Labdarúgás

2023.07.29. 15:23

Egerben edzőtáboroznak a viharsarki sípmesterek

Rendhagyó módon Egerben tartja hagyományos nyári frissítő kurzusát az MLSZ Békés Vármegyei Igazgatósága égisze alá tartozó Játékvezetői Bizottság.

Bakulya Mihály

Előadások és csoportos foglalkozások váltják egymást a táborban

A viharsarki sporik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Leányka utcai kollégiumában ütötték fel a főhadiszállást hét végén, ahol különböző szakmai előadásokat, elemzéseket hallgattak, szellemi teszteket töltöttek ki.

Elöljáróban Szpisják Zsolt területi igazgató ismertette a honi szövetség elvárásait, majd Hrabovszki András JB elnök tartott eligazítást, illetve tájékoztatót a tábor aktualitásairól.

A háromnapos sűrű programsorozat keretében elméleti előadások és csoportos foglalkozások váltották egymást. Medovarszki István oktatási instruktor a szabályváltozásokról tartott ismertetőt a játékvezetőknek. Az UEFA illetékes bizottsága csak apróbb módosításokat tett közzé, az egyik új elem a kezezések megítélésének finomítására szolgál.

A táborlakók csoportos foglalkozásokon taglalták a mérkőzések eseményeinek menedzselését. Ezen belül külön fejezetet szenteltek a labdarúgók épségének védelmére, a tisztább játék elősegítésére irányuló szabályok betartására a sárga- és piros lapok alkalmazásával. Napirenden volt a leshelyzetek megítélése, miként külön tananyagot szenteltek a játékvezetők kulcsdöntéseire is, a népszerűtlen ítéletek felvállalására, valamint azok hatására.

Nem maradt el az elméleti szabályteszt írása sem, amely az őszi működés egyik alapfeltétele. Az „alkalmasság” másik felét az eredményes fizikai teszt jelenti majd augusztus első felében, amire Békéscsabán a Tünde utcai futópályán kerül sor. Azt követően alakítják ki a különböző osztályokat. Már napokkal korábban eldőlt, hogy a fiatal Jávorka Eliza a jövőben az országos JB-hez tartozik majd, miután bekerült az NB I.-es női asszisztens keretbe.

A vármegyei pályákon kilenc újonc tűnhet fel ősztől, ők nincsenek ott Egerben, mivel most végzik a tanfolyamot és augusztus elején vizsgáznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában