Röplabda

2023.10.27. 19:57

Két könnyű és egy nehéz játszma után nyert a Békéscsaba – galériával

Megszerezte idei első hazai győzelmét a Swietelsky-Békéscsaba a női röplabda Extraligában. A pénteki találkozót simán, 3:0-ra nyerte a viharsarki gárda az Újpesti TE ellen.

Gajdács Pál

Fotó: Imre György

A két évvel ezelőttig még Békéscsabán játszó válogatott UTE-csapatkapitány, Boskó Ágnes nyitotta meg a pontok sorát, Bodnár Dorottya révén azonban gyorsan jött a hazai válasz. Utóbbi remek nyitásai után úgy belejött a csapata, hogy többek között Margarita Stepanenko egymást követő két ásza után 10:2-nél az újpesti trénernek, Horváth Andrásnak már másodízben kellett időt kérnie. A brazil Amaral két pontjával ugyan szépített az UTE, de a különbség csak időlegesen csökkent. Próbálta fenntartani a maximális koncentrációt a Békéscsaba, amely Stepanenko hatásos bombáival próbálta szétzilálni a vendégek játékát. A 22. pontért nagyon megdolgoztak a csabaiak, a csaknem egy percig tartó labdamenetet végül Stepanenko zárta le és az azeri is juttatta szettlabdához a Békéscsabát, és az ő blokkja is tett pontot az első játszma végére.

Próbált felpörögni a fiatal fővárosi együttes, de Stepanenko, vagy Glemboczki Zóra bombaerős és pontos ütései bizony elvették a játéktól a kedvüket. Horváth András 11:6-os csabai vezetésnél időt kért, úgy érezte, hogy ekkor még talán megállíthatják a csabaiakat. De mégsem, mert a hazaiak egy olyan szériába kezdtek (zsinórban 5 pont), ami után az újpestiek már képtelenek voltak egyáltalán szorossá tenni a játszmát. 20:8-nál jött az újabb vendég időkérés, de ez sem segített. Egy 4:0-s sorozat már nagyon közel hozta a hazaiakat ahhoz, hogy meglegyen a második játszma is. A végén azonban egy kis könnyelműsködés után picit felzárkózhatott az UTE. Így is tizenegy szettlabdája lett a csabaiaknak. Csak egyet rontottak, és végül ismét Stepanenkóé volt az utolsó szó.

Kicsit döcögősen kezdődött csabai szempontból a 3. felvonás, szokatlan módon a vendégek vezettek, igaz csak minimális különbséggel. Stepanenko vezérletével azután összekapta magát a Békéscsaba és 10:8-nál már Horváth Andrásnak kellett időt kérni. A lila-fehérek azonban tapadtak a hazaiakra, ezért 12:11-es állásnál már Tóth Gábor folyamodott ehhez az eszközhöz. A meccs második maratoni labdamenete után a hazaiaké lett a pont, a tizenharmadik – kellett is nagyon! Szívósan küzdött az UTE, és játszma derekán ismét átvette a vezetést. Szenvedett a Csaba, belelkesedett az UTE és a hajrában is teljesen nyílt maradt a küzdelem. A végén aztán egy 5:0-s sorozat után már szett-, és meccslabdához jutott a Békéscsaba és egy széles ütés után meg is nyerte a találkozót.

Swietelsky-Békéscsaba–Újpesti TE 3:0 (13, 14, 20)
Extraliga alapszakasz, 1. forduló, Békéscsaba, 700 néző. Vezette: Jámbor Tamás, Bátkai-Katona Ágnes.

Békéscsaba: Stanchulova 12, Bodnár 4, Stepanenko 20, Glemboczki 10, Kump 3, Aydinogullari 4. Csere: Kertész, Molcsányi (liberó), Pintér 2. Vezetőedző: Tóth Gábor
UTE: Sziládi 5, Ambrosio 6, Boskó Á. 3, Amaral 11, Kilyénfalvi 1, Kindelan 6. Csere: Baksa, Dömsödi (liberók), Dani, Zólyomi, W. James. Vezetőedző: Horváth András.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 3:1, 10:2, 13:6, 17:9, 23:13. 2. szett: 8:4, 14:6, 22:9, 3. szett: 3:4, 11:8, 14:11, 16:17, 19:20, 21:20, 

Tóth Gábor: – A harmadik szettben fogadásban kezdtünk el talán könnyelműbbek lenni és ezzel sikerélményt adtunk az Újpestnek, ami után megnőtt az önbizalmuk. Szoros eredménynél vannak azok a pillanatok, amiből tudunk erőt meríteni és fejlődni. A végén Glemboczki Zóra jó nyitássorozata után megnyertük a mérkőzést. A blokkvédekezésünk végig nagyon jó volt, aminek külön örülök.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában