Atlétika

2019.07.08. 12:33

Márton Anita is dobókörbe lép Székesfehérváron

Öt kontinensről, 43 országból várnak atlétákat az utóbbi esztendőkben már komoly rangot kivívó kedden megrendezendő székesfehérvári Gyulai István Memorial-Atlétikai Magyar Nagydíjra. A mezőnyben az olimpiai bronzérmes Márton Anita is jelen lesz.

Gajdács Pál

Archív fotó: MTI/EPA/Gerry Penny

A viadalon negyvennél is több olimpiai, vagy világbajnoki érmes, négy világcsúcstartó és nyolc, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség világranglistáját vezető klasszis lép fel.

Közöttük lesz Márton Anita, a Kopp Békéscsabai AC fedett pályás világbajnok dobóatlétája is.

Kétségtelen, hogy nem lesz könnyű dolga, hiszen a szervezők a női súlylökésben is bivalyerős mezőnyt sikerült összeverbuválniuk. Dobókörbe lép az amerikai Chase Ealey (idei szabadtéri legjobbja 19,67), honfitársa, Maggie Ewen (18,58), a jamaicai Dannel Thomas-Dodd (19,48), a lengyel Paulina Guba (18,35), a fehérorosz Aljona Dubickaja (18,98) és a svéd Fanny Roos (18,88) is.

Egy topformában lévő Márton Anita bármikor, bármelyiküket képes legyőzni. Most nem feltétlenül ez lesz a cél, bár a rá jellemző kiváló versenyszellem, a győzni akarás jó eredményt hozhat a kedden 16 óra 50 perckor kezdődő versenyen.

Fotó: MTI

A békéscsabai súlylökőnél természetesen a szeptember végén kezdődő dohai világbajnokság van a fókuszban, akkorra próbál ismét csúcsformába lendülni, s kijavítani azt a technikai hibát, amely a tavaszi montenegrói edzőtábor után jött elő. A Barban megrendezett versenyen 18,81 métert lökött, ami akkor Európában az idei legjobb eredmény volt, ezután azonban a májusi nankingi versenyt kivéve csak 18, sőt, egy ízben 17 méter alatti dobások születtek.

Márton Anita a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy a tavalyi elhúzódó sérülése teljesen rendbejött, a térde sem fáj, viszont egy kisebb technikai hibával küszködik, s ez észrevehető az versenyeredményein is.

– A lökés pillanatában kicsit előrekerülök, emiatt nem elég hosszú a súlygolyó útvonala. Ez a hiba elég váratlanul jött, szinte ahogy hazajöttünk Montenegróból, kicsit szétesett a mozgásom, amit elsősorban fejben kell összeraknom, hogy újra ki tudjam hozni magamból, amire egyébként képes lennék – mondta a súlylökő.

Az új világranglista-rendszer értelmében a Gyémánt Liga-sorozatban mindössze Sanghajban és Stanfordban állhatott dobókörbe, a norvégiai és a svájci viadalt ki kellett hagynia, mert nem kapott meghívást, sőt az augusztus 29-ei zürichi döntőn sem lehet ott, mivel nem szerzett elég pontot. Az új rendszerben minden eredményt figyelembe vesznek, amit pontokra számítanak át. Anita jelenleg a 12. helyen áll a világranglistán, a Gyémánt Liga-versenyekre pedig az első 8-10. helyezett kap invitálást.

– Igyekszem pozitívan felfogni a történteket: ami hirtelen elromlott, ugyanolyan hirtelen meg is javulhat. Edzésen mindent elkövetünk ennek érdekében, részekre bontjuk és javítjuk a forgásaimat, amit a teljes mozgásba viszont eddig még nem tudtam átvinni – mondta bizakodva a békéscsabaiak kiválósága, aki tényleg nem idegeskedhet, hiszen a szeptember 28-ai dohai vb-rajtig még van idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában