Békéscsaba

2021.11.20. 09:23

Négyen, három szakágban győztek az atléták Liga-döntőjében

A legváltozatosabb szakágakban bizonyultak sikeresnek az idei Szuper Liga-­döntőben a Kopp Békéscsabai AC fiatal sportolói. Karsai Gábor középtávfutóként, Baukó Petra dobóként, Erős Eszter rúdugróként, míg Steigerwald Ernő sprinterként remekelt és győzött az országos döntőben. Az atléták mellett edzőik is elmondták a véleményüket az idei szezonnal kapcsolatban.

Gajdács Pál

20210927 Békéscsaba Az atlétikai klub sportolói képen Steigerwald Ernő síkfutó, Erős Eszter rúdugró, Baukó Petra súlylökő, Karsai Gábor futó Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Karsai Gábor egy kincs, csillaga a magyar közép- és hosszútávfutásnak, a szakemberek „a fehér kenyai­nak” hívják – dicsérte tanítványát Tóth Sándor mesteredző.

– Nagy felelősség vele foglalkozni, mert hatalmas kár lenne, ha elveszne. Mindenki tudja, hogy a közép- és hosszútávfutás nem könnyű műfaj, Gábor rajt-cél győzelmei a jó felkészülést támasztják alá. Szorgalmas, minden edzésmunkát maradéktalanul elvégez, vannak alkalmak – mivel gyomaendrődi –, amikor edző nélkül. Középiskolai tanulmányait és a kollégiumi életét Békéscsabán tölti, edzőpartnere Zahorán Milán, aki a mostani Liga-döntőben 1500 és 800 méteren második helyezett lett. Klubunk feladata, hogy itt tartsuk, sok-sok örömöt és dicsőséget szerezhet nekünk.

Karsai Gábor rendelkezett a legjobb idővel a Liga-döntő előtt, de nem szerette volna elbízni magát.

Steigerwald Ernő (a kép bal oldalán), Erős Eszter, Baukó Petra és Karsai Gábor /Fotó: Bencsik Ádám/

– A döntő előtt megbeszéltük a taktikát az edzőmmel, ami nyerőnek bizonyult. A jövőben szeretnék több nemzetközi versenyen részt venni, de nem akarok túlságosan előre tervezni. A következő szezonban az lesz a célom, hogy a korosztályomon kívül a felnőtteknél is megálljam a helyem.

Az őszi mezei futó Magyar Liga-versenyeken Gábor már bizonyított is, a pósteleki fordulóban harmadik, a nemesvámosin első helyezést ért el.

A sprinterekről Adorján László edző beszélt.

– Erdős Péter edzőkollégámmal együtt felkészített U20-as versenyzőink közül Nadj Levente és Steigerwald Ernő jutott döntőbe. Levente két héttel a verseny előtt részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, így ott nem tudott elindulni. Steigerwald Ernő két számban rajtolt el. Kétszázon magabiztosan nyert, 400-on második lett. A következő évre kimagasló teljesítményt várhatunk tőle és Leventétől is.

– A helyezésekkel nagyjából meg vagyok elégedve, de a 400-on elért időeredményemmel már kevésbé. Nekem sajnos jövőre nem lesz korosztályos világversenyem, de ha sikerülne kijutnom a müncheni felnőtt-Európa-bajnokságra, annak nagyon örülnék – mondta Steigerwald Ernő.

Erős Eszter rúdugrásban jeleskedik, edzője, Bagi Árpád csupa jókat mondott róla.

– Szépen, folyamatosan fejlődik. Mentálisan erős, ritka bátorsággal mer rudakat váltani – mondta a szakember. – A mutatói már jelezték előre, hogy akár egészen kiugró eredményt is elérhet. Még ennél is több volt benne, a 385 centi után jövőre a négyméteres határ a következő cél. Ehhez egy technikai mozdulatán kell még javítani, s ha ez sikerül, akkor robbanásszerű fejlődésen mehet keresztül. Télen egyáltalán nem tudunk ugrani, ami sajnálatos, mert lemaradásban vagyunk a többi versenyzővel, akiknek biztosított a téli ugrási lehetőség. Elkezdünk komolyabb erősítő programot, mert ezen a téren még vannak lemaradásaink a többiekkel szemben.

– Minden versenyre igyekszem maximálisan felkészülni, így volt ez a ligánál is – jegyezte meg Erős Eszter. – A tavaszi hónapok folyamán sikerült a 370 centis magasságot megugranom, ami elegendő volt az U18-as Eb-induláshoz, más kérdés, hogy az elmaradt. A 385 centis magasság átugrásakor nagyon örültem, hiszen az edzések folyamán több alkalommal sikerült ezt a szintet teljesítenem, de versenyen még soha. 2022-ben szeretném a négyméteres szintet megugrani, és kijutni az izraeli U18-as Eb-re, ott pedig egy dobogós helyezést elérni. Nagyon nehéz és összetett sportág a rúdugrás, de én nagyon szeretem. Nagyon fontos, hogy úgy érjem el az eredményeket, hogy közben élvezzem, amit csinálok.

Törékeny lány a dobók között

Súlylökésben Baukó Petra remekelt az U18-as korosztályban.

– Petrával számítottunk a végső győzelemre, viszont nagy küzdelem kellett hozzá, az utolsó lökésével nyerte meg a versenyt – mondta Solticz Kálmán, Petra edzője. – A 2022-es év izgalmas lesz, jövőre is ifjúsági versenyzőként küzd a méterekkel. A legnagyobb cél az ifjúsági Eb-re való kijutás!

– Zsúfolt volt az az időszak, ezért a Ligadöntőben elért eredményem engem is meglepett – beszélt a benyomásairól Baukó Petra. A szabadtéren szerzett bajnoki címnek köszönhetően képviselhettem Magyarországot egy nemzetközi versenyen is, ezzel a nagy álmom, a válogatottság is összejött. Szeretném majd további válogatott versenyeken felvenni a címeres mezt és ahhoz méltó eredményt elérni. No és persze a középiskolás tanulmányaimat is szeretném magas szinten teljesíteni a sport mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában