Speciális Olimpiai Játékok

2023.06.27. 09:56

Szavak nélkül: a szarvasi Dalma bearanyozta az életét

Mátyás Dalma nyakába akasztották a legfényesebben csillogó olimpiai érmet, az aranyat néhány nappal ezelőtt. A szarvasi, békéscsabai, nagyszénási kötődésű fiatal sportolónő Berlinben, a XVI. Speciális Olimpiai Játékokon, 50 méteres hátúszásban bizonyult a legjobbnak, legyőzhetetlennek. Fantasztikus eredménye sok-sok éven át a kitartó munkának, a mindent biztosító szerető családi háttérnek és Fejes Istvánnak, annak az edzőnek is köszönhető, aki végig hitt Dalma képességeiben.

Csete Ilona

Mátyás Dalma a legfényesebben csillogó éremmel. Aranyat nyert hátúszásban. Fotó: Facebook

„Mátyás Dalma aranyérmet szerzett az 50 méteres hátúszásban, a Berlinben megrendezett speciális olimpián! Volt tanulóként iskolánkat is képviselted, büszkék vagyunk rád, köszönjük! Dalma edzőjének, Fejes István kollégánknak köszönjük a munkáját!” – erre a bejegyzésre sokan felkaptuk a fejünket, és az ismerősen csengő nevek nyomába eredtünk.

Kiderítettük, Békéscsabán az Esély Pedagógiai Központ EGYMI Szakiskola egykori diákja volt a Szarvason élő, ma már Nagyszénáson dolgozó Mátyás Dalma, aki a legfényesebben csillogó éremmel tért haza hétfőn Berlinből. Édesanyjával beszélgettünk a kislányból nagylánnyá cseperedő Dalmáról, aki kijutott a magyar válogatott keret tagjaként. A 77 értelmi fogyatékossággal élő sportolót összefogó magyar nemzeti csapatba kerülésig azonban nagyon hosszú út vezetett...

– Dalma kicsi lányként alig kommunikált, vagy csak tőmondatokban. Óvodás volt, amikor kiderült, szelektív mutista (válogatott némaság). Ez nem betegség, ez egy állapot. Így választottunk általános iskolát, speciális képzésben vett részt Békésszentandráson, majd Békéscsabára került szakmát tanulni. Sikerült munkát találnia Nagyszénáson. Ez egy sikertörténet, ám az út, ami idáig vezetett, nem volt könnyű és egyszerű – mesélte az anyuka.

A Szarvason élő család már óvodás korában elvitte úszásoktatásra Dalmát, gyorsan megtanult úszni, anyukáját könnyedén leelőzte alsós kisdiákként. Felső tagozatos korában kajakozott 4 éven át. Télen a kajakosok tornatermekben, uszodákban edzettek.

– Az uszodában töltötte Dalma az edzőjével a telet négy éven át. Ez jelentette az alapokat. Amikor a békéscsabai középiskolába került, a testnevelő elvitte a diákjait úszni. A Vandháti Diáksport Egyesület tagja lett. Edzőjük, Fejes István mindig benevezte őket versenyekre. Ez a folyamat azután se ért véget, miután Dalma befejezte a középiskolát. Visszajárt Békéscsabára edzésekre, versenyekre. „Ha jól felkészülsz, a berlini olimpiára utazó keretbe is bekerülhetsz” – motiválta edzője. 2022-ben egy edzőtábor után dőlt el, Berlinbe utazik Dalma – mesélte tovább lánya sportkarrierjének alakulását az édesanya. Majd visszaemlékezett az „aranyos” napra.

– Az úszó fiatalok szüleinek a csoportjában azok a hozzátartozók, akik a helyszínen szurkoltak, megosztottak amatőr felvételeket. De hivatalos felületen is követtük Dalma úszását. Boldog vagyok, hogy a lányom ilyen fantasztikus teljesítményt ért el. Azt gondolom, ő nem a szavak embere, ám a csendessége, az állhatatossága által és az állandóság biztonságában (edzője és az úszóközeg adja ezt számára) volt képes megszerezni a csillogó aranyérmet. Büszke vagyok rá.

Azt már az edző, Fejes István mesélte, hogy 15 éves kora óta ismeri Dalmát, 7 éve dolgoznak együtt intenzívebben.

– Csendes, visszahúzódó, monotonitást jól tűrő, kitartó sportoló. Szabálykövető, aki jó teljesítményt nyújtott országos szinten is. A motiváció fenntartását szolgálták a versenyek. Bizakodtam, hogy éremmel tér majd haza Berlinből. Bevallom, ilyen fényesen csillogóra nem számítottam. Ez a siker megalapozza a folytatásban is a közös munkát – nyilatkozta az edző.

A berlini seregszemle

Berlinben a 2023-as világeseményen csaknem 190 országból mintegy hétezren vettek részt. A versenyzők 26 sportágban mérték össze tudásukat a vasárnapig tartó eseményen. A magyar sportolók 15 sportágban álltak rajthoz (asztalitenisz, atlétika, bocsa, bowling, erőemelés, judo, görkorcsolya, kerékpár, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, tenisz, tollaslabda, torna, úszás). 

A Speciális Olimpia Nyári Világjátékokról hazaérkező csapat ünnepélyes fogadása június 27-én, kedden lesz Budapesten, a Magyar Sport Házában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában