karate

2020.08.05. 11:07

Hétdanos lett Farkas András

A harcművészetek világában a dan a mesterfokozatot jelenti. Hosszú évek tanulása után kerül a kitartó harcművész oda, hogy mestervizsgát, danvizsgát tehet. Egy mondás szerint: „A mesterek azok a kezdők, akik nem adták fel!” Farkas András, a békéscsabai József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület sótókankarate-mestere is ebbe a kategóriába tartozik.

V. L.

A nemrégiben Gyulán megrendezett sótókankarate-szemináriumon a szenszei Sáfár László IX. danos nagymester vezette nemzetközi vizsgabizottság előtt sikeres övvizsgát teljesített a rendkívül magas VII. dan övfokozatra. A táborzárón nagy taps közepette vette át az erről szóló oklevelet Sáfár nagymestertől, és az A.J.K.A. szövetség magyarországi elnökétől, Palkovics László mestertől.

– Mikor kezdett el foglalkozni a karatéval?

– Csaknem negyven éve, 1981-ben kezdtem, s az első sikeres övvizsgámat 1982 szep­temberében tettem le. Azóta folyamatosan edzek.

– Ebben a hosszú időszakban kik voltak azok a mesterek, akik legnagyobb hatással voltak a fejlődésére?

– Az elején Zsolt Péter mester oktatott, aztán Stefanidis Arisztotelesz, Rusznák Gergely, Gulyás Péter, Kesic Bogdan, dr. Ilija Jorga, a japán Kawasoe mester, majd napjainkig szenszei Sáfár László. A csaknem négy évtized alatt sok edzőtáborban vettünk részt, ahol mindenhol tanultam, de mint irányvonalat, összeszedve és rendszerbe foglalva, Sáfár László szenszei irányítása alatt sajátítottam el.

Középen Sáfár László IX. danos nagymester, előtte Farkas András VII. danos csabai mester

– Nem is akármilyen versenyző volt korábban. Mi állt közelebb a szívéhez, a küzdelem vagy a formagyakorlat (kata)?

– Érmeket inkább küzdelemben szereztem, bár a formagyakorlat is jól ment. Nem tudnék választani, bár küzdeni, „verekedni” mindig szerettem, már gyermekkoromban is. Azt gondolom, ez alkati sajátosság, de ezzel együtt sohasem verekedtem edzésen, versenyen kívül.

– A tanítványok miben jók?

– Talán küzdelemben, de formagyakorlatban is jók, és ahogyan öregszem, egyre jobban megértem, miért mondták a régiek, hogy a formagyakorlat fontos. Régen ezeket az infókat nehéz volt megérteni, gyakran nem tudtuk, mit miért csinálunk. Most már én is vallom, hogy a formagyakorlat elengedhetetlen.

– A hét dan egy nagyon magas övfokozat. Hogyan folyt a vizsga?

– Szenszei Sáfár László IX. danos mester vezetésével bizottság előtt folyt a vizsga. Előre meghatározott shorey és shorin katákkal kellett készülni. Természetesen erre a fokozatra már ismerni kell magas színvonalon az összes formagyakorlatot, de most ezekre külön rákészültem.

– Edző és oktató is. Tartalmazott-e ez a vizsga külön olyan feladatot, amit az oktatókra szabtak?

– Három dantól felfelé már oktatói elvárás is van, vagyis minden vizsgán elméleti anyagot is kérnek, azt, hogyan kell a karate egyes területeit oktatni. Össze kellett állítani egy diplomamunkához hasonló kisebb dolgozatot, ezt be kellett adni, lektorálták, és a vizsgabizottság előtt ezt ki is kellett fejteni. A sikeres vizsga nem egy nap terméke volt, hanem hónapokkal korábban kezdődött.

– Családos ember, komoly vállalkozást vezet. Hogyan fér bele az életébe a karate?

– Mindig is plusz „áldozatokkal” jár, de muszáj, hogy az ember ezt az időt magára szánja. Azzal lettem az, aki vagyok, amit a karatétól kaptam. Ezt érdemes tovább adni és tovább csinálni, s időt kell szakítani rá.

– Mennyivel mások a mostani tanítványok, mint amikor elkezdték annak idején?

– Nem tudom megmondani, mert egészen másképp éli meg az ember, mint annak idején. Az biztos, hogy sokkal keményebbek voltak az edzések, a küzdelmek. Azóta rájöttünk, hogy nem feltétlenül kell mindent túlzásba vinni a karate gyakorlásához, hogy össze-vissza törjük egymást. Megtanított viszont a küzdésre, a helytállásra, s ezt igyekszünk átadni másoknak.

– Szaporodnak a tanítványok is. Mivel tudná ajánlani a kezdőknek a sótókan karatét? Miért érdemes ezt csinálni?

– Tradicionális fogalmakat tekintünk fontosnak: jellem, becsület, akarat, önuralom, tisztelet, ezt tanítjuk, és nagyon komoly fizikai, illetve lelki nevelő hatása van. Ezt nemcsak a karatéban, hanem egész életében tudja használni, eredményesebb, nyitottabb, rugalmasabb lesz.

– Milyen a mostani csapata?

– Mint közösség, nagyon jók, aranyosak, „jó fejek”, büszke vagyok rájuk. Megboldogult Andó Laci barátom csapata volt, és életem egyik legjobb döntésének bizonyult, hogy halála után átvettem ezt a gárdát.

– Most 52 éves. A hét dan egy magas fokozat, lesz ebből esetleg még magasabb fokozat?

– Ezt majd Sáfár szenszei megmondja. Erre a fokozatra is azért vizsgáztam, mert ő jelölt rá.

Maximálisat nyújt

– Sok évvel ezelőtt találkoztunk, idő kellett ahhoz, hogy megismerjem – mondta szenszei Sáfár László nagymester Farkas Andrásról. – A legnagyobb tiszteletet és hűséget adja meg, amit tanítványtól elvárhatok és kaphatok. S ez nekem nagyon sokat jelent, mert ezt várom el a tanítványaimtól emberileg, és Andrást ez jellemzi, maximálisan teljesíti!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában