skatepark

2020.07.09. 13:55

Lebontják és elszállítják a csabai extrém sportpálya elemeit

Lebontják és elszállítják a városi sportcsarnok környékéről a jövő héten az extrém sportpálya elemeit, amelyeket a MÁV pálya területén helyezhetik el, és néhányat közülük úgy, hogy használhatók is lesznek. Az, hogy ideiglenesen hova kerülhet és megújulhat-e a skatepark, év végén dönt a városi közgyűlés.

Licska Balázs

Hamarosan megkezdődnek a Modern Városok Program részeként a nagyszabású energetikai projekt kivitelezési munkálatai a városi sportcsarnok környékén – napelempark épül többek között –, ezért vált szükségessé a 800 négyzetméteres extrém sportpálya áthelyezése. Ugyanis a skatepark a beruházás kapcsán a felvonulási út és a létesülő elektromos vezetékek nyomvonalának útjában lesz.

A téma a városi közgyűlés legutóbbi ülésén is felmerült. Varga Tamás alpolgármester jelezte, az extrém sportpálya fontos közösségi hely, egyfajta találkozási helye a fiataloknak. Hangsúlyozta, a döntésekbe célszerű bevonni a skateparkot most működtető Békéscsabai Extrémsport Egyesületet.

A minap egyeztettek a szakemberek és a sportolók az extrém sportpályánál /Fotók: Kiss Zoltán/

Szente Béla azt mondta, úgy érdemes az átmeneti időszakban üzemeltetni akár néhány elemet is, hogy legyen mosdó, árnyék, pihenőhely a környékben. Hozzátette, a gerlai Pacsirta utcai játszótéren is vannak extrém elemek, esetleg azok áthelyezéséről is tanácsos elgondolkodni.

Szarvas Péter polgármester a Facebook-oldalán azt írta, közkedvelt találkozási pont az extrém sportpálya, ezért kell megfelelő helyszínt találni neki, és egyes elemek felújítása is indokolttá vált.

A lehetséges ideiglenes helyszínek között van egyrészt a MÁV pálya területe – a telek Építők útja felőli végében van egy elavult aszfaltpálya –; másrészt a jaminai, Bessenyei utcai sporttelep; harmadrészt az Erzsébet-lakópark; negyedrészt a főiskola környezete; ötödrészt pedig a CsabaPark. Hogy ezek közül melyik lesz a befutó, év végén dönthet a városi közgyűlés.

A polgármesteri hivatal munkatársai, a skateparkot üzemeltető Vagyonkezelő Zrt. szakemberei, továbbá az extrémsport egyesület képviselői a minap járták be az extrém sportpálya jelenlegi helyét, valamint a MÁV pálya területét.

Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a MÁV pálya hátsó részén lévő aszfaltpályát azért vették szemügyre, mert még az ideiglenes helyszín kiválasztása előtt oda kerülnek az elemek, néhány úgy, hogy használható is lesz, a többi esetében csak raktározásról van szó.

A Békéscsabai Extrémsport Egyesület képviseletében Tóth Balázs elmondta, folyamatosan egyeztetnek a vagyonkezelő zrt.-vel, mind az extrém sportpálya bontásáról, mind az elemek elszállításáról, majd lerakásáról; szerinte mindenben egyezségre jutnak. Hogy addig is használhassák a fiatalok a skatepark bizonyos részét, amíg nem dől el, hova kerülhet ideiglenesen, némileg rendbe teszik a MÁV pályánál lévő burkolatot, aminek repedéseiben kinőtt a fű.

Száz fiatal fordul meg időről időre a skateparkban

– A békéscsabai a térségben az egyetlen nagyobb extrém sportpálya, országosan is híre van – mondta Tóth Balázs a helyi extrémsport egyesület képviseletében. Hozzátette, nagyjából száz fiatal fordul meg időről időre a skateparkban: gördeszkások, biciklisek, rolleresek – számukra tehát fontos, hogy addig is használhassák, amíg nincs véglegesnek mondható ideiglenes helyszín.

Lényegesnek mondta, hogy a MÁV pálya körbe van kerítve, rendezett körülményekkel találkozhatnának a fiatalok, illetve a skatepark központi helyen, ám mégis viszonylag távol lenne a házaktól. Ezért megfelelő helyszínnek tartanák a későbbiekben is a MÁV pályát, ha felújítanák az aszfaltburkolatot, és használható lenne a félcső is, amin egyelőre nem lehet majd sportolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában