labdarúgás

2019.03.04. 15:52

Otigba Kenneth gyulai kötődéséről, pályafutásáról is beszélt a fiataloknak

A Ferencváros gyulai kötődésű magyar válogatott labdarúgója, Otigba Kenneth volt hétfőn délben a fürdővárosi Göndöcs Benedek Középiskola vendége. A kiváló játékos karrierjéről és a gyulai évekről is mesélt a fiataloknak.

Papp Gábor

Itt, Gyulán kezdődött minden. Négy-öt éves koromban már fociztunk a grundon és az utcákon az ismerőseimmel, majd a helyi Kinder FC-ben álltam először edzésbe – idézte fel indulását Otigba Kenneth a szép számú érdeklődő fiatal előtt. Mint elmondta, sokakkal ellentétben ő már egészen kis korában tudta, hogy mi szeretne lenni.

– Tisztában vagyok vele, hogy sokak számára nehéz válaszolni, ha megkérdezik a jövőjéről. Én viszont már gyerekként biztos voltam benne, hogy bármi áron focista akarok lenni, és mindent meg fogok tenni azért, hogy minél jobb csapatban játsszak – ecsetelte. – Érdekes, hogy senki nem beszélt nekem arról, mégis gyorsan, önkéntelenül tudatosul bennem, hogy mi jár azzal, ha profi labdarúgóként akarok helytállni. A nap huszonnégy órájában erre kellett koncentrálnom, amikor lefeküdtem aludni, amikor álmodtam, amikor felkeltem, és persze napközben is. Persze, azt hiszem, hogy ez nem csak csak a fociban van így. Ha valaki, valamit elhatároz, el szeretne érni, akkor nem lehet másként tenni.

Már kis gyermekként is focista akart lenni

Ahogy írtuk, a kiváló labdarúgó Gyulán kezdett játszani, majd – mint elmondta – Békéscsabára, a Szokolay focisuliba járt. Innen bekerült a korosztályos válogatottba, a nemzetközi mérkőzéseken pedig külföldi megfigyelők is részt vettek. Ezek után teszthétre hívták Angliába, a Norwichez és a Liverpoolhoz is. Majd hasonló megkeresés érkezett a holland Heerenveentől, ahol két hetet töltött el. Mindhárom helyen pozitívan nyilatkoztak róla, és szerződést ajánlottak, végül a Heerenveen mellett döntött, és szerződést kötött a gárdával.

– Úgy éreztem, hogy eljött az időm, egyfajta most vagy soha érzés kerített a hatalmába – fogalmazott ezzel az időszakkal kapcsolatban. – Addig is csak a sportra koncentráltam, de ebben az időszakban az élet bedobott a mély vízbe.

A labdarúgó elárulta a fiataloknak, hogy az első év egyáltalán nem volt egyszerű.

– Egyedül voltam kint, nehéz volt. Meg kellett tanulnom a nyelvet, alkalmazkodni egy teljesen más kultúrához – folytatta a gondolatot. – Volt, hogy sírtam. Sokszor hívtam a szüleimet, és a hogyan továbbról beszélgettünk. Tisztában kell lenni azzal, hogy ha valaki nagy dolgokat akar elérni, akkor rosszabb, nehezebb napok is várnak rá. Néha megakad az ember, és ekkor kell igazán kitartania.

Kitért arra, hogy mekkora áttörést jelentett számára, amikor bemutatkozhatott a Heerenveen felnőtt csapatában, ahova az egykori világklasszis csatár, a gárda akkori edzője Marco van Basten állította be.

– Minden focista arról álmodik, hogy a nagy csapatban bizonyíthasson – tette hozzá.

A Heerenveenben eltöltött évek után a török Kasimpasához igazolt, ahol ugyancsak hasznos hónapokat töltött el, majd hazánk legnépszerűbb csapatához, a Ferencvároshoz igazolt 2017 nyarán.

Az ezzel kapcsolatos kérdésre kiemelte, remekül érzi magát a Fradinál, ahol az első perctől szeretettel és tisztelettel fogadták. Jelenleg egyébként egy komoly műtét után építi újra magát.

Az eseményen a diákok is kérdezhettek, akik egyebek mellett arra is kíváncsiak voltak, hogy kik voltak a legjobb a játékosok, akik ellen és akikkel egy csapatban pályára lépett.

Otigba Kenneth kifejtette, Törökországban egy alkalommal a Galatasaray-jal játszottak. A sztárcsapat a valóban nem akármilyen Lukas Podolski, Wesley Sneijder duóval is rohamozta a kapujukat. Bár 2:0-ra kikaptak, egy jó meccset sikerült összehozni.

A már említett felvetésre válaszul, elmondta, a Heerenveenben csapattársa volt a már az Ajaxban futballozó, a Bajnokok Ligájában a Real Madrid ellen gólt szerző Hakim Ziyech.

– Amikor először láttam még egy vékony kisgyerek volt. Szerény körülmények közül származott, de megvolt benne is mentalitás, hogy bármi áron elérje a céljait. Talán Ő a legjobb, akivel egy csapatban voltam.

A találkozón dr. Czirok Sándor, a Göndöcs Középiskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, a moderátor szerepét Muszka Attila töltötte be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában