Triatlon

2019.09.06. 16:02

Korábban birkózott, ma már triatlonozik

Az orosházi Mokcsay Péter birkózásról nyergelt át a maratonfutásra és a triatlonra. Az egyetemi tanulmányait szeptembertől Szegeden megkezdő 18 éves sportoló négy évvel ezelőtt futotta le első félmaratoniját.

Gajdács Pál

Az első félmaratoni versenyét édesapja, Mokcsay Zsolt társaságában 2 óra 6 perc alatt futotta le úgy, hogy saját bevallása szerint nem különösebben készült fel rá. A rengeteg szurkoló, a verseny hangulata azonban annyira megfogta, hogy még abban az évben négy hasonló távú versenyt futott le. A célja az volt, hogy a négy évszakban teljesített négy félmaraton után megkaphassa a Budapest Sport Iroda (BSI) nevezési kedvezményekre feljogosító Aranykártyáját.

– Később már nemcsak a részvétel, hanem az idő is fontossá vált, a következő évben lementem két óra alá, majd 2016-ban már 1 óra 46 percet is futottam félmaratonon. Ekkor még a triatlon végképp nem volt képben – emlékezett a fiatal orosházi sportoló.

Egy ízben elkísérte édesapját az Ironman Triatlonra, ahol a leghosszabb távon (3800 méteres úszás, 180 km kerékpározás és 42 km-es maratonfutás) még nem indulhatott el, de a közeg itt is magával ragadta. Ekkor lépett be az életébe a triatlon.

Nagyobb változás akkor következett be, amikor 2016 novemberében elkezdte egy budapesti edző, Bartos Dávid edzéstervét követni. Két éve végleg felhagyott a birkózással és időközben – követve edzőjét – egyesületet is váltott.

Mokcsay Péter fáradhatatlanul rója a kilométereket /Fotó: BMH/

Részt vett Fadd-Domboriban az első sprinttávú versenyén (750 m úszás, 20 km kerékpározás és 21 km futás).

– Tapasztalatszerzésnek szántam, a másfél óra nem is számított jó időnek, de a lényeg, hogy végigmentem – elevenítette fel első triatlonversenyét az orosházi fiatalember. – Közben a futást sem akartam elhanyagolni, 2017-ben célba vettem a Spar Budapest Maratont, de mivel még nem töltöttem be a tizennyolcadik évemet, így nem indulhattam.

Végül Balatonföldváron ezt is kipipálta, nem túl ideális időben 4 óra 19 perc alatt.

– Az edzőm előtte annyit mondott, hogy tartsak egy kényelmes tempót, s fussam végig a távot. Bejött, nagyon élveztem! – tette hozzá. Büszke arra is, hogy 2017 novemberében, Siófokon egy hétvégén két félmaratont is letudott, az első nap 1 óra 45, a második 1 óra 41 perc alatt. Ez nagy motivációt jelentett számára. Tavaly végre álmai versenyén, a Spar Budapest Maratonon is rajthoz állhatott, a 42 kilométert 3 és fél óra alatt tette meg.

Közben egyre több triatlonversenyre nevezett, tavaly az 575 Keszthely Triatlonon, majd a klubcsapatok sprinttávú bajnokságán három csapattársával Tiszaújvárosban, a korosztályában második helyet hozó dunaújvárosin (950 m úszás, 45 km kerékpározás, 10 km futás), majd a Szálka Triatlonon Szekszárdon. Utóbbin 500 méter úszás, 45 km kerékpározás és 10 km futás volt a táv, és ahol korosztályában sikerült megszereznie az első helyet.

– Az idei 575 Keszthely Triatlon igazán jól sikerült, hiszen a sprinttávú versenyen – amely 750 méter úszásból, 20 kilométernyi kerékpározásból és 5 kilométernyi futásból állt – a korosztályomban a hatodik helyen végeztem úgy, hogy az első számot húsz perc alatt úsztam le, hat perces hátrányban az élmezőnytől.

Legutóbb Fadd-Domboriban dobogóra állhatott, s az olimpiai távú (1500 méter úszás, 40 km kerékpározás és 10 km futás), tatai országos bajnokság után elkezdte tanulmányait a szegedi egyetem testnevelés–angol tanári szakán.

Nagy futás az Ultrabalatonon

Az idei nagy versenyek közül az Ultrabalatont emelte ki még Mokcsay Péter. A 221 kilométeres tó körüli futásnak edzője, Bartos Dávid mellett Kardos Dániel, Szemák Dávid és Jager Péter alkotta teammel vágott neki és az ötfős csapatok versenyében 105 kvintett közül az előkelő 2., abszolútban 1500 csapatból a 13. helyet érték el. Az időeredményre sem lehetett panaszuk, a távot 16 óra 9 perc alatt tették meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában