Röplabda

2024.03.09. 21:19

Tisztességes küzdelemben maradt alul a Békéscsaba a kupában – galériával

Ahogyan tavaly, úgy idén is ezüstérmes lett a Swietelsky-Békéscsaba a női röplabda Magyar Kupában, amely alaposan megnehezítette a címvédő Vasas Óbuda dolgát a szombat esti érdi fináléban. A fővárosiak zsinórban harmadszor nyerték meg a kupát.

Gajdács Pál

Békéscsabai pontokkal kezdődött a mérkőzés, ám amint kezdte elkapni a ritmust Taylor Bannister, elolvadt a minimális előny és a Vasas vette át az irányítást. Az amerikai és Török Kata pontjaival fokozatosan elhúzott az Óbuda, igaz a Csaba nem szakadt le. Az első viharsarki időkérésre 10:13-as állásnál került sor, de nem tudtak három pontnál közelebb kerülni és 14:17-nél jött az újabb időkérés. A hajrában már egyértelműen a piros-kékek akarata érvényesült, akik hat játszmalabdából gazdálkodhattak, végül Török Kata sikeres blokkjával le is zárták ezt a felvonást.

vasas, brse, kupadöntő, röplabda
A Vasas három szettben győzött. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A második szett elején gyorsan ellépett három egységgel a címvédő, a csabaiak szakvezetője pedig 4:7-nél ki is kérte az első idejét. Játékosai megfogadták a tanácsokat, mert egy hármas szériával az egyenlítésért szerválhattak. A Vasas rákapcsolt, de négypontos előnyüket nem tudták megtartani, a Csaba ismét ott loholt a nyakukban és ezúttal a Vasas görög edzője folyamodott az időkérés eszközéhez. A fővárosiak a légiósaiknak köszönhetően újból eltávolodtak a csabai együttestől. Ötpontos hátránynál ismét Tóth edző szakította meg a játékot. Lányai – az azeri Margarita Stepanenko vezérletével – becsülettel hajtottak, vissza is zárkóztak három pontra, de jött ismét Bannister, aki az utolsó három labdamenetet lezárta, a legvégén egy ásszal.

A Vasas lendületben maradt, alaposan faképnél hagyta a Békéscsabát a 3. szettben. Kump Alíz egy szép ásszal kozmetikázott az eredményen, de együttese még így is beláthatatlan távolságban volt ellenfelétől. A csabaiakat azonban így sem nem érheti szemrehányás, mert még ebben a helyzetben sem adták fel, és egy 4:0-s sorozattal sikerült felzárkózniuk öt pontra. Vasas-időkérés után ismét elnyúlt a piros-kék mezes együttes, de hiába gondolták Törökék, hogy megnyerték a meccset, Pintér Andrea szenzációs sorozatával (benne egy ásszal) a BRSE csaknem beérte az Óbudát, sőt, néhány labdamenettel később be is érte! Athanaszopulosz próbálta rendezni a sorokat, ami olyannyira sikerült neki, hogy csapata egy négyes szériával el is jutott a meccslabdáig. Pintér Andrea még szépített, de Sillah Fatoumatta beütötte a győzelmet érő pontot, a Vasasé lett a trófea, amit sorozatban harmadszor kaparintott meg és amit végleg megtarthat.

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 0:3 (–18, –20, –21)

Magyar Kupa női mérkőzés, döntő, Érd, 2200 néző. V.: Szabó Péter, Bátkai-Katona Ágnes. Békéscsaba: Kump 4, Kotormán 1, Strumilo 4, Stepanenko 15, Pintér A. 10, Paszkova-Kaneva 6. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Glemboczki 7, Aydinogullari 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Vasas: Gülübay 1, Bannister 18, Török K. 9, Papp O. 4, Abdülazimova 7, Sillah 19. Csere: Juhár (liberó), Gyimes-Capet 1, Fricová, Vezetőedző: Janisz Athanaszopulosz.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 3:1, 6:9, 10:14, 16:22, 18:24. 2. szett: 4:8, 8:9, 9:13, 12:13, 14:19, 19:21, 20:24. 3. szett: 2:8, 3:12, 7:12, 8:15, 16:17, 20:20, 20:24.

Vélemények lefújás után

„Nem kell szégyenkeznünk. A nyitásfogadásunk nem volt tökéletes, emiatt sokszor kellett komoly erőfeszítéseket tennünk a pontokért, ettől függetlenül nyomást tudtunk helyezni a Vasasra, ott viszont már a képességek döntöttek” – mondta a találkozó után Tóth Gábor. A csabai vezetőedző szerint a Vasasnak fizikálisan a két támadója jobb volt, és „ezekben a kiélezett helyzetekben megcsinálták azt, amiért itt vannak”.

Jól harcoltunk, mindenki kivette a részét és megpróbálta a legjobbat nyújtani. Jól felkészültünk, borzasztóan akartuk a sikert, de jelen pillanatban van hova fejlődnünk. Nehéz a Vasas ellen röplabdázni, az biztos.

„Nagyon boldog vagyok, hogy megszereztük a trófeát, gratulálok a csapatnak, a lányoknak, a stábnak és a menedzsmentnek is, de a csabaiakat is gratuláció illeti, mert a harmadik szettben 12-3-nál sem adták fel a meccset” – értékelt az MTI-nek a lefújás után Atanaszopulosz. Kiemelte, ez együttese számára fontos tanulság, hogy a mérkőzések addig nem érnek véget, amíg az utolsó labda le nem esik a földre. „Összességében azt gondolom, megérdemelten nyertünk, bizonyítottuk, hogy jelenleg miénk a legjobb csapat Magyarországon. Köszönjük a szurkolóknak is a fantasztikus atmoszférát, sokat segítettek a sikerben” – mondta a tréner.

A négyes döntő legjobb játékosának (MVP) megválasztott Fatoumatta Sillah azt mondta, nagyon érzelmes volt a finálé, amire keményen készültek az elmúlt két hétben. „Rengeteg minden kavarog bennem, azt gondolom, megérdemelten nyertünk, még ha nem is volt könnyű siker. Nagyon köszönöm én is a szurkolóknak, hogy itt voltak, és még most, fél órával az utolsó labdamenet után is énekelnek nekünk” - mondta a szlovén állampolgárságú, gambiai származású ütőjátékos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában