Röplabda

2023.05.02. 22:17

Szombaton Budapesten eldőlhet a bajnoki cím sorsa - galériával

Elmaradt a visszavágás, a Swietelsky-Békéscsaba nem tudta kiegyenlíteni hátrányát a női röplabda Extraliga döntőjében és 3:0-ás vereséget szenvedett a címvédő Vasas Óbudától. A viharsarki csapat szombaton a piros-kékek otthonában kísérelheti meg a szépítést.

Fotó: Imre György

Kissé idegesnek tűnt a Vasas a mérkőzés elején, bár vezetett 3:1-re, Aktasék rögtön fordítottak és meg is léptek négy ponttal, 8:4-nél, majd 9:4-nél is időt kért a vendégek edzője. A hazaiakat azonban nem tudták kizökkenteni, Bagyinka ászt érő ütése után már hat pont volt a két gárda között. Apró lépésekkel, de tovább növelte előnyét a Békéscsaba, ám a játszma derekán valamiért megállt a csapat, Tóth Gábor kétszer, 16:12-nél és 16:14-nél is magához hívta a tanítványait. Az edző 17:16-nál challenge-t is kért, de a pont a Vasasnál maradt, amely 17-nél egy 8:1-es sorozattal behozta hétpontos hátrányát. Nagyon megdolgozott a Csaba a 21. pontért, ezzel tartotta minimális kétegységnyi előnyét. 21:19-nél újabb csabai challenge, de ez is a Vasasé lett. A maratoni hosszúságú játszmában először a Csaba, majd a Vasas négyszer, a hazai csapat egyszer jutott szettlabdához, amit végül Papp Orsolya egymás utáni két pontjával a Vasas zárt le.

A piros-kékek ott folytatták, ahol az előző játszmában befejezték, sorozatos hibák után a játékrész első harmadának végén 5:9-nél, majd 7:13-nál is időt kellett kérnie a hazaiak trénerének. A csabaiaknak csak felvillanásaik voltak, a vendégek szépen lassan tetemes előnyt kovácsoltak össze. A viharsarkiak nem is igen tudtak faragni a hátrányukon, ráadásul Bannister is feljavult. Amikor már a maroknyi Vasas-tábor tízet számolt, szórványos füttyszó is felhangzott a túloldali lelátón. Izgalmak nem maradtak a második felvonás végére, mert a Vasas Bannister révén az első szettlabdát értékesítette.

Nulla–kettes hátránya tudatában a Békéscsabának már roppant nehéz volt felpörögni, és az az igazság, hogy a Vasas úgy tartotta kedvező helyzetét, hogy extra energiát sem kellett belefektetni a mérkőzésbe. A harmadik játszma első időkérése 3:6-os állásnál Tóth Gábor nevéhez fűződött. Aktas pontjaival azután 10-nél sikerült fordítani a Csabának, most a görög edzőnek kellett kikérni az idejét. A hazai négyes szériát egy a csapata játékát megtámogató Fricová pontjaival vasasos követett, hogy ismét fővárosi előnyt mutasson az eredményjelző. A játszma közepére összeszedte magát a Csaba, utolsó rohamot indítva a 4. negyedik játszma kikényszerítésének érdekében. Sikerült is elhúznia négy ponttal, de a Vasas ripsz-ropsz fordított és Bojko már a mérkőzésért nyithatott, az elsőt Bannister ki is használta, győzött három szettben a Vasas Óbuda.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Vasas javára.

 

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 0:3(–28, –14, –23)

Extraliga női döntő, 2. mérkőzés. Békéscsaba, 1400 néző. V.: Szabó P., Jámbor. Békéscsaba: Aktas 10, Bodnár 7, Drpa 13, Vaszileva 9, Mosher 2, Bagyinka 2. Cs.: Molcsányi (liberó), Karhu, Glemboczki, Pintér A. 2.Vezetőedző: Tóth Gábor. Vasas Óbuda: Török K., Papp O. 13, Bannister 18, Fricová 7, Abdülazimova 12, Szkripak. Cs.: Juhár, Szalai A. (liberók), Fábián, Bojko 9, Jámbor,Märcz.Vezetőedző: Janis Athanaszopulosz.
Az eredmény alakulása. 1. szett: 1:3, 5:3, 13:6, 16:9, 17:17, 21:18, 24:25, 27:26. 2. szett: 5:9, 8:15, 13:23.

3. szett: 3:6, 11:10, 11:14, 17:15, 23:19, 23:24.

Tóth Gábor: – Az első és a harmadik szettben is megvolt az esélyünk arra, hogy megnyerjük a játékot. A fontos pillanatokban a kidolgozott helyzetekből direkt hibákat vétettünk. Ebben az esetben nehéz másokra mutogatni. Jellemző, hogy a mi kezünkben van a sorsunk, de nem túl jól sáfárkodunk a lehetőségeinkkel. Nincs még vége a döntőnek, tetemes a hátrányunk, de felmegyünk Budapestre, ahol szintén meglesznek ugyanezek az esélyek, csak tudnunk kell velük élni. 

Janisz Athanaszopulosz: – A kulcspillanat az első szettben volt, amikor tizenhat–kilencre vezetett a Békéscsaba. Elmondtam a lányoknak, nem kell egyszerre mindent megcsinálni, miközben semmit sem csinálunk, csak maradjanak nyugodtak. Mindenhol ott voltunk, de közben sehol sem. Aztán megnyugodtunk, pontról-pontra visszajöttünk és megnyertük a szettet. Minden játékosommal elégedett vagyok és gratulálok nekik. Még csak kettő–nulla az állás, ma ezt megünnepeljük, de holnaptól már készülünk a szombati meccsre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában