vívás

2019.02.21. 14:32

Európa-bajnokság előtt a korosztályos csabai párbajtőrözők

Kezdjük a legfontosabbal: két békéscsabaiért szoríthatunk a korosztályos vívó Európa-, és világbajnokágon, a kadeteknél Keszthelyi Zsomborért, a junioroknál Dékány Kingáért.

Gajdács Pál

Beküldött felvétel

A kadetek már pénteken elutaznak a dél-olaszországi Foggia városába, az Eb helyszínére, hiszen a Keszthelyinek vasárnap már jelenése lesz egyéniben a páston. Zsombor két hete a krakkói európai körversenyen véglegesítette helyét a válogatottban.

– Nagyon elhúzódott a válogatási szezon, de a legfontosabb, hogy Zsombor is ott lehet Foggiában és a világbajnokságon, Torunban is Foggiában – jegyezte meg Galli Zsolt, az Alföld Vívó Akadémia vezetőedzője, Zsombor felkészítője. – Párbajtőrben nehéz jósolni, apróságokon múlnak a győzelmek, de úgy gondolom, hogy a képességeit és felkészültségét figyelembe véve ott lehet a legjobbak között. Iszonyúan erős a mezőny, de Zsombor jó formában van. Már a tavalyi Eb-ötödik csapatunknak is ő volt a befejező embere, s a nyolcba jutásért az oroszok elleni mérkőzésen nagyrészt neki volt köszönhető a győzelem.

Keszthelyi két nappal az egyéni után csapatban fog pengét.

Beküldött felvétel

A magyar csapat: Kó Benedek (BVSC), Bartkó Levente (MTK), Keszthelyi Zsombor (AVA Békéscsaba), Osman-Touson Maruán (BVSC).

A tavalyi kadet Eb-n egyéniben ezüst-, csapatban aranyérmes, világbajnokságon 7. Dékány Kinga az utolsó pillanatra hagyta a döntést, a hétvégi dijoni junior világkupán a legjobb 8 közé kellett jutnia ahhoz, hogy öt pontot megtartson előnyéből a magyar ranglistán és biztosítsa a helyét a válogatottban. Mellesleg a 8. helye a junior vk-n az eddigi legjobb eredménye!

– A junior női párbajtőrvívás erősségét jelzi, hogy milyen rettentően nehéz volt bekerülni a csapatba, amelyben sem a vívóink, Kazár Dóra és Petri Renáta nem került be, sem a Dijonban szintén negyeddöntős, a tavalyi junior vb-3. Borsody Emma sem – mondta Galli Zsolt. – Kinga a tavalyi ifjúsági olimpia után – amire mindent feltett és ott jól is szerepelt – rettenetesen elfáradt mentálisan, ami erre az évére is nagyon kihatott. A lelkierejét bizonyítja, hogy amikor a legfáradtabb volt, akkor is oda tudta tenni magát, Dijonban az utolsó lehetőséget ragadta meg. Bízom benne, hogy a nagyon fiatal, egységes, jó csapatban kitesz magáért. Persze ne feledjük, Kinga még csak első éves junior, társai közül többen még kadetek!

Dékány Kinga február 28-án versenyez egyéniben és két nappal később csapatban.

A női junior csapat: Muhari Eszter (Honvéd), Büki Lili (Tata), Dékány Kinga (AVA Békéscsaba), Gnám Tamara (Tatabánya).

A fiú kadet tőrcsapatban a gyulai, de ma már a Ferencváros színeiben versenyző Horváth Soma is sisakot húz majd az Eb-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában