Röplabda

2023.10.30. 12:19

Nemzetközi vizeken a BRSE

Címvédőként kezdi meg a Közép-európai Liga (MEVZA) idei szezonját a Swietelsky-Békéscsaba női röplabda-csapata, amely előbb kedden 18.30 órától Zágrábban a horvát HAOK Mladost Zagreb, majd egy nappal később 16 órától ugyancsak a horvát fővárosban a tavalyi másik elődöntős szlovén OK Calcit Kamnik ellen lép pályára.

Gajdács Pál

Zágráb elleni mérkőzésen

Fotó: Imre György

Az egykori Duna-kupa, majd Interliga, 2005-től Közép-Európai Ligaként (MEVZA) futó regionális sorozatban igazi sikertörténetet írt eddig a Békéscsaba, hiszen háromszor hódította el a trófeát, először 2017-ben, amikor Zágrábban emlékezetes mérkőzésen a szlovén Calcit Ljubljana ellen szerezte meg az aranyérmet. Egy évvel később a Békéscsabán megrendezett négyes döntőben a cseh VK UP Olomouc ellen diadalmaskodott 3:2-re az akkor az olasz Alberto Salomoni által irányított csapat.

Következett egy hosszabb szünet, s nem tudjuk, hogy ha a regionális szövetséggel való vitás kérdések miatt a 2018–19-es szezonban nem lép vissza a csapat, majd a következő évben nem bojkottálja, s ha azt követően a COVID idején megrendezik a bajnokságot, esetleg nyert-e volna további trófeákat a gárda. Mindenesetre 2022 áprilisában komoly változások mentek végbe a MEVZA-nál, ami után újra benevezett a BRSE. S milyen jól tette, mivel bejutott a döntőbe, és Kamnikban 3:0-ra legyőzte a szlovén Nova KBN Branik Maribor csapatát.

Címvédőként idén újra belevág a régiós kupába a Swietelsky-Békéscsaba, nemcsak a lehetőség miatt, hogy megvédje címét, hanem azért is, hogy a nemzetközi porondon játéklehetőséget tudjon biztosítani a csapatnak.

Idén hat csapat kezdi meg a küzdelmeket, az egyedüli magyar induló Békéscsaba mellett a HAOK Mladost Zagreb (horvát), a Nova KBM Branik Maribor (szlovén), az OK Calcit Kamnik (szlovén), az OK Dinamo Zagreb és a Steelvolleys ASKÖ Linz Steg (osztrák).

A békéscsabaiak kedden a KEL négyszeres bajnokával, a horvát HAOK Mladost Zagreb csapatával csapnak össze. A tavasz egyik legizgalmasabb ütközetét a zágrábiakkal vívta a Békéscsaba, amely az elődöntőben a kinti 3:2-es vereség után abszolút vesztett helyzetből, 0:2-es szettállásból fordított és aranyszettel verekedte be magát a fináléba.

Szerdán az az OK Calcit Kamnik következik, amelyik eddig a csabaiakhoz hasonlóan három alkalommal nyerte meg a MEVZA-kupát. Velük kapcsolatban nem lehetnek jó emlékei a csabaiaknak, hiszen a tavalyi kiírás alapszakaszában az első vereségét éppen a szlovén gárdától szenvedték el. A Kamnik jelenleg hibátlan teljesítménnyel vezeti hazája bajnokságát.

A keddi zágrábi mérkőzés 18.30, a szerdai 16 órakor kezdődik. 

Október 31., kedd, 18.30, Zágráb

HAOK Mladost Zagreb (horvát)–Swietelsky-Békéscsaba

November 1., szerda, 16.00, Zágrábban

Swietelsky-Békéscsaba–OK Calcit Kamnik (szlovén)

November 22., 18.00, Békéscsaba

Swietelsky-Békéscsaba–Nova KBM Branik Maribor (szlovén)

December 19., 18.00, Békéscsaba

Swietelsky-Békéscsaba–OK Dinamo Zagreb (horvát)–Swietelsky-Békéscsaba

2024. január 23., Linz

Oberbank Steelvolleys Linz Steg (osztrák)–Swietelsky-Békéscsaba

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában