Sakk

2020.10.21. 09:41

Maszkos emlékversenyt rendeztek Gyulán

Szombaton rendezték meg Gyulán, a Magyarországi Románok Sakk Egyesülete (MRSE) székházában a 11. Hoczopán Sándor Nemzetközi Sakkversenyt.

V. L.

Eredetileg június 6-ára volt kiírva a verseny, de a pandémia átírta a szervezők terveit. A legnagyobb gondot az okozta, hogy Romániából az aradi, a gyulafehérvári, Szerbiából a réthelyi, verseci és padinai versenyzők nem tudtak eljönni a viadalra. Minden résztvevőnek az épületbe lépéskor mérték a test hőmérsékletét, kötelező volt a maszk használata, a kéz fertőtlenítés, és a távolságtartás.

Ezúttal is meglátogatta a versenyt Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának (MROÖ) elnöke, és Kovács Délia, a Cronica főszerkesztője, akik játszottak is néhány partit. Florin Trandafir Vasiloni, gyulai román konzul csak rövid ideig tartózkodott a helyszínen, de ezúttal egy nagy kosárnyi ajándékot hozott.

A versenyen 24 sakkozó ült asztalhoz, közülük a legfiatalabb 9 éves, míg a legidősebb 93 éves volt, Kovács István nyugalmazott gyulai testnevelő tanár. A versenyt 5 kategóriában rendezték, hat illetve hét fordulós svájci rendszerben, a játékidő 15–15 perc volt.

Kozma György, a MROŐ elnöke: – Örülök, hogy a járvány ellenére is ilyen szép számmal összegyűltek a versenyzők, jó lenne, ha iskoláinkban is lenne sakk oktatás legalább szakkör jelleggel. Mi a jövőben is támogatjuk a sakk rendezvényeket.

A szervezők bejelentették, hogy jövőre a 12. Foaia Romaneasca Kupát 2021. január 30-án, a 12. Hoczopán Sándor emlékversenyt június 26-án rendezik, amennyiben a járványhelyzet engedi.

Eredmények. Profi felnőttek: 1. Udvardi Zalán (Makó) 6 pont, 2. Fekete Albert (Dévaványa) 5 p., 3–5. Bányai István(Gyula), Gosztolya Ferenc (Békés), Restás Péter (Makó 4,5–4,5.

Profi 4–14 évesek: 1. Polgár Szilvia (Békéscsaba) 2,5 pont.

Amatör felnőtt: 1. Dr. Porcza Antal (Mosonmagyaróvár) 5 pont, 2. Kozma György (Békéscsaba) 3, 3. Cozma-Callini Eduard Octavian (Püspökladány) 2,5.

Amatör 4–14 évesek: 1–2. Pusztai Eleonora (Gyula) és Pusztai Edvin (Gyula) 1,5–1,5 pont, 3. Varga Botond László (Gyula) 0,5 p.

Inaktivak: 1. Czápos Péter (Gyula) 5 pont, 2. Cozma-Callini Adrian Alexandru (Püspökladány) 4, 3. Kovács István (Gyula) 1,5.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában