Röplabda

2024.01.23. 21:13

Egy szettet nyert Linzben az erősen tartalékos Békéscsaba

Elveszítette linzi mérkőzését kedden este a Swietelsky-Békéscsaba a női röplabda Közép-európai Ligában. A sérülések miatt megfiatalított erősen tartalékos magyar csapat a linzi mérkőzéstől függetlenül már biztosította helyét a négyes döntőbe.

Gajdács Pál

A Békéscsaba legtöbb pontját Glemboczki Zóra (6) jegyezte

Fotó: Imre György-archív

Sérülések miatt egy idén még nem látott összeállításban kezdett Linzben utolsó alapszakaszbeli mérkőzésén a Swietelsky-Békéscsaba. A kezdőben kapott helyet a 19 esztendős feladó átló, Budai Viktória, aki szombaton még az NB I.-es csapatot segítette az MTK elleni győztes mérkőzésen, míg a liberó posztján egyedüliként Kertész Petra kezdett, poszttársa, Molcsányi Ritát kivételesen ütőként vették számításba. Ugyan Pintér Andrea is a többiekkel tartott, de elővigyázatosságból nem lépett pályára az osztrák bajnok ellen.

Szokatlan összeállítás ide, szokatlan összeállítás oda, azonnal a csabaiak ragadták kézbe a mérkőzés irányítását, 7:2-es hátrányuknál a linziek argentin trénerének, Facundo Moranónak máris időt kellett kérnie. A csabaiak a folytatásban is sikeresen tartották távol maguktól a házigazdáikat, aki azonban egyszer csak megrázták magukat és négy gyors ponttal lőtávolba kerültek. A magyar együttes ismét erősített, újra ellépett, és a 4-5 pontos különbséget egészen a hajráig őrizni tudta. Tóth Gábor edző 23:20-nál két kulcsjátékosát is lehozta pihenni, a lábra kapó osztrákok pedig a megkezdett sorozatukat folytatva feljöttek és – megfordítva az eredményt – zsinórban hét pontot szerezve megnyerték a játszmát.

A második felvonás hasonlóan kezdődött, mint az első, most is a BRSE gyűjtögette a pontokat, csak éppen nem tudott akkora különbséget kidolgozni. 11:11-nél jött el a pillanat, amikor egyenlő lett az állás, s ebben az időszakban bizony a csabaiaknál több volt rossz, mint a jó megoldás. Ezután felváltva vezettek a csapatok, a szett derekán előbb a Csaba, majd a Linz produkált egy eredményes szériát, ám utóbbi csapat került nyerő pozícióba. A magyar csapat trénere 20:19-es hazai vezetésnél időt kért, de az osztrákok vérszemet kaptak és már csak két pontra voltak a 2:0-tól. A csabaiak Bodnár Dorottya és Margarita Stepanenko révén ugyan egy pontra feljöttek, de a linziek jobban koncentráltak és egy sánccal, majd az egyesült államokbeli Brooke Botkin tűpontos ütésével ezt a játszmát is hozni tudták.

Nagyon belekezdett a Linz a harmadik játszmában, de a négypontos előnye gyorsan elolvadt. A vezetést ugyanakkor nem tudta átvenni a Békéscsaba, mert Duvnjakék játékában sokkal nagyobb volt az átütőerő. A csabaiaknál Glemboczki Zóra vette át a pontfelelős szerepét, akinek teljesítményéhez Kump Alíz egy szép ütéssel és Cansu Aydinogullari egy blokkal próbált felzárkózni. A játék közepén csavart is az álláson a BRSE, mire a hazaiak edzője időt kért. Hiába, mert a magyarok jobban bírták a végét – különösen a nagyon fiatal Budai Viktória volt elemében – és szépítettek.

A negyedik játszma az osztrákokról szólt inkább, akik a jó kezdés után csak ritkán engedték közel magukhoz ellenfelüket. A magyar csapat edzője 7:5-ös, majd 14:10-es hazai vezetésnél is kikérte az idejét, ám Botkinék fáradhatatlanok voltak, hét ponttal megugrottak. Tóth edző sokat cserélt, ám a fáradó csapatában már nem volt meg az az erő, ami felhozhatta volna őket. A hajrában produkált 6:0-val a linziek nagyon magabiztosan húzták be a szettet és szerezték meg az alapszakaszban az első győzelmüket.

A Békéscsaba vereségével és a szlovén Kamnik a horvát Dinamo Zagreb elleni sikerével már biztos, hogy nem nyerheti meg az alapszakaszt.

Facundo Morano: – Remekül nyitottunk az első szett végén és a másodikban is, ezen kívül a blokkvédekezéssel is elégedett vagyok. Nagyon nehéz meccs volt, örülök, hogy bizonyítottak a lányok. 

Tóth Gábor: – Rengeteg nehézséggel küzdünk, ami a pályán is meglátszott. Nincs sok időnk, mielőbb rendezni kell a sorokat. 

Oberbank Steelvolleys Linz-Steg (osztrák)–Swietelsky-Békéscsaba 3:1 (23, 23, –20, 13)

Közép-európai Liga női mérkőzés, 5. forduló. Linz, 50 néző. 

Vezette: Danica Viktoríni-Lisá és Boris Kovác (szlovákok). 

Linz: Stivers 8, Duvnjak 4, Nunez 4, Botkin 19, Ubiparip 11, Mehlem 7. Csere: Trathnigg, Schmohlmüller (liberók), Deisl, Hohenauer 14, Raab, Maass 1. Vezetőedző: Facundo Morano. 

Békéscsaba: Glemboczki 18, Bodnár 6, Stepanenko 9, Budai 10, Kump 11, Aydinogullari 5. Csere: Kertész (liberó), Molcsányi, Kotormán, Gergácz. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 2:7, 9:12, 12:18, 18:22, 23:23. 2. szett: 1:4, 5:5, 5:8, 12:11, 16:18, 22:19, 3. szett: 6:2, 6:6, 9:7, 14:12, 15:16, 18:21, 20:23. 4. szett: 3:0, 5:5, 9:5, 11:9, 14:10, 22:13.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában