torna

2020.12.20. 16:21

Két aranyat, egy-egy ezüstöt és bronzot szereztek a magyar női tornászok az EB-n

Fantasztikusan szerepeltek a magyar felnőtt női tornászok a törökországi Mersinben megrendezett női Európa-bajnokságon. Szombaton a női torna szakág történetében először bronzérmet szerzett a Bácskay Csenge, Böczögő Dorina, Kovács Zsófia, Makovits Mirtill, Székely Zója összeállítású csapat.

G. P.

Fotó: Schreyer

Másnap a magyar női tornasport életében újabb sporttörténelmi sikert elérve a dunaújvárosi Kovács Zsófia ugrásban és felemás korláton is Eb-címet szerzett (ezen a szeren a békéscsabai Ónodi Henrietta 1989-es sikere után ez volt a második magyar győzelem), így Magyarországon ő az első kétszeres női Európa-bajnok. Székely Zója, a Postás sportolója korláton ezüstérmes lett. Az sem fordult még elő, hogy két magyar tornásznő egyszerre álljon dobogóra Eb-n. Bácskay Csenge ugráson a 4. pozícióban zárt. Talajon a volt békéscsabai, MTK-s Böczögő Dorináért és Székely Zójáért izgulhattunk. Székely 12,200 ponttal a 7., a fináléba 5. helyen bejutó Dorina 12,100 egységgel a 8., helyen zárt.

Fotó: matsz.hu

A csapatversenyhez visszakanyarodva: a magyar különítmény 154,129 ponttal a 3. helyen jutott a hatcsapatos döntőbe. A magyar szövetség tájékoztatása szerint a fináléban felemás korláton mindhárom magyar jobban teljesített, mint a selejtezőben. Gerendán voltak hibák, de ugrásban mindannyian remekül szerepeltek, a csapat legrutinosabb versenyzője, Böczögő Dorina 12,666 pontot érő gyakorlatot mutatott be. Talajon Dorina 13,300 egységgel járult hozzá a bronzéremhez.

Végeredmény: 1. Ukrajna 154,663, 2. Románia 154,496, 3. Magyarország 151,597.

– Már egy kicsit szomorúan a karácsonyra és a pihenésre készülődtem, amikor az utolsó pillanatban jött a hír, hogy mégis indulhatok az Eb-n, egy sajnálatos sérülés miatt – nyilatkozta még a csapatdöntő után Böczögő Dorina a MATSZ honlapján. – A korlátgyakorlatok nagyon jól sikerültek, ez megnyugtatta a csapatot. A gerenda ismét mumusnak bizonyult, de ez most nem tört le senkit. Két éve, az Eb-n a csapatdöntőben a végén volt a felemás korláton rontásom, ami miatt a csapat két-három helyet hátrébb csúszott, és ezen eddig nem sikerült eddig túltennem magam. Ez a bronzérem most kárpótol.

Az ifjúságiak is remekeltek: a csapat bronzérmes lett, egyéniben Mayer Gréta gerendán ezüst-, talajon bronzmedált szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában