai napközistábor esetén. Így az egyesület interneten is elérhető adatbázisában reményeik szerint hamarosan csak olyan ajánlatok maradnak bent, amelyeket egy szakmai testület az ár és érték szempontjából arányosnak minősített. A szervezet kidolgoz és felállít egy minőségbiztosítási rendszert, ez alapján sorolja be a táborokat. Ahhoz, hogy valaki megfeleljen a minőségbiztosítási követelményeknek, nem kell csatlakozni a szervezethez, mégis kap egy úgynevezett oklevelet, amely sokat elárul a szülőknek, érdeklődőknek. Más eszközük azonban nincs arra, hogy a most kezdődő ellenőrzéskor rosszul szerepelt táborokkal szemben fellépjenek.

Ami a reális árakat illeti: az idei nyáron egy 6–12 éves gyereknek szóló egyhetes tábor ára 7–10 ezer forintnál kezdődik. Ezért ebéd, és munkaidőben a gyerekeket lekötő, általában az iskolák meglévő eszközeit használó foglalkozás jár. A legolcsóbb bentlakásos táborok ára üdülőkörzeteken kívül 15-18 ezer forint, üdülőkörzetekben, vízparton 35-40 ezer. A sporttáborok, ahol az eszközöket is biztosítják, napi bejárással 15-18 ezer forintba kerülnek, bentlakással 20-50 ezerbe. A legdrágábbak értelemszerűen a nyelvi táborok, ilyet belföldön 40-50, külföldön 150 ezer forint alatt nem találhatunk, de inkább 250-300 ezer forintot kell a szülőnek áldoznia rá vagy akár a többszörösét. Visszatérve a hazai táborok minőségéhez: ez attól függ, ki, milyen feltételekkel szervezi.

Az iskolák, kultúrházak és más önkormányzati intézmények táboraiban általában megbízhatunk, még akkor is, ha viszonylag olcsók. Csakúgy, mint azokban, ahol civil szervezetek, egyházak állnak a meghirdetett táborok hátterében. Ők ugyanis táboraikhoz állami vagy önkormányzati támogatást is kapnak. Támogatásokra egyébként az elmúlt hetekben lehetett pályázni, és a nyerteseket a legtöbb helyen már kihirdették. A Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram például 152 millió forintot osztott szét  idén a tábort szervezők között. Maguk a rászoruló családok közvetlenül sem itt, sem az önkormányzatoknál nem pályázhattak e célra támogatásért, viszont az iskolákon és más szervezeteken keresztül mégis elsősorban hozzájuk jutott el a segítség.

Segítenek!

Mintegy 250 témakörbe sorolható 1500 tábor között keresgélhetnek az érdeklődők a Zöld Pont Vakációs Szolgálat interneten elérhető adatbázisában. Illetve a szolgálat munkatársai telefonon is adnak felvilágosítást. Mielőtt azonban valaki felhívja őket, jó, ha előre eldönti: az ország melyik részére küldené szívesen a gyerekét. Milyen jellegű tábort keres. (A korábbi évekhez képest változás, hogy a szaktáborok többsége ma már kiegészül sportolási lehetőségekkel is.) És minimum 20–25 ezer forinttól mintegy 150–200 ezer forintig mennyit szán rá.

22–25 ezer forint. Kaszás Erzsébet Segítenek! Mintegy 250 témakörbe sorolható 1500 tábor között keresgélhetnek az érdeklődők a Zöld Pont Vakációs Szolgálat interneten elérhető adatbázisában. Illetve a szolgálat munkatársai telefonon is adnak felvilágosítást. Mielőtt azonban valaki felhívja őket, jó, ha előre eldönti: az ország melyik részére küldené szívesen a gyerekét.

Milyen jellegű tábort keres.

(A korábbi évekhez képest változás, hogy a szaktáborok többsége ma már kiegészül sportolási lehetőségekkel is.)

És minimum 20–25 ezer forinttól mintegy 150–200 ezer forintig mennyit szán rá. Széles a választék nyári táborokból. Ma már egy gyermek akár fotóstáborba is elmehet, ha van saját gépe. -->

Ezek is érdekelhetik