labdarúgás

2019.01.12. 11:21

Gyulai focista is játszik a világsztárok ellen a FIFA-játékban

Otigba Kenneth, a Ferencváros labdarúgó csapatának középhátvédje az első Békés megyei kötődésű ember, aki szerepel a FIFA videójátékszéria valamelyik kiadásában.

D.G.M

Fotó: Szirtesi László

A Ferencváros nigériai születésű középhátvédje, „Kenny” nyolcéves korában, 2000-ben szülővárosa csapatába, a Kaduna Unitedbe került, de még ugyanebben az évben áttette székhelyét a Gyulai Termál FC-hez és innen kezdett felívelni a pályafutása. Négy év múlva leigazolta a Békéscsabai Előre, újabb négy esztendő után pedig felállhatott a képzeletbeli ugródeszkára, ami a holland Heerenveen csapatáig repítette – mialatt felmerült a Liverpool FC is, mint érdeklődő.

A kék-fehéreknél eltöltött évek alatt kijárta a korosztályos szamárlétrát és 2012. december 16-án bemutatkozhatott a felnőtt csapatban. A Heerenveen vezetőedzője ekkor a hollandok háromszoros Aranylabdás csatára, Marco van Basten volt. S mivel a csapat a holland első osztályban szerepelt, így a komplett keret benne volt az akkor aktuális kiadásban, a FIFA 13-ban, maga Otigba is, aki azóta is megtalálható a szériában.

Hat év és 88 mérkőzés után 2016 nyarán a törökországi Kasimpasához szerződött, de a kevés játéklehetőség miatt (15 meccs egy szezon alatt) a Ferencváros hívó szavára hazatért, s jelenleg is a zöld-fehéreket erősíti. Idén nyáron ezüstérmes lett az Üllői úti csapattal az NB I.-ben, de május óta csak az új szezon utolsó két őszi meccsén léphetett pályára egy komoly sérülés miatt. Ám amíg egészséges volt, a magyar labdarúgó-válogatottban is bemutatkozhatott. Ezen keresztül érhető el a legfrissebb kiadásban.

Első összetett értéke 63 volt a FIFA 13-ban. Tudniillik, a játékosok nagyjából 40-50 és 95-100 között kaphatnak értékeléseket, miután 30 különböző képességet ugyanekkora skálán értékelnek és átlagot vonnak belőle. Viszonyításképpen: a sportág két legnépszerűbb alakja, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi 94-95-ös osztályzatot kap évről évre, míg a FIFA Ultimate Team verziójában elérhető legendás játékosok („Ikonok”), mint például Pelé vagy Puskás Ferenc ennél többet is.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Otigba értékei minden évben emelkedtek egy kicsit a játékban. A FIFA 19-ben már 70-es és potenciálisan pedig 74-es. Ilyen mutatókat pedig azok a játékosok képesek reprezentálni, akik az európai topbajnokságokat delegáló országok első- és másodosztályai között lavírozó csapatok kerettagjai – ilyen klub például az olasz Empoli, a német Kaiserslautern vagy az angol Huddersfield. Legnagyobb erényei – középhátvédről lévén szó – a fejelési hatékonyság (73), az agresszió (80), a ritmusváltás (78), a sprint (84) és az erő (87).

Ez még csak a jéghegy csúcsa

Nem a FIFA az egyetlen játék, melyben találkozhatunk ennyire „közeli” ismerősökkel. Kissé eltörpül ugyan mellette, de a futball-videojáték piacán teljesen más élményt tud nyújtani a japán SEGATM által forgalmazott „Football Manager” széria, ami a FIFA-val ellentétben nem a látványosságra épít, hanem a taktikai részletességre. Ez a játék évek óta lényegesen nagyobb adatbázist kínál a fogyasztónak, akinek szériáról szériára lehetősége van akár az NB II.-ben is szerencsét próbálnia, így akár a Békéscsabai Előre csapatával is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában