Hírek

2005.05.30. 00:00

Útipoggyászként adta fel a reptéren a műkincseket

Lebukott egy műkincscsempész Ferihegyen, tájékoztatta vasárnap a Reggelt Sipos Jenő. A vám- és pénzügyőrség szóvivője szerint a román férfit szombaton akkor kapták el, amikor a repülőtéri biztonsági szolgálat és a vámosok közösen ellenőrizték az utasok csomagjait.

Nagy E. Dóra

A tettes az útipoggyászában rejtette el a Sipos szerint több mint egymillió forint értékű kincseket. Csomagja tizenöt antik jellegű festményt, fa szoborfejet, egy női alakokkal díszített vázát, fa képkeretet és réztálat rejtett. A csempész Detroitba vitte volna zsákmányát, a tárgyakról már a helyszínen megállapította a szakértő, hogy a kulturális javak közé tartoznak. Úgy tudjuk, a férfi részletes kihallgatása még nem történt meg. Így az sem ismert, pontosan honnan származnak a műtárgyak.

Sipos szerint az elmúlt hetekben egyre többen próbálnak meg illegálisan vagy behozni az országba, vagy külföldre vinni műkincseket. Legutóbb május elején, Röszkén bukott le egy szerb csempész, aki római kori régiségeket kísérelt meg behozni az országba egy táskába rejtve. A szóvivő fokozott ellenőrzést ígért a szerb, a román és az ukrán határszakaszokon, valamint a Ferihegyi repülőtéren.

Nagy E. Dóra -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!