Röplabda

2023.03.16. 14:10

Itt az újabb lehetőség!

Öt napon belül már a második döntőjére készül a Swietelsky-Békéscsaba női röplabda-csapata. Vasárnap elképesztő izgalmakat hozó ütközetben az ötödik szett túlórájában maradt alul a Vasas Óbuda ellen a Magyar Kupa döntőjében, pénteken 16 órai kezdettel a szlovén Nova KBM Branik Maribor ellen a szlovéniai Kamnikban lesz jelenése Bodnár Dorottyáéknak a Közép-európai Liga (MEVZA) fináléjában.

Gajdács Pál

A szlovén Nova KBM Branik Maribor ugyanolyan drámai körülmények között verekedte be magát a döntőbe, mint a Swietelsky-Békéscsaba.

Hazai pályán 3:0-s vereséget szenvedett a szintén szlovén Calcit Kamniktól. A visszavágón 3:1-re megnyerte a meccset, az aranyszettet pedig könnyedén behúzta. A Békéscsaba – mint emlékezetes – a kinti 3:2-es vereség után Békéscsabán 0:2-es állás után sorozatban 4 játszmát nyert meg a horvát HAOK Mladost Zagreb ellen.

– A Magyar Kupa döntő után pénteken újra kapunk egy lehetőséget, hogy megszerezhessünk egy másik trófeát – mondta a csabai klub honlapján Bodnár Dorottya, a Békéscsaba csupaszív centere. – Már mindenkinek a MEVZA-döntő lebeg a szeme előtt ezerrel készülünk, elemzünk és gyakoroljuk a saját játékunkat. A MEVZA-kupa új erőt és még több önbizalmat adhat a csapatnak a bajnokság további részéhez.

– Nagy szükség lenne arra, hogy ez a közösség nyerjen valamit, hogy aztán a rájátszásban jó élménnyel és nagy lendülettel tudjon elindulni – mindezt már Tóth Gábor, a Békéscsaba vezetőedzője mondta.

A kezdés amúgy nem sok jót ígért a Maribornak, az első három mérkőzésén ugyanis három vereséget szenvedett és mindössze kettő pontot gyűjtött a MEVZA-kupában, miután a Mladost Zagreb, a Linz és a Prometey is jobbnak bizonyult. Januárban azután öt nap leforgása alatt a gárda először a Kastelát, aztán a Kamnikot, majd a Békéscsabát is legyőzte, így végül 10 ponttal a 4. helyen futott be az alapszakaszban. A Békéscsabát a január 26-ai alapszakaszbeli mérkőzésen 3:0-ra legyőzték, igaz az a találkozó 48 órán belül már a harmadik volt a magyar csapatnak, Tóth Gábor pedig azoknak a játékosoknak szavazott bizalmat, akik addig jóval kevesebb lehetőséget kaptak a szezon során.

A két együttes a januári meccs előtt ötször csapott össze a MEVZA-kupában, a mérleg halvány szlovén fölényt mutat:

2016. február végén 3:1-re nyert hazai pályán, amivel pont a Mariborral szemben biztosította be az alapszakasz-győzelmet. Egy évvel később a szlovénok öt szettben kerekedtek a BRSE fölé otthon, ezzel ők a 2., a Csaba a 3. helyen zárta az alapszakaszt. 2017. március 11-én sima 3:0-s győzelemmel vágott vissza a Csaba, s ezzel bejutott be a döntőbe, amit aztán meg is nyert. A következő szezon alapszakaszának nyitókörében 3:1-es maribori siker született hazai pályán, de Bodnárék így is bejutottak a döntőbe és a békéscsabai Final Fourban megvédték a címüket. A 2018–2019-es kiírás elején Békéscsabán 3:2-re nyert a Maribor.

– A Maribor az első meccsét legjobb játékosa, Iza Mlakar nélkül játszotta le. A másodikon már ott volt a feladóátló, vele együtt a csapat hasonló játékerőt képvisel, mint a Calcit. Rá épül a játékuk, egyébként pedig egy stabil gárda, de kevesebb variációs lehetőséggel, mint mondjuk a Vasas – jellemezte az ellenfelet Tóth Gábor. – A saját kezünkben van a sorsunk, és amíg mi tudunk irányítani, addig rendben van a dolog. Ha ezt az egy játékost ki tudjuk kapcsolni, onnantól nagyon egysíkúvá válhat a játékuk, ebből pedig építkezhetünk. Megfelelő lendületre és fókuszra lesz szükségünk, a nehéz helyzeteket pedig át kell lépnünk, és akkor győzhetünk – árulta el Tóth Gábor.

A Maribor is kupadöntőt játszott a hétvégén, és az a csata is ötszettes drámát hozott, a „hosszabbítást” 19:17-re nyerte a Calcittal szemben. A Branik tehát egy nappal többet pihenhet és jóval kevesebbet kell utaznia, ráadásul friss kupagyőztesként tekintélyes mentális lökettel készülhet a pénteki összecsapásra.

Kamnikban a férfiak döntőjét is megrendezik pénteken. A Kamnik a Ljubljanával meccsel az aranyért. A sűrű program miatt a női döntő már 16 órakor elkezdődik a kamniki sportcsarnokban, amit a horvát Bojan Brlas és Ana Stipanicev Matecic vezetik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában