vívás

2019.01.28. 19:21

Hetedik éve folyamatosan dobogón a csabai lányok

A legjelentősebb hazai versenyükön, az országos bajnokságon kellett helytállniuk a junior párbajtőrvívóknak. A Gerevich Aladár Sportcsarnokban hétvégén lezajlott rangos hazai eseményen bronzérmet szerzett a békéscsabai Alföld Vívó Akadémia leány csapata.

Gajdács Pál

A párbajtőr versenyszámait a nagy létszám miatt három nap alatt bonyolították le a szervezők. Az elsőn, a férfi versenyen 132, a nőin 85 pengeforgató küzdött a 32-es táblára kerülésért, másnap innen folytatták a küzdelmeket, a harmadik napon pedig a csapatmérkőzésekre került sor.

A Dékány Kinga, Petri Renáta, Kazár Dóra békéscsabai hármasnak nem okozott gondot a 32-be kerülés. Az AVA férfi versenyzői százszázalékosan teljesítették az első napot, Keszthelyi Zsombor, Mecskó Máté, Szabó Bence és Kolczonay Balázs is készülhetett a folytatásra.

A szombati versenynap aztán felemásra sikerült. Azzal tisztában voltak a csabaiak, hogy nem lesz egyszerű a dolguk, hiszen három hölgyversenyzőjük egy ágra került, Kazár Dóra és Dékány Kinga ráadásul rögtön az első mérkőzésen szembekerült egymással. Nagy küzdelemben Kazár kerekedett felül (15:14), Kinga 20. lett. Utóbbi következő ellenfele a tavalyi junior világbajnokság bronzérmese, a BVSC-s Borsody Emma volt. Egy darabig felváltva estek a találatok aztán a fővárosi versenyző fokozatosan elhúzott, s győzött, Dóra a 14. lett. Eközben Petri Renáta régi önmagát idéző vívással először a Fless kadet válogatott vívóját, Szarvast, majd régi ellenfelét, a diósgyőri Egerszegit legyőzve bejutott a döntőbe. Rá is Borsody várt. Nagy küzdelem alakult ki, 14:14-nél egyetlen találatért ment a harc, amit a remek napot kifogó fővárosi ért el. Renátát minden dicséret megilleti 5. helyéért.

A fiúk ismét remekül teljesítettek. Mecskó Máté ugyan vereséget szenvedett a Vasas junior világbajnokától, Koch Mátétól, de a többiek megnyerték az első asszóikat. Nem is akármilyen körülmények között. Szabó Bence a tábla egyes vasasos Bányai Botondot győzte le bravúrosan egy tussal, Kolczonay Balázs a BVSC válogatott aspiránsát Bálind Bencét verte magabiztosan, Keszthelyi Zsombor pedig a kadet ranglista első helyezettjét, az ugyancsak BVSC-s Kó Benedeket, fordulatos csatában, egyetlen találattal. A 8-as döntőbe jutás aztán csak Zsombornak sikerült. Bence a junior ranglistát utcahosszal vezető Nagy Dávidtól (Vasas) kapott ki, Balázst pedig az MTK-s Bartkó Levente múlta felül. Előbbi a 14., utóbbi a 11. helyen zárt. Sokáig úgy nézett ki, hogy Zsombor is elvérzik ebben a fordulóban, a tapolcai Cséri végig két, három találattal vezetett ellene, de jó hajrával kiegyenlítve egyetlen találattal csabai siker született. A 8 között aztán már nem volt esély a BVSC világbajnoka, Andrásfi Tibor ellen. Zsombor 7. helyével azt a bravúrt mondhatja magáénak, hogy egy éven belül a kadet, a junior és a felnőtt bajnokságon is a 8-as döntőbe jutott!

Keszthelyi Zsombor /Beküldött felvételek/

A Keszthelyi, Szabó Bence, Kolczonay Balázs, Mecskó Máté összeállítású csabai fiúegység a 19 együttest felvonultató mezőnyben indult. A csabai legények a Honvédot felülmúlva (45:30) jutottak a 8 közé. A BVSC túl nagy falatnak számított (37:45), így az alsó ágon folytathatták Keszthelyiék. A BVSC második csapatát 45:42-re, a Balaton VK-t 45:38-ra legyőzve a remek 5. hely jutott a fiatal, legjobb vidéki kvartettként záró csapatnak.

A bronzérmes csapat.

A Dékány Kinga, Kazár Dóra, Petri Renáta, Rácz Odett kvartettől érmet várt a szakvezetés, most sem kellett csalódniuk. A debreceni (45:18) és a pécsi (45:29) csapat legyőzése egyaránt könnyedén sikerült. A döntőbe jutásért a BVSC következett, és Borsody vezetésével ezúttal jobbnak bizonyultak a csabaiaknál (41:45). A bronzmérkőzésen a felnőtt bajnok Muhari Eszter vezette Honvéd következett. A viharsarkiak a 3. párban átvették a vezetést, és fokozatosan növelve előnyüket magabiztos 45:37-es győzelmet arattak. Ezzel 7. éve mindig érmet tudtak szerezni csapatban a bajnokságokon. Hatalmas bravúr!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában