atlétika/galériával

2021.10.24. 09:18

Hazai pályán is megmutatták tudásukat a békéscsabaiak

Ideális időben, nagy részvétel mellett Pósteleken már az ötödik, az idei sorozatban az 1. fordulót rendezték meg a Magyar Mezei Futó Ligában szombaton. Az ifjúságiaknál békéscsabai győzelem született, Zahorán Milán nagy fölénnyel lett első.

Gajdács Pál

Fotó: Imre Gyorgy

Az U14-es és az U16-os, valamint a felnőtt és juniorok korosztály együtt versenyzett, az eredményeket együtt értékelték. Azért érdemes külön is megnézni, hogy ki-ki hogyan szerepelt a saját korosztályában. A felnőttek mezőnyében bronzérmes Karsai Gábor például a legjobb lett a junioroknál és az U14-ben Klokocs Kata is dobogóra, annak is a harmadik fokára állhatott volna.

A versenyen tiszteletét tette dr. Gyimes Zsolt, a Magyar Atlétikai Szövetség közép-, és hosszútávú futás szakági referense is.

– A körítés csodálatos, soha nem jártam még itt. Póstelek, a gyönyörű parkerdő, a kastélyrommal a többi Mezei Liga versenyhelyszín között előkelő helyet foglal el – mondta a szakember. – A mezőnyöket ismerjük, ebben nincs nagy változás a tavalyi évhez képest. A fiatalabbaknál a békéscsabai gyerekek dominálnak úgy létszámban, mint eredményességben. Békéscsaba nagyon szépen szerepel, de a többi fellegvár is szépen hozza a kötelezőt. A mezei nem magyar sajátosság, viszont nemzetközi szinten óriási divatja van. Abszolút beleilleszkedik az őszi időszakban a felkészülésbe, javasolt verseny-, és edzési eszköz. Ez egy gyűjtőtégely, úgy a nyolcszázas, mint a félmaratonis együtt vígan együtt versenyez és ez jó dolog.

Fotók: Imre György

A rendező Kopp Békéscsabai Atlétikai Club ügyvezető igazgatója, Tóth Sándor azzal kezdte, hogy számukra az a nagy öröm, hogy ha meghirdetnek egy versenyt, arra sokan eljönnek, és azt sikeresen meg tudjuk rendezni.

– Mindez ma összejött, hiszen nagy volt a létszám, kedvezett az időjárás, és a mi ötven-hatvan fős rendezői csapatunk a helyzet magaslatán állt és mindent megoldott. A rendezéshez szükséges kellékek ki-, és bepakolásában elősorban a dobóatlétáink jeleskedtek, de a célban legjobb sprintere, Nadj Levente edzőtársával, Steigerwald Ernővel várta a futókat a célba. És itt volt a világbajnok súlylökőnk, Márton Anita is, aki a díjátadásban segített. Számukra is öröm, hogy az ország másik végéből érkezők azt mondják, hogy „Nagyon jól éreztük magunkat!”

Tóth Sándor a versenyen több kimagasló teljesítményt is látott. A felnőtteknél Tóth Lili Anna és Szemerei Levente, a fiataloknál a gyalogló Kovács Alexandra U18-ban második lett, Zahorán Milán nagyon fölényesen nyert és ez biztató a jövő évre nézve. Ha valaki így le tudja iskolázni a mezőnyt, abban van valami. A felnőtt mezőnyben versenyeztek a juniorok, ahol kiválóan szerepelt az idén még ifista Karsai Gábor

Győztesek és békéscsabai helyezettek. Férfi felnőtt-junior 7500 m: Szemerei Levente (Szekszárdi Sportközpont) 19:36, 3. Karsai Gábor 20:31, 9. Szalai András (mindkettő Békéscsaba) 22:23. Fiúk. Ifjúsági, 6000 m: Zahorán Milán 17:03, 8. Körömi János (mindkettő Békéscsaba) 18:20. Serdülő-újonc, 4500 m: Mayer Zsombor (TSC-Geotech) 12:57.

Női felnőtt, 6000 m: Tóth Lili Anna (p. Honvéd SE) 17:25, 7. Zahorán Petra 21:51, 8. Oláh Barbara (mindkettő Békéscsaba) 22:07. Leányok. Ifjúsági, 4500 m: Máramarosi Rita (KSI SE) 13:43, 2. Kovács Alexandra (Békéscsaba) 15:03. Serdülő-újonc, 3000 m: Szalai Fanni (Team Újbuda SE) 9:02, 5. Klokocs Kata (Békéscsaba) 10:06. Amatőr futás, 6000 m: Férfi: Szigeti Balázs. Női: Gyebnár Éva.

Zahorán Milán az ifjúságiak között még a vártnál is nagyobb fölénnyel győzött.

– Elégedett vagyok az időeredménnyel is. Tudtam, hogy lesznek riválisaim a mezőnyben, de nyerni akartam. Szeretem a mezeit, mert lehet rajta taktikázni. Szeretném, ha a további futamokon is indulnánk, mert szeretnék a ligában minél több pontot gyűjteni.

A juniorok mezőnyében győztes, a felnőttek között bronzérmes Karsai Gábornak nagyon tetszett a pálya.

– Az előző évekhez képest új vonalvezetésű teljesen más pályán futhattunk. Számítottam rá, hogy a saját korosztályomban jó leszek, ezért a felnőttek között is bizonyítani akartam. Örülök, hogy a felnőttek között is dobogóra tudtam állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában