Vívás

2023.06.26. 13:07

Petrovszki duplázott

Három korosztályban is a dobogó tetejére állhattak a békéscsabai Alföld Vívó Akadémia pengeforgatói a Balatonfüreden napokban befejeződött Olimpici országos bajnokságon. Petrovszki Áron duplázott, hiszen az újoncoknál és a serdülőknél sem talált legyőzőre.

Gajdács Pál

Petrovszki Áron

Fotó:

Az Alföld Vívó Akadémiát 17 versenyző képviselte a törpici, a gyermek, az újonc és a serdülő korosztályban.

A gyermekeknél a fiúknál Köles Keve a csoportkörben talált egyedül legyőzőre. Az egyenes kieséses szakaszban aztán végig koncentrált, jó vívással nyerte meg a versenyt és lett országos bajnok. Suhajda Péter a legjobb 8-ig menetelt, ahol az MTK-s Tímár Péter egyetlen tussal jobbnak bizonyult, így az 5. helyen végzett. Köles Keve a magyar ranglistán az 1., míg Suhajda Péter a 3. helyen végzett. A lányoknál Somogyi Alízt hibátlan csoportfordulót követően két magabiztos siker után a legjobb 8 között az MTK-s Harmathy Lotti állította meg és a 6., a szezonban a magyar ranglista 4. helyén végzett. A csapatversenyben a csabai fiúk első számú formációja (Köles Keve, Suhajda Péter, Tímár Tas, Fári Bence) 7. lett, miután az 5–8. helyért a Kondoros elleni szoros vereséget követően a Pécs csapatát sikerült legyőzni. Az AVA „kettes” csapata (Tolnai Péter, Bjelik-Lantos Botond, Balázs Ádám, Balázs Dávid) 19. lett.

A törpiciknél a magyar ranglistán 3. helyen záró Suhajda Benedek a törpici korosztályban a 8 közé jutott, ahol a honvédos Farkas Emil szoros küzdelemben jobbnak bizonyult nála, így végül szép eredménnyel az 5. helyen végzett.

Az újonc fiúknál Petrovszki Áront senki nem tudta megállítani, magabiztos győzelmekkel nyerte meg a magyar bajnokságot. Köles Keve a 22., valamint Csarnai Roland a 31. helyen fejezte be a versenyt. 

Az 5. helyre rangsorolt csabai újonc fiú csapat a Tapolca, majd a szezon során először legyőzött Érd elbúcsúztatásával a 4-be került. A Petrovszki Áron, Köles Keve, Csarnai Roland, Kovács Benedek alkotta csapat legyőzte a Honvédot is, megálljt a döntőben a Balaton VE parancsolt, de az ezüst is szépen csillog. A „második” számú AVA-s csapat (Suhajda Péter, Szelezsán Martin, Kollár Milán) 14. lett.

Az újonc lányoknál Somogyi Alízt csak a kadét Európa-bajnok óbudai Horváth Lotti állította meg a nyolcas döntőben, így a dicsérendő 7. helyen végzett. Juhász Hanna két magabiztos győzelemmel jutott a legjobb 16 közé. Itt szoros csatában kikapott az MTK-s Papp-Szilágyi Lucától, s végül a 9. helyen zárta az ob-t. A szezonvégi összesítésben Hanna a magyar ranglista 6. helyén, míg Alíz a 9. helyén végzett.

A Somogyi Alíz, Juhász Hanna, Pataki Anna alkotta újonc csapat a Tata, a Debrecen és az Óbuda együttesét is felülmúlta, a döntőben végül a Honvéd bizonyult a jobbnak, de az ezüstnek is nagyon lehetett örülni.

Petrovszki Áron a serdülő korosztályban is megkoronázta a szezont, hiszen az újonchoz hasonlóan itt is vereség nélkül győzedelmeskedett.

A serdülő leányoknál Pataki Anna a 26., Juhász Hanna a 33. helyen fejezte be a versenyt. Balázs Dalma a törpici lányok között a legjobb 16 közé jutásért az MTK-s Tóth Rozáliától szenvedett vereséget. Ezzel 29. lett végül a magyar bajnokságon.

Az év egyik legfontosabb korosztályos versenyén a csabai vívók eredményesen, értékes helyezéseket elérve szerepeltek.

Elveszítheti bajnokát az AVA

A fiúk újonc hasonló korosztályában az AVA Békéscsabát képviselő Petrovszki Áron napra pontosan a 14. születésnapján szerezte meg a magyar bajnoki aranyát.

– Hatból öt versenyt nyertem a szezonban a korosztályomban. Eggyel feljebb, a serdülők között két első és két második hely a mérlegem, ezen még majd javíthatok. A nyáron a Honvédba igazolok. Sajnos, Békéscsabán nem ideálisak a körülmények, ám ennél is nagyobb gond, hogy kevés az edzőpartner, ami pedig nagyon fontos. Úgyhogy magántanuló leszek, ingázni fogok a főváros és az otthonom között, Pesten pedig a bátyámnál lakom majd – adott meglepő nyilatkozatot a Magyar Vívó Szövetség honlapjának Petrovszki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában