Röplabda

2024.03.06. 20:51

Drámai csatában dőlt el a továbbjutás, elődöntőben a Békéscsaba - galériával

Vért izzadva, drámai, több mint két órán át tartó csatában a Swietelsky-Békéscsaba harcolta ki az elődöntős részvételt a női röplabda Extraligában, miután szerdán döntő szettben legyőzte az Újpesti TE gárdáját.

Gajdács Pál

Pintér Andrea blokkjával, majd ászával kezdődött az utolsó negyeddöntős csata, a csabaiak láthatóan nagyon feltüzelt állapotban léptek pályára. A mérkőzés kezdett hasonlítani a korábbi összecsapásokhoz, a Csaba ellépett néggyel, majd az UTE egy hármas, aztán a BRSE egy négyes, majd ismét a lilák egy hármas szériát hoztak össze. A szett derekára nagyon kiegyenlítetté vált a mérkőzés, felváltva születtek a pontok. Tizenhétnél beérte vendéglátóját az Újpest, ekkor Tóth Gábor már a második idejét kérte ki. Jókor és ezúttal sikeresen, mert innentől beindultak a tanítványai, négy egymást követő ponttal négy pontos fórba kerültek. Kindelan hibája nyomán négy szettlabdája lett a Békéscsabának és a másodikat Margarita Stepanenko beütötte.

röplabda, BRSE, elődtő, győzelem
A Swietelsky-Békéscsaba megszerezte az elődöntős részvételt Fotó: Imre György

A nagy csata a második játszmában is folytatódott, s ezúttal az újpestiek játszottak jobban, szert is tettek egy hárompontos előnyre, amiből a csabaiak a légiósaik főszereplésével visszajöttek, 10:9-es csabai vezetésnél időt kért Horváth András. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, a hajrához közeledve az újpestiek mínusz egyről fordítottak és húztak el három egységgel. Ez a különbség a játszma végére ötre nőtt, ugyanis Kindelan pontot érő támadásával a negyeddöntő során az UTE először nyert szettet Békéscsabán.

A harmadik játék első szakaszában a Békéscsaba játszotta a domináns szerepet, 5:1-el indított, majd egy darabig tartotta is ezt a fórt, de az újpestiek nem akarták feladni (miért is tették volna?) és tapadtak a Csabára, 12-nél be is érték Molcsányi Ritáékat. Dominika Strumilónak köszönhetően elmozdult a nehéz helyzetből a BRSE, amely megugrott hat ponttal, de még ez sem jelentett nagy biztonságot, olyannyira nem, hogy az UTE elkezdett zárkózni, s blokkjaival éppen a volt csabai, Zólyomi Rebeka tört borsot egykori társai orra alá. A csabaiak azonban megrázták magukat és öt egymást követő ponttal nyolc szettlabdához jutottak, és egy elrontott labdamenet után Paszkova-Kaneva „védhetetlenül” bombázta át a túloldalra a nagyon fontos labdát.

A 4. felvonásban az újpestiek a túlélésért játszottak, méghozzá eredményesen, 9:5-ös hátránynál a hazaiak edzője kénytelen volt időt kérni. Az UTE rendíthetetlenül ment előre, 9:15-nél a csabai tréner újra időt kért, de hiába, mert a csapata teljesen szétesett, az UTE simán húzta be ezt a szettet.

Az UTE vett jobb rajtot a rövidített játszmában, csabai oldalon Strumilo, majd Miroszlava Paszkova-Kaneva próbálta magával húzni a társait, egypontos csabai vezetésnél cseréltek térfelet a felek. Pintér Andrea eredményes megmozdulásaival a BRSE ki tudott harcolni egy hárompontos előnyt. A végén aztán megremegett az újpestiek keze, a csabaiaknak négy meccslabdája lett, a pontot az i-re Margarita Stepanenko tette fel, elődöntős a Békéscsaba!

Az egyik fél három győzelméig tartó negyeddöntőt 3–2-re a Békéscsaba nyerte. A döntőért a Békéscsaba a Kaposvárral, MÁV Előre a Vasassal mérkőzik. 

Tóth Gábor: – Az utóbbi két hét nagyon nehéz volt, de az is igaz, hogy mi kormányoztuk magukat a vártnál nehezebb helyzetbe. Nagy lendülettel kezdtünk, de egy ötödik meccs, az olyan, mint egy ötödik szett, itt a végén a szív dönt. Mindenkinek van kisebb-nagyobb fájdalma, de ezen túl kell lépni, mert ez az élsport. Aki ezt jobban dolgozza fel, az nyer. Ma mi nyertünk, amiben nagyon sok munka volt, még ha az eredmények nem is olyanok voltak, mint amit megszoktunk. Ma az volt a feladat, hogy magunkat győzzük le.

Horváth András: – Nagyon hullámzó mérkőzés volt, hiszen az egyik szettben a BRSE, a másikban a mi csapatunk dominált. Az ötödik mérkőzés egy három kettes eredménnyel zárult, ez mindent elmond a párharcról. Ezért dolgoztunk, hogy sikerüljön megszorítani a Békéscsabát. Bár nem mi mentünk a négybe, így is rendkívül büszke vagyok a csapatomra és az egész stábra.

Swietelsky-Békéscsaba–Újpesti TE 3:2 (21, –20, 17, –14, 11)

Extraliga női mérkőzés, negyeddöntő, 5. találkozó. Békéscsaba, 1100 néző. V.: Tillmann, dr. Árpás Krisztina. Békéscsaba: Paszkova-Kaneva 14, Pintér A. 16, Stepanenko 13, Strumilo 12, Kump 5, Kotormán. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Aydinogullari 1, Glemboczki 3, Mikus, Becic 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.

UTE: Kilyénfalvi 1, Kindelan 25, Whitney 7, Ambrosio 2, Moreno Borrero 9, Milanova 14. Csere: Baksa P., Dömsödi (liberók), Sziládi, Zólyomi 9, Saldanha 7, Dani 1. Vezetőedző: Horváth András.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 3:0, 4:4, 9:5, 10:10, 14:10, 17:17, 22:18, 24:20. 2. szett: 4:7, 6:9, 10:9, 12:13, 18:17, 19:23. 3. szett: 5:1, 9:5, 12:12, 19:13, 24:16. 4. szett: 0:3, 5:11, 11:23. 5. szett: 1:3, 7:5, 10:9, 13:9.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában