Taekwon-do

2021.11.22. 09:59

Négy Békés megyei sportoló az Eb-n

Régóta várt taekwon-do eseményt rendeznek Spanyolországban, a Valenciához közeli La Nucia-ban november 23 és 28 között, itt tartják az AETF Ifjúsági és Felnőtt Taekwon-do Európa-bajnokságát. Tavaly Pozsonyban lett volna Eb, de a pandémia miatt elmaradt a rendezvény.

Verasztó lajos

Bartha Dorina, Tamás József edző és Priskin Ferenc

Idén is kiélezett helyzetben kezdődik az Eb, de remélhetőleg gond nélkül lemegy és sikeres lesz a viadal, amelyet a felnőtteknek 35., az ifjúsági korosztálynak 26. alkalommal rendeznek meg. A versenyre 29 ország 575 versenyzője 1060 nevezést adott le. A szokásoknak megfelelően már előre elkészült a sorsolás, vagyis a

küzdelmi versenyzők már otthon tudták, hogy kivel kezdenek. A magyar válogatott kedden utazik repülővel, s a kiérkezés után tartják a mérlegelést. A magyar válogatott tagjai között a Békés megyei taekwon-dosok is helyet kaptak. A battonyai Barátság SE versenyzői közül Mezei Nikolett, és Rádai Imre képviseli hazánkat. Mezei Nikolett egyéniben a felnőtt 68 kg-os küzdelemben, speciál törésben, csapatban pedig küzdelemben, erőtörésben és speciál törésben szerepel a viadalon.

Felnőtt kick-box világbajnokként érkezik a versenyre a battonyai sportoló.

– Hogy látja utólag a vébét?

– Hatalmas élményt jelentett, hogy ott állhattam a dobogó legfelső fokán. Nagyon sokat készültünk, hiszen hatalmas váltást jelentett a felnőttek között versenyezni. Itt már fejben is teljes mértékben ott kell lenni, nem elegendő csak kondival bírni.

– Az hogyan alakult, hogy a light-contact áll közelebb Önhöz, és mégis kick-light-ban lett világbajnok?

– Én is meglepődtem, de nagyon tetszik a kick-light is, és most úgy hozta az élet, hogy ez lett sikeresebb. A light-contactot sajnálom, remélem, a német lányon revansot tudok majd venni a jövőben.

– Elemezték a történéseket. A taekwon-do Európa-bajnokságon mit tud majd ebből profitálni?

– Azt hiszem, fejben nagyon ott kell majd lenni. Nem szabad szétesnem, ha a mérkőzések akárhogyan alakulnak is, még ha fáradok is, koncentrálnom akkor is

kell.

– Hogyan sikerült a felkészülés az Eb-re, így, pihenés után...

– Nagyon sokat készültünk! Most először felnőttként indulok, ez hatalmas lépcsőfokot jelent felfelé. Úgy érzem, teljesen ki tudtam pihenni magam, alig várom, hogy küzdőtérre léphessek.

Bartha Dorina, Tamás József edző és Priskin Ferenc

– Az ellenfele egy lengyel versenyző lesz. Küzdött már vele?

– Nem, az egész mezőny teljesen ismeretlen, a lengyel lány is. Nem láttam küzdeni.

– Mi várható az Eb-n?

– Megpróbálok mindent kihozni magamból, amit tudok, ebben edzőim is teljes mértékben segítenek.

Mezei Nikolett ellenfele a lengyel Zuzana Gazdala lesz majd a legjobb nyolc közé jutásért.

A másik battonyai versenyző Rádai Imre lesz, aki többszörös töréstechnikai országos bajnokként a csapat erőtörésben és csapat speciál törésben ill. küzdelemben képviseli hazánkat.

Tesvére, Rádai Roland mint edző vesz részt a versenyen, ő így vélekedik:

– Mezei Nikivel ugyanúgy indulunk neki, mint a kick-box világbajnokságnak. Azt szeretnénk, ha maximumot teljesítene, külön elvárásunk nincs, jó lenne, ha dobogóra állhatna, hiszen újonc a felnőtt mezőnyben. Felkészülése jól sikerült, nagy segítség volt, hogy hét közben Szegeden tudott edzeni, hétvégeken pedig itthon gyakoroltunk. A súlyával nincs probléma, sérülése sincs, reméljük, fejben is ott lesz. Imre bátyám önállóan készült erőtörésben, és küzdelemben is. Rutinos, régi versenyző, szerintem a felnőtt magyar csapattal dobogóra is tud majd állni!

A magyarbánhegyesi Corvin Taekwon-do Klub szintén két válogatott versenyzővel készül Spanyolországba. Bartha Dorina ifjúsági korosztályban 60 kg-ban szerepel küzdelemben, és az ifjúsági erőtörésben, míg Priskin Ferenc felnőtt egyéni speciál törésben, csapat erő és speciál törés versenyszámban méretteti meg magát. Barta Dorina ellenfele az angol Ellena Lobley lesz a legjobb 16 közé jutásért.

Tamás József mester, a klub vezetője ezt várja az Európa-bajnokságtól:

– Tudatosan készültünk erre, ami azt jelenti, hogy, bár sok versenyszám létezik a taekwon-do-ban, de specializálódni kell! A nemzetközi tapasztalat az, hogy nem lehet mindenben versenyképesnek lenni! Így kiválasztottuk azokat a versenyágakat, ahol a legeredményesebbek lehetnek. Így Dorinánál a küzdelmet és az erőtörést, ebből az utóbbi az elsődleges, mert ebben a magyarok hagyományosan eredményesek voltak korábban. Így sikerült egy hosszú válogatási folyamat végén bekerülni a válogatottba.

– Az utolsó két versenyét is simán nyerte töréstechnikában. Itt kézél, köríves rúgás és oldalrúgás az, amit be kell mutatni, s ezt pontozzák, minden eltört lap három pontot ér. Bizakodó vagyok, dobogóra várom, mert jól sikerült a felkészülése. Persze, sok minden befolyásolhatja az eredményt, mert ez az első nagy világversenye. Priskin Ferenc tanítványom története különleges, hiszen, mint segítő testnevelő tanár kolléga 2017-ben részt vett az általunk rendezett magyar bajnokság szervezésében Békéscsabán. A törésnél segített, s megtetszett neki a taekwon-do, s mivel ugróatléta volt, a speciális, akrobatikus rúgótechnikákat könnyebben sajátította el. Megnyerte a magyar bajnokságot, mind az öt versenyszámot, s ezzel a teljesítménnyel már döntőbe lehet kerülni. Bízom benne, sőt, húzóembere lehet a magyar csapatnak is, hiszen mindenben jó! Most már csak mentálisan készítjük fel, hiszen pénteken lezártuk a technikai és fizikai felkészítést. Ne érezze tehernek az elvárásokat, az a lényeg, hogy sikeres legyen mind az öt versenyszámában. Ez a célunk, aztán majd meglátjuk, hogy ebben az erős mezőnyben ez mire lesz elég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában