Labdarúgás

2021.01.13. 09:30

Könyv készül a százéves endrődi labdarúgásról

Tavaly ősszel volt száz éve, hogy megalakult Endrőd első labdarúgó-csapata, az Endrődi Testedzők Köre (ETK). A jeles évforduló alkalmából könyv készül, amelyben szó esik a többször nevet változtató endrődi csapatokról, Endrőd–Gyoma rangadókról és egy játékos-dinasztiáról is.

Gajdács Pál

A Babos László által jegyzett és a Bethlen Alapítvány gondozásában hamarosan megjelenő „Gyomaendrőd labdarúgás krónikája 1905-2020” című könyv készítőihez nem sokkal a nyomdába kerülés előtt jutott el az a fotó, amely az első endrődi csapat tagjait ábrázolja.

Az anyagok gyűjtéséből és a támogatók felkutatásából oroszlánrészt vállaló Orovecz Ferenc Olivér elmondta, hogy az idők folyamán többször változott a csapat neve: 1921-től ETK, majd EITK, 1924-től EMTK, 1929-től ismét ETK, 1940-től pedig Levente SE néven szerepeltek a különböző bajnokságokban. 1945 és 1948 között MADISZ, Barátság, majd az 1950-es években EPOSZ, FSK, és a Spartacus az aktuális név. A Spartacus 1968-ban nagy sikert ért el, hiszen a megye II bajnoka lett. Az endrődi csapat 1969-ben egész évben versenyben volt a Gyomai TK-val az NB III.-ba kerülésért. E két csapat az egymás elleni küzdelmeit mindig nagyszámú szurkolók előtt játszották. Mérföldkőt jelentett az 1981-es esztendő, amikor egyesült az Endrődi Spartacus és a Gyomaendrődi STK. Az új csapat neve: Gyomaendrőd STK lett. Egy évvel később a két település is egyesült. 1990-től ismét két csapat szerepelt Gyomaendrődön miután újjászervezték a Barátságot, így újfent helyi rangadókon szurkolhattak a futballbarátok. Az egyesült település csapatai közül a Barátság jutott el a magasabb szintre, 1999-ben felkerült az NB II.-be.

– A százéves endrődi focitörténet egyik érdekessége, hogy az 1924-es csapatban már szerepelt Farkasinszki Ambrus, akinek fia I. László az 1968-as bajnokcsapatban, unokája, II. László az NB II-ben, dédunokája a legifjabb III. László most bontogatja szárnyait a Gyomaendrődi Gyermek Labdarúgó Klubban – mondta Orovecz Ferenc Olivér.

A kötet anyaga már összeállt, de ha valakinek mégis van fotója a régi csapatokról, akkor azt eljuttathatja Orovecz Ferenc Olivérnek az [email protected] címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában