BMX

2023.06.23. 09:51

Félelmetes teljesítménnyel Európa-bajnoki hatodik a gyulai Kempf Zozo – galériával, videóval

Félelmetes teljesítménnyel Európa-bajnoki hatodik lett a gyulai Kempf Zozo a krakkói Freestyle BMX Európa-bajnokság tizenkét fős döntőjében.

Papp Gábor

Kempf Zozó

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar riderek szenzációsan teljesítettek, Kempf Zoltán (Zozo) pedig mind a két menetében kiemelkedőt nyújtott. Az első köre is már extrára sikerült 77,66 ponttal, de a másodikban még rá tudott tenni egy lapáttal és végül 81,33 ponttal a hatodik helyen végzett.

Mint az MTI tudósításában olvasható, a Krakkótól mintegy harminc kilométerre lévő Krzeszowica Parkban a szerdai selejtezőben mindkét induló magyar jól teljesített, Ujváry Zoltán a negyedik, Kempf pedig a tizedik helyen jutott be a csütörtöki 12-es fináléban. A döntő méltó körítést kapott, a versenyzőket ünnepélyesen bemutatták a létesítményt megtöltő nézősereg számára, majd megkezdődött a viadal, mely alatt végig szólt a zene, a két hangosbemondó pedig folyamatosan kommentálta a kerekesek trükkjeit és lelkesítette a publikumot.

A BMX-eseket két csoportra osztották, s előbb az előző napi 7-12. helyezettek mutatták be gyakorlataikat, köztük a 2013-ban világbajnok, a versenyzésbe öt év után visszatérő Kempf  Zozó, aki első körben már az indításnál megnyerte magának a közönséget, elsőre előbb a biciklit pörgette meg, majd a kormányát, a folytatásban pedig többek között előre szaltót is bemutatott, míg egy ízben a rajt pozícióban állította meg első kerekén a BMX-ét. A mutatvány elnyerte a zsűri tetszését, 77,66 pontja pedig az első kör legjobbja volt az első hat induló között.

A finálé abban eltér a selejtezőtől, hogy az előcsatározások során átlagolják a két futam pontszámait, így ott érdemes a biztonságra törekedni, a döntőben viszont már a két „kűr” közül a jobbat veszik figyelembe, így mindenki kockázatosabb trükkökre vállalkozott, viszont ezeknek nem egyszer bukás, vagy egyéb hiba lett a vége már az első futamban is.

A másodikban Kempf emelte a tétet és az elsőben látott trükkjeit kicsit bonyolította, ráadásul nem is hibázott, így elégedetten zárta futását, kicsit hergelte a közönséget, majd elégedetten vette tudomásul, hogy 81,33 pontot kapott a zsűritől, amivel megerősítette első helyét. A második hatos futamai előtt azonban mégsem ő volt már az első, hanem a lett Ernests Zebolds, aki két roppant rizikós futásából a másodikban minden bravúrját tökéletesen mutatta be, amivel 84,50 pontot érdemelt ki.

Kis bemelegítés után jöhettek a szerdai legjobbak, köztük többek között Ujváry Zoltán, illetve az Eb-címvédő francia Anthony Jeanjean. A magyar versenyző elsőre nagyon szép, tiszta gyakorlatot mutatott be, igaz, némileg talán kevesebb extra mutatványt produkált és kevésbé volt dinamikus, mint az előtte induló olimpiai bronzérmes brit Declan Lee Brooks (87,40 pont) és az őt követő, szintén brit Kieran Darren Reilly (88,96 pont). Ujváry elsőre 74,06 ponttal zárt és az összesített hatodik helyről várta a folytatást, miközben ekkorra biztossá vált, hogy Kempf nem végezhet dobogós helyen.A második körben Ujváry lendületesebbnek tűnt, ám az egyik utolsó mutatványának végén a megpörgetett kerékpárra nem jól ült vissza és kicsit lecsúszott, így némileg elmaradt korábbi eredményétől (72,76 pont) és 74,06 ponttal zárt, amivel a nyolcadik lett, Kempf pedig végül a hatodik helyen zárta az Eb-nek számító Európa Játékokat.

– Örülök ennek a helyezésnek, elégedett vagyok az eredményemmel – mondta az MTI-nek Kempf Zozo. – Én korábban egy másik számban voltam világbajnok, a kihagyás pedig elsősorban a versenyzésre vonatkozik, mert azért folyamatosan bicikliztem és szinten tartottam, a versenyrutin pedig néhány hónap alatt visszajön majd. Azt hiszem, azok a srácok, akik a mezőny elején vannak nem is trükkökben vannak előttem, azok közül szinte mindent meg tudok én is csinálni. Igazából ezeket egy percen belül egyben megcsinálni dinamikusan az a nehéz, de sok gyakorlással ez is megtanulható.

A verseny legjobbja egyértelműen Reilly volt, aki másodikra még az elsőnél is őrültebb tempóban ugratott, pörgött, szaltózott előre és hátra és 92,33 ponttal győzött, az első körben hibázó, de másodikra parádés programot futott címvédő Jeanjean (90,80 pont) és Brooks előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában