Röplabda

2022.04.21. 10:32

Molcsányi Rita is lemondta a magyar válogatottságot

Három kivételes képességű játékos, a Vasas Óbuda feladója, Király-Tálas Zsuzsanna, a Swietelsky-Békéscsaba liberója, Molcsányi Rita és a Bundesligában szereplő VfB Suhl szélső ütője, Pallag Ágnes is visszavonul a magyar női röplabda-válogatottól. Közös bennük, hogy mindhárom játékos pályafutásában jelentős szerepet játszott, s játszik a Békéscsabai RSE.

G. P.

Molcsányi Rita/ Fotó. Imre György/

Fotó: Imre György

Andreas Vollmer, a magyar női együttes márciusban kinevezett német szövetségi kapitánya az „Arany” Európa Ligára már ki is hirdette keretét, melyben a három klasszis már nem szerepel.

– Büszke vagyok, hogy az elmúlt évtizedben számos alkalommal ölthettem magamra a nemzeti csapat mezét, segíthettem a felnőtt és a korosztályos csapatokat is – nyilatkozta a magyar szövetség honlapján Molcsányi Rita, a Békéscsabai RSE liberója. – Három éve a válogatott program során szerzett súlyos vállsérülésem, az azt követő, sokszor hihetetlen fájdalmakkal végigjátszott szezon, majd a tavaly nyári műtét és a cseppet sem könnyű rehabilitáció után sok mindent át kellett értékelnem, közte további pályafutásomat. Mérlegelnem kell, de jelenleg arra hajlok, hogy lemondjam a nemzeti csapatban való további szereplést.

A magyar női röplabda-válogatott 1987 után először 2015-ben szerepelhetett ismét Európa-bajnokságon. A 2015-ös tornát további három kontinensviadal követte: 2017-ben, 2019-ben és 2021-ben is ott voltak a mieink Európa legjobbjai között. A sikerben oroszlánrészt vállalt a válogatottságtól most elköszönő trió.

A tavalyi kerettagok közül Szakmáry Gréta, Török Kata, Tóth Fruzsina, Juhár Dalma, valamint Gyimes Zsófia és a békéscsabai Bagyinka Fanni az Európa-bajnoki selejtezőkre csatlakozik majd. Tagja ugyanakkor több békéscsabai játékos, így Kertész Petra, Pekárik Eszter és Zólyomi Rebeka is.

A közelgő Európa Liga csoportkörében arany divíziójának csoportkörében a magyarok május 28. és június 8. között a románokkal és az ukránokkal találkoznak. A versenysorozat győztese részt vehet a jövő nyári Challenger Kupán, amelynek aranyérmese egy évvel később az elitet felvonultató Nemzetek Ligájában szerepelhet.

A keret

Liberók: Szalai Anna (MTK Budapest), Kertész Petra (Békéscsaba). Feladók: Kotormán Réka (Louisiana University), Petrenkó Brigitta (Coastal Carolina University). Nyitásfogadók: Kiss Gréta (Szent Benedek RA), Szűcs Kinga (VBC Casalmaggiore), Szedmák Réka (Kaposvár). Átlók: Németh Anett (Potsdam), Vezsenyi Adrienn (Vasas), Petőváry Panni (UTE). Centerek: Pintér Andrea (Nyíregyháza), Vacsi Evelin (Szent Benedek RA), Pekárik Eszter (Békéscsaba), Bodovics Hanna (Nyíregyháza), Kump Alíz (Vasas), Zólyomi Rebeka (Békéscsaba).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában