Ejtőernyőzés

2021.01.13. 17:20

Márciusban már ugrana a gyulai ejtőernyős

Három versenyen vett részt 2020-ban a Gyulán élő Krajcsi Pál – ennyit „engedélyezett” a pandémia. A rutinos, eddig 2376 ugrást számláló ejtőernyős az évzáró börgöndi versenyen szerepelt a legjobban, amit egyéniben és csapatban is sikerült megnyernie.

Gajdács Pál

Két szegedi verseny, a Rolf-kupa és a MATASZ-kupa, valamint az említett börgöndi Aeroking-kupa adott lehetőséget az ugrás szerelmeseinek arra, hogy versenykörülmények között is kipróbálhassák magukat.

– Nem panaszkodom, annak ellenére, hogy a járvány miatt számtalan külföldi verseny, így az általam kedvelt Kelet Európa Kupa-sorozat maradt ki tavaly

– jegyezte meg a tapasztalt ejtőernyős.

A Rolf-kupa eredményhirdetése után, balról: Göbölös Ferenc, Boros Attila, Pula József, Krajcsi Pál

– Természetesen nem mindegy, hogy az adott évben mennyit ugrunk, minél több az ugrásszám, nagy eséllyel annál jobbak az eredmények. Jómagam 2020-ban az utolsó versenyen ugrottam meg a századikat, s az Aeroking-kupát meg is nyertem. Egy évvel korábban is az utolsó versenyen ment a legjobban, akkor egy harmadik helyet értem el. Jellemzően éves szinten száznegyvenet-százötvenet ugrok. A húsz ejtőernyőst számláló börgöndi mezőnyben – melyen mindkét napon erős szél nehezítette a dolgunkat – négy ugrásból állt a verseny, de a negyedik sorozatban az egyik versenyzőnél leoldás történt, vagyis a tartalékernyőt kellett használnia, ezzel pedig a kisebb kupola miatt nem lehet célba ugrani. Ismétlő ugrást kellett volna végrehajtani, ám az időjárás elromlott, így ez elmaradt és törölték a negyedik sorozatot, minekutána mögöttem kicsit „átrendeződött” a dobogó. Jómagam a három, de ha érvényes, a negyedik sorozat után is nyertem volna. Az első ugrásom egycentis, a második és harmadik nullás, az érvénytelenített negyedik sorozatbeli pedig szintén egycentis volt, amivel elégedett lehettem.

Az a verseny egyébként is jól sikerült Krajcsi Pál számára, hiszen a szolnoki FHSE első csapatának tagjaként a csapatversenyben Göbölös Ferenccel, Kiszel Istvánnal és Nagy Zoltánnal is az élen végzett.

Mindez már azonban a múlt, Krajcsi Pál is előretekint. Az esztendő ezen szakaszában még csak tervezni lehet az új versenyszezont, gyakorolni még nem. Ilyenkor vizsgálják át az ejtőernyős-felszerelést.

– Létezik egy egyéni átvizsgálás, ellenőrzés, amit egy műszaki felülvizsgálat követ. A tartalékernyő ellenőrzését, a hajtogatást ugyanakkor mindig egy speciális szakember végzi el – sorolja a már rutinos versenyzőnek számító Krajcsi Pál.

– Egy ernyőt húsz évig lehet használni, az enyém, egy amerikai Parafoil 2000/280-as típusú célbaugró ernyő tizenhárom esztendős. A téli felkészülés része az egyéni erőnléti edzés, valamint az eddigi ugrások videóelemzése, amit a felkészülési időszakban készít az edző.

A felkészülést februárban megelőzi egy szokásos szakosztályi gyűlés, amikor meghatározzák az edzőtáborok időpontját, és megtervezik az arra az évre vonatkozó versenynaptárt, az első gyakorlóugrásokra leghamarabb márciusban kerülhet sor.

– Lehetőség szerint minél több versenyen szeretnék elindulni – beszélt az idei célokról Krajcsi Pál. – Eddig négy esemény időpontja ismert, a szolnoki Hírös-kupa lehet az első megmérettetés, amit április 9–11. között rendeznek meg Szolnokon. A Kelet Európa Kupa lengyelországi versenyét július elején, a szegedit szeptember közepén rendezik meg és ismert már a szegedi Rolf-kupa időpontja is, melyre augusztus 6–8. között kerül sor.

Köszönetet mondott a társaknak

Krajcsi Pál köszönetet mondott a szakmai tanácsokért Ondrejcsik Mihálynak, a békéscsabai ejtőernyős legendának, Tímár Vincének, valamint a Békéscsabáról elszármazott, ma a válogatott edzőjeként is dolgozó Bánszki Tamásnak. Mindannyian nagy szakmai segítséget nyújtottak neki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában