Röplabda

2022.09.08. 16:14

Éjjel-nappal dolgoznak, hogy felkészítsék a csabai sportcsarnokot a szombati Eb-selejtezőre

Éppen a padlómatricákat helyezték fel a játéktérre és még a pályamenti ledfalak mindegyike sem világított, javában dolgoztak csütörtökön délután a rendezvényszervező cég munkatársai, hogy a szombat esti békéscsabai Magyarország–Portugália női röplabda Európa-bajnoki selejtezőre minden technikai és egyéb háttér rendelkezésre álljon.

Gajdács Pál

Nagy Péter UP műszaki vezető és Barnucz Tibor műszaki vezető

Fotó: Für Henrik

Barnucz Tibor rendezvényszervezési vezető számára nem ismeretlen a válogatott mérkőzés helyszíne, hiszen részese volt az összes olyan nemzetközi találkozónak, amit otthon játszott a Békéscsaba. Stábjuk két tizenkét és fél tonnás teherautóval érkezett Békéscsabára.

Elmondta, hogy az Európai Röplabda Szövetség (CEV) általi elvárásoknak kell megfelelniük.

– Ilyen a háromszínű taraflex borítású pálya. Nézik a pályamatricák helyét, a pályamenti ledfalakat (ebből 72 métert használnak Békéscsabán – a szerző), a statisztikát és a videó Challenge-rendszert is. Utóbbinál huszonegy kamerát teszünk fel, ami pásztázza a pályát, s amivel eldönthető, hogy kint, vagy bent volt a labda, blokkot ért, szóval minden olyan játékszituációt, amit a vezetőedzők lekérhetnek. 

 

Tapasztalt nagy röplabdabarát stáb felel a pálya és a pálya körüli technikai előkészítéséért.

– Amikor elkezdtük ezt a munkát, ketten voltunk Nagy Péter kollégámmal, és volt három-négy lelkes ember, aki a pályát felépítette, ma közel ötvenen dolgozunk azon, hogy minden – a beléptetés, a tiszteletjegyes vendégek fogadása, a labdaszedő gyerekek koordinálása – rendben menjen – folytatta Barnucz Tibor. – Az elmúlt években felnőttünk a feladathoz.

A munkát már szerdán este fél kilenckor elkezdték, és hajnali fél kettőig meg sem álltak, majd másnap folytatták. Az építés körülbelül 24, a bontás 8-10 óra. 

A mérkőzés lebonyolítását és szakmaiságát a CEV-től érkező (jelen esetben egy dán nemzetiségű) úgynevezett supervisor felügyeli. Ő pénteken megérkezik, s addigra mindennek úgy kell működni, mint a mérkőzésen.

 

A rendezvény ideje alatt is folyamatosan készenlétben kell lenni, ha például ha a meccs ideje alatt elromlik egy ledfal, azt meg kell javítani. Működni kell a kijelzőnek, szinkronban a jegyzőkönyvvel, a statisztikának meg kell érkeznie, a szpíkernek nem fogyhat ki az elem a mikrofonjából. 

– Úgy kell dolgoznunk, hogy ezt a mérkőzés résztvevői és a nézők ne vegyék észre. Nem mi vagyunk a főszereplők, mi csak kiszolgáljuk az eseményt.

A mostani technikai háttér megegyezik egy BL-mérkőzéssel, ennél magasabb szintnél már csak a körítés változik, a lényeg, ami egy nemzetközi, világszinten is elvárás, itt van.

Hiába a körültekintő munka, nem várt esetek így is bekövetkezhetnek.

– Volt itthon egy kupamérkőzés, amikor ötödik szettben, tíz pont fölött eltört a vezető játékvezető alatt a szék. A helyszínen éppen volt egy hegesztő, a széket megcsináltuk és tíz perc múlva mehetett tovább a játék.

Barnucz Tibor megjegyezte, hogy a sikeres lebonyolítás mellett akkor örülnek igazán, ha a magyar csapat közönségszórakoztató játékkal győz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában