Taekwon-do

2022.05.12. 08:17

Sikeres Békés megyei szereplés az Eb-n

Horvátországban, Porec-ben a közelmúltban véget ért az AETF felnőtt és junior Taekwon-do Európa-bajnokság. A magyar válogatott egy jó kedvű, és hangulatos csapatfotót készített, majd a versenyzők, edzők, szurkolók elindultak hazafelé.

Verasztó Lajos

Balról a második a battonyai Mezei Nikolett, a negyedik a magyarbánhegyesi Castillo-Tamás Tímea

A jókedvre minden okuk megvolt, hiszen a magyar válogatott az éremtáblázat nyolcadik helyén végzett a 28 ország válogatottja közül, ami sokkal jobb eredmény az előző Európa-bajnokság helyezéséhez képest. A szép eredmény elérésében jelentős részt vállaltak a Békés megyei versenyzők, akik egyéniben egy aranyat szereztek, csapatban két ezüst és öt bronzéremmel térhettek haza.

Mezei Nikolett, a Battonyai Barátság SE versenyzője Európa-bajnoki címet szerzett, speciáltörés versenyszámban, s ezüstérmet a női speciáltörés csapatban. Nem a várt küzdelmi versenyszámban, de a sport ezért szép többek között, hogy kiszámíthatatlan. 

Edzője, Rádai Roland így látta Niki, és a másik battonyai válogatott, Tóth Balázs teljesítményét.:

– A Porecben megrendezett viadal a meglepetések bajnoksága lett. Több kategóriában is olyan bajnokokat avattak, akikre senki sem számított.Mi is beletartozunk ebbe. Mezei Niki küzdelem kategóriában újabb szoros meccset vívott a lengyel lánnyal, akivel már Benidormban is megküzdött. Most a lengyel versenyző kezét emelték a meccs végén a magasba. Niki első mérkőzései mindig lassabban indulnak be, és elég görcsösek. Ez most rányomta bélyegét erre a küzdelemre, az ellenfél pedig kihasználta azt a pár helyzetet ami adódott neki. Várjuk a következő alkalmat, hogy újra bizonyíthassunk ellene. Niki második kategóriája a speciáltechnikai törés, amiben ifjúsági korosztályban volt már helyezett. Azonban idén, felnőtt kategóriában más történt. Niki önmagát felülmúlva a dobogó legmagasabb fokára lépett. Új fejezet ez a harcművész sportolói karrierjében. Nagyon erős ez a kategória, Nikinek a saját egyéni rekordjait kellett a versenyen megdöntenie ehhez. Nagyon biztató a jövőre nézve. Csapat küzdelemben a szlovén felnőtt női válogatott ellen léptek tatamira, ahol Niki nagyon magabiztos küzdelemmel 4:0 arányban győzte le ellenfelét. Sajnos összpontszámban a csapat alulmaradt a szlovénokhoz képest, így nem jutottak tovább. Csapat speciáltechnikai törésben az alapkörön maximális pontszámmal jutottak tovább. Az aranyért a lengyel lányokkal kellett széttörni. Több körön keresztül a csapat tagjai felváltva hajtottak végre sikeres gyakorlatokat. Végül a lengyel hölgyek bizonyultak jobbnak ezen a napon. Így is fantasztikus, hogy a felnőtt női csapat speciáltechnikai törés ezüstéremmel térhetett haza. 

– Tóth Balázs egyéni küzdelemben egy hasonlóan fiatal norvég versenyzővel találkozott a tatamin. Nagyon kiegyenlített küzdelmet láthattunk az első menetben. A második menet elején a norvég ellenfél több tiszta találatot szerzett, amit sikerült is a menet végéig tartania, így győztesen hagyhatta el a pástot. Felnőtt csapatküzdelemben az angol válogatottal kellett összemérni erejét a magyar férfiaknak. Balázs egy rutinos versenyzővel került szembe, aki elég sok kontra technikát használva hozta a mérkőzést. Összességében sikeres versenynek mondható ez az Eb is. Tóth Balázs visszatért a válogatottba, immár felnőttként. Rengeteg munka van mögötte az elmúlt éveket tekintve, és még több előtte, főleg ha a válogatottat akarja erősíteni. A csapat számít rá, természetesen felnőttként a válogatott része lenni és maximális teljesítményt nyújtani a mindennapi teendők mellett nehéz, de nagyon bízunk benne, hogy sikerül neki. Nikinek ez a második felnőtt Eb-je volt. 

–Hatalmas tapasztalatot szerzett a súlycsoport mérkőzéseit nézve. Az elmúlt években elért nemzetközi eredmények, és megszerzett tapasztalat összeadva biztosan hoz majd újabb csillogó érmeket a felnőttek között küzdelemben. Külön öröm, hogy más kategóriában is nem csak éremesélyesként, hanem címvédőként léphet majd tatamira a következő Európa-bajnokságon Kolozsváron.

A szarvasi Taekwon-do Klub ifjúsági versenyzője, Bessenyei Domos szintén küzdelemben számított esélyesebbnek, de balszerencséjére a súlycsoport későbbi szlovén győztesével került össze kezdésként. Csapatban viszont mind erőtörés, mind speciáltörésben bronzérmes lett. 

Teljesítményét az édesapa-edző Bessenyei Ferenc értékelte:

– Domos első külföldi versenyén, egyéni küzdelemben az első ellenfele a világ- és Európa-bajnok szlovén versenyző volt, aki több tiszta találattal most legyőzte a Szarvasi Taekwon-do klub harcosát. A bajnok a többi mérkőzésen se talált legyőzőre, így ismételten ő diadalmaskodott a kontinens viadalon. Továbbiakban a csapatversenyek következtek, ahol Domosék igazán kitettek magukért. A sok-sok készülés, gyakorlás, edzés meghozta az eredményét, hiszen erő, és speciáltechnikai törésben egyaránt bronzérmet szereztek. Domos verseny felkészítői voltak: Tóth István 4. danos mester, Détár Előd 1. danos mester, Bessenyei Ferenc 1. danos mester, és Rácz Norbert erőnléti edző.

Békés megyéből a legnagyobb létszámú küldöttséggel a magyarbánhegyesi Corvin Taekwon-do Klub érkezett Porecbe. Tamás József tanítványai között rutinos válogatottak, és Eb újoncok egyaránt megtalálhatók voltak. Mind a négy versenyző éremmel térhetett haza, s mind a négy érmes csapat tagja volt. 

Az érthetően boldog edző, Tamás József mester így összegezte a sikeres szereplést:

– A nemzeti válogatott tagjaként a Magyarbánhegyesi Corvin Taekwon-do Klub négy sportolója, Castillo-Tamás Tímea, Barta Dorina, Priskin Ferenc és az újonc Cseresznyés Lea is küzdőtérre léphetett. Felkészülésük a hosszú hónapok óta tartó egyesületi és válogatott edzéseknek, a válogatóknak és a hazai versenyeknek köszönhetően jól sikerült. Mindannyian kellő önbizalommal, és az eddigi eredményekre alapozva dobogós helyezésekben reménykedve vágtunk neki az Eb küzdelmeinek, egyéni, és csapatszámokban egyaránt. A Corvin TKD legrutinosabb versenyzője a -50 kg felnőtt női küzdelemben induló Castillo-Tamás Tímea mester a nyolc közé jutásért érett, taktikus küzdelemben egyhangú pontozással verte skót ellenfelét. A következő körben spanyol lánnyal küzdött, a második menetre már nem tudta technikai tudását érvényesíteni, így 3:1 arányban ellenfele bizonyult jobbnak. Timi a 17 induló közül végül az 5. helyen végzett. Csapatversenyben viszont sikerült az éremszerzés, a felnőtt speciáltechnikai töréscsapat tagjaként állhatott a dobogó második fokára. 

– Priskin Ferenc mester a második Eb-jén vehetett részt Porečben. Egyéni felnőtt speciáltechnikai törés a versenyszáma, amelyben most 20 sportoló szerepelt. Öten jutottak túl 12 ponttal az első körön (mindannyian egy törésszámot elhibáztak), 2 román, 2 lengyel versenyző, és Feri. Széttörés következett az érmes helyek eldöntéséhez, az 5 gyakorlat közül sorsolással választják ki azt, amelyet emelt magassággal be kell mutatni. A sorsolás után sajnos nem sikerült az újabb bravúr, így holtversenyben negyedik lett. A csapatverseny során viszont már sikerült a bizonyítás, húzóemberként kiemelkedően teljesítve akaszthatták nyakába a megérdemelt bronzérmet. Castillo-Tamás Tímea és Priskin Ferenc Eb-részvételét a Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások NEAO-KP-1-2022/4-000031 kódjelű nyertes pályázata tette lehetővé.

Külön öröm, hogy a felnőttek mellett az ifjúsági korúak is nagyon jó teljesítményt nyújtottak. Barta Dorina az igazán embertpróbáló erőtörés küzdelmeiben vett részt. Összeszedetten, erőteljesen versenyzett, mindhárom próbát hibátlanul teljesítve jutott tovább. A nagyon erős mezőnyben ez 20-ból tizenkettejüknek sikerült. A széttörés során már nem tudott továbblépni (a kisorsolt gyakorlat sem igazán kedvezett neki). A csapatverseny során az első kört mindhárom csapattag magabiztosan hozta, döntőbe jutottak. A három csapattal lefolytatott széttörések során Dorináé lett a lehetőség, hogy minél előkelőbb helyen végezzenek. A felnőtt szintet is teljesítve végül is nagy küzdelemben a szépen csillogó bronzérmet sikerült megszerezniük. Teljesítménye mindenképpen kiemelkedő, és biztató a további felnőtt válogatott pályafutása szempontjából is. Az fjúsági lány speciális technikai törés egyéni versenyszámban, és az ifi lánycsapat tagjaként is a válogatott egyik újonca, a mindössze 14 éves Cseresznyés Lea lépett küzdőtérre. 

Szorgalmas, lelkiismeretes felkészülés után léphetett küzdőtérre, bemutatott gyakorlatain esetenként azért meglátszott a nemzetközi rutin hiánya. Az erőtörő csapat tagjaként a dobogó harmadik fokára állhatott. Teljesítménye, helytállása újoncként, és nagyon fiatal kora miatt is elismerést érdemel. Barta Dorina, Cseresznyés Lea és edzőjük, Tamás József Eb részvételét a Corvin TKD Klub speciális tehetséggondozó programjának támogatására elnyert Nemzeti Tehetség Program NTP-SPEC-21-0110 kódjelű pályázat biztosította.

Kiemelkedő Békés megyei eredmények.

Egyéni. Mezei Nikolett (Barátság SE Battonya) felnőtt speciáltechnikai törés első hely. Priskin Ferenc (Corvin TKD) felnőtt speciáltechnikai törés negyedik hely. Castillo-Tamás Tímea (Corvin TKD) felnőtt küzdelem, -50 kg-ban ötödik hely. Barta Dorina (Corvin TKD) ifjúsági erőtörés kilencedik hely.
Csapat eredmények.

Női felnőtt csapat speciáltechnikai törés a második helyezett csapat tagjai Mezei Nikolett és Castillo-Tamás Tímea.

Férfi csapat speciáltechnikai törés a harmadik helyezett csapat tagja Priskin Ferenc.
Ifjúsági lány csapat erőtörés a harmadik helyezett csapat tagjai Barta Dorina és Cseresznyés Lea.

Felnőtt női csapat küzdelem az ötödik helyezett csapat tagja Mezei Nikolett és Castillo-Tamás Tímea.  

Ifjúsági lány csapat speciáltechnikai törés a hatodik helyezett csapat tagjai Barta Dorina és Cseresznyés Lea.
Ifjúsági csapat fiú erőtörés a harmadik helyezett csapat tagja Bessenyei Domos (Szarvasi Taekwon-do Klub).

Ifjúsági csapat speciáltörés a bronzérmes csapat tagja Bessenyei Domos.

Hosszú évek munkája érett be a sikeres szerepléssel. Az sem lehet véletlen, hogy a három klub rendszeresen részt vesz más harcművész irányzatok nyílt versenyein is. A több versenyzés, a nagyobb versenyrutin megszerzése, más technikák és küzdőstílusok megismerése csak javíthat a teljesítményén. Ehhez adódik a sokoldalúság, a taekwon-do rendkívül gazdag mozgás, és technikai kultúrájának folyamatos, és magas színvonalú elsajátítása. Ez a sikerek nyitja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában