Compak Sporting OB

2023.08.26. 12:46

Koronglövő országos bajnok lett Bánki András

Két koronglövő versenyről is kiváló eredménnyel, győzelemel tért haza Bánki András. Az amatőr kategóriában versenyző békéscsabai sportember Felgyőn, majd Füzesabonyban bizonyított. A Korongvadász Országos Bajnokság után a Compak Sporting Országos Bajnokságot is megnyerte. Utóbbin, az ünnepi hétvégén, Hegyes Zoltán felkészítésével érte el eddigi legjobb eredményét: 200-ból 193 találattal.

Csete Ilona

Élete legjobb eredményével állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára Bánki András.

Bánki Andrásról korábban már írtunk, amikor megnyerte a Békés Megyei Kamara Kupát, ezzel a megye bajnoka lett. A legutóbbi versenyről hazatérve az országos koronglövő bajnok elmesélte, hogyan sikerült elérnie ezt az eredményt és milyen versenyszámokban.

– A koronglövészetnek több ága van, én a sporting (korongvadászat) és compak sporting (gyorsított korongvadászat) kategóriákban versenyzek. Idén mindkettő számban sikerült megszereznem az országos bajnoki címet amatőr kategóriában, ebből ez év végén már felkerülök a felnőtt kategóriába – nyilatkozta Bánki András, aki a Felgyőn megrendezett Sporting OB-t 200 korongból 169 találattal nyerte meg. Augusztus 20-án a füzesabonyi lőtér adott otthont a Compak Sporting OB-nak, ott sikerült elérnie élete eddigi legjobb eredményét, 200 korongból 193 találattal lett országos bajnok. Az első napon 100-ból 98 találat, majd másnap 100-ból 95 találat volt a teljesítménye. S hogy minek, vagy kinek volt köszönhető ez a kimagasló eredmény?

– Hegyes Zoltán a csongrádi lőtér üzemeltetője a felkészítőm. Együttműködésünk rövid ideje alatt, szinte számomra is hihetetlen módon értünk el látványos javulást és ilyen kimagasló eredményt. Nem egészen több, mint egy hónappal ezelőtt kerestem meg Zoltánt, hogy vállalja el a tanításomat, a felkészítésemet. A közös munka gyümölcsözőnek bizonyult, így neki köszönhetem e remek eredményt, amit az ünnepi hétvégén rendezett versenyen produkáltam. Ez a siker a kettőnk közös sikere, az országos bajnoki győzelmemet is neki ajánlom. Hálával tartozom és bízom benne, hogy még több sikert érünk el a jövőben, mert a közös munka nem áll meg, folytatjuk tovább – tette hozzá a sportember.

Koncentráció, személyre szabott fegyver, finom fegyverkezelés kell a koronglövészet magas szintű műveléséhez.

Hegyes Zoltán instruktor elárulta, ismeretségük már kétévtizedes.

– Bánki András hozzáállása, habitusa számomra ismert. Megszállottsága a koronglövészetben is komoly érték. Ehhez párosul erős technikai tudás, amit én még kicsit csiszolgattam. Talán az volt e mellett még a legfontosabb, hogy elérjem nála: higgyen magában, s azokban a sporteszközökben, amiket használ. Innentől kezdve a lőtudás mellé párosuló önbizalom sokat tett ahhoz, hogy elérje élete eredményét.

– Tiszta fej, éles látás, koncentráció, személyre szabott fegyver, finom fegyverkezelés kell a koronglövészet magas szintű műveléséhez. Az országos bajnokságon Bánki András esetében mindezek együttállása megvalósult. Ennek volt az eredménye az, hogy a négy körből háromban telibe lőtte a pályákat, ami nem kis dolog – hangsúlyozta Hegyes Zoltán, a tapasztalt lövő, akitől megtudtuk, 2023-ra véget értek a nagy versenyek. A következő hónapok a finomhangolásokról szólnak és a folytatásban a békéscsabai koronglövő olyan ambiciókkal indulhat, amivel tovább öregbítheti e sportág Békés vármegyei hírnevét. 

Koronglövő versenyek, eredmények

Bánki András versenyeredményei a már említett két bajnoki siker mellett. 2023 márciusa: Felgyő, éjszakai verseny Compak Sporting 75 (61 találat), II. hely; 2022. márciusa Felgyő: Évnyitó verseny, Compak Sporting 200 (167 találat), I. hely;  2022. április Felgyő: Day & Night Cup - Jerring Cup 1., Compak Sporting 125 (116 találat), I. hely; 2023. májusa Felgyő: Zilai János Emlékverseny Compak Sporting 100 ( 83 találat), 28-as kaliber, II. hely kis kaliber kategória; 2023. májusa Felgyő: Jerring Cup II. Sporting 120 ( 98 találat), II. hely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában