Düböröghet a rámpa

2022.03.02. 11:28

Két pályával is bővülhet az extrémsport-park Orosházán

Lehetetlennek tűnő ugrások, akrobatikus, levegőben végzett pörgések forgások bemutatására képesek a triálozó bringások. A BMX-esek is éppen így ejtik ámulatba nézőiket. Jó hír nekik, Orosházán két pálya is épül a modern kor követelményeinek megfelelve. Van rá forrás, van hely és akarat.

Csete Ilona [email protected]

A jelenlegi pályaelemek is megmaradnak majd a Mátrai stadion melletti orosházi extrém parkban

Fotó: Csete Ilona

Görkorcsolyások, triálosok, rolleresek, BMX-bringások Orosháza több pontján (piactér, Széchenyi tér, lépcsők széle, Árpád-kert) felbukkantak, a gyalogosokat késztetve megállásra akrobatikus produkcióikkal. Nem most volt, a naptárban a kilencvenes évek végét, a kétezres évek elejét jegyezték akkoriban. Alakulóban voltak az új sportok, az új generáció helyet követelt magának. Ehhez 2013-ban épült meg Orosházán, a Mátrai stadion mellett az extrém parkjuk. Megtelt élettel, a pálya karbantartásába a fiatalok is bekapcsolódtak. Mára ezek a sportolók hírét vitték a városnak, nemzetközileg jegyzik őket.

Sokan követik is őket, gyerekek, fiatal felnőttek szabadidejükben extrém mozgásformáknak hódolnak. Dübörög is a Fűtőház utcai sportpálya szomszédságában a rámpa, meg jó szolgálatot tesz a vascső, mindig vannak, akik ott gyakorolnak. Ottjártunkkor, egy vasárnap délután, több fiatal rolleres beszélgetett, bravúros trükköket gyakorolt.

Jó hír nekik és mindazoknak, akik ezek mellett a XXI. századi sportok mellett kötelezték el magukat: Orosházának lesz új triál és BMX-freestyle pályája. Ott, a meglévő extrémpark szomszédságában.

Úgy értesült hírportálunk, azt az egész területet újragondolják, áttervezik, a környéken lakók nyugalmához igazítják a pályák elhelyezését. A terület adott, csak a fantázia és a forrás szab határt, mi készüljön.

Ami már biztos: az Aktív Magyarországért program részeként meghirdetett Országos Bringapark Programban pályázott és nyert az orosházi önkormányzat. BMX-freestyle, illetve kerékpáros triál pályák kialakítására van lehetőség az elnyert 17 millió forintból, az önrészt, ugyanekkora nagyságrenddel kipótolta a város.

A pálya tervezésében részt vettek a helyi triálos kerékpár sportág képviselő is: Pocsai Richárd, Csanda Dorián, Szőke Krisztián, illetve a sportszakági elnök, Hegedűs László. Pocsai Richárd érdeklődésünkre elmondta, a triál pálya 3D-s látványtervét, a szükséges elemek listáját, valamint a különböző akadályok rögzítési technikáinak meghatározását valóban ők készítették. A 3D-s tervrajzot és a hozzá tartozó költségtervet a Magyar Kerékpáros Szövetség is jóváhagyta.

Trükkös bringások a pályákon

A triál a kerékpározás egyik leglátványosabb szakága, ahol a bringások lehetetlennek tűnő ugrásokat és egyéb trükköket hajtanak végre. A pálya elemei a természetből (például nagy méretű kövek), vagy egy építkezés alapanyagi közül is kikerülhetnek (betonelemek, faelemek), vagy nagy átmérőjű gumiabroncsok.

BMX park: speciális akadályokkal ellátott terület, ahol a BMX-esek látványos ugratásokat és egyéb trükköket végeznek. A speciálisan kialakított pályákra a versenyzők biztonsága érdekében van szükség, hogy ott gyakorolhassanak, vagy versenyezhessenek. A BMX parknak nevezhető attrakció minimum 6 akadályt tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában