Lélekmozgató

2020.02.22. 19:00

A Magyar Parasport Napja alkalmából rendeztek programot Békéscsabán

A Magyar Parasport Napja – Lélekmozgató elnevezésű országos rendezvényhez kapcsolódva tartottak programot szombaton délelőtt a Csaba Centerben.

P. G.

Magyar Parasport Napja BŽkŽscsaba‡n kšszšnt?t mond Varga Tam‡s alpolg‡rmester

Fotó: Imre György

A békéscsabai önkormányzat ezzel csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) felhívásához. Az eseményen lehetőség nyílt találkozni fogyatékkal élő sportolókkal: kerekesszékes vívás, asztalitenisz, csocsó és darts egyaránt színesítette a palettát.

Varga Tamás

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere elmondta, a Magyar Országgyűlés döntése alapján 2018. február 22-én ünnepelhettük először a Magyar Parasport Napját. Hozzátette: az elmúlt években szakmai és protokolláris programok mellett az ország összes köznevelési intézményét megszólították a Lélekmozgató névre keresztelt kezdeményezéssel. Ennek részeként arra kérték az iskolákat, nevelési intézményeket, hogy a parasport napja alkalmából tartsanak érzékenyítő, interaktív osztályfőnöki vagy rendhagyó testnevelés órákat, játékos sportfoglalkozásokat. Tavaly már több mint ötszáz intézmény csatlakozott a felhíváshoz, a visszajelzések egyértelműen kedvezőek.

Fotók: Imre György

- A program bebizonyította: ahhoz, hogy a lélek mozduljon, megismerés, tapasztalás, megértés, befogadás, azonosulás szükséges – fogalmazott Varga Tamás. Nyomatékosította, a szombaton megtartott program is segítette, hogy az egyik legfőbb üzenet eljusson az emberekhez. Hogy minél többen értsék: „Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, hogy vesztesnek lenni.”

- Mi csabaiak ezt jól tudjuk, hiszen az utóbbi években több sikeres versenyző öregbítette városunk hírnevét – folytatta a gondolatot. – 2019-ben Az év fogyatékkal élő sportolója Vizsnyai Dávid asztaliteniszező lett, aki az Abu Dhabiban megrendezett Speciális Oimpiai Nyári Világjátékokon egyéniben arany-, vegyespárosban bronzérmet nyert. A versenyző felkészítésében Botyánszki András és Mihályi István vállalt nagyon fontos szerepet. Szarvas Zsolt, az Alföld Vívó Akadémia kerekesszékes versenyzője 2018-ban történelmet írt azzal, hogy első „C” kategóriás versenyzőként nyert érmet Magyarországnak Európa-bajnokságon, 2019-ben pedig nyolcadik lett a szöuli világbajnokságon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában