IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága

2018.09.12. 19:18

Pozitív élményekkel távozhattak a versenyzők a mezőhegyesi vébéről

Hét ország, Németország, Olaszország, Luxemburg, Lengyelország, Románia, Ausztria és Magyarország negyvenhárom fiatal fogatlova állt starthoz az elmúlt héten a mezőhegyesi Kiállítási Centrum és Lovaspályán a 4. Fiatal Lovak Világbajnokságán. A világverseny német fölény jegyében telt, az 5, a 6 és 7 éves lovak versenyében is ezen ország lova végzett az élen.

Gajdács Pál

Pap István Tibor, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója néhány nappal a zárás után így értékelt:

– Összességében elégedett vagyok, a hét ország, közel ötven versenyzője által megtisztelt világbajnokság után nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Olyan lovasnemzetekről van szó, amelyek meghatározzák a kontinens, a világ lovassportját. Pozitív élményekkel távozhattak, hiszen a környezet, a pálya adottságai méltóak voltak egy ilyen világbajnokság megrendezéséhez. Jó visszaigazolása volt annak a munkának, amit elvégeztünk. Németország három kategóriában nyert, ami nem csoda, hiszen náluk évek óta jól működik ez a rendszer. Azt hiszem, hogy a négy éve elkezdett projektünk (Magyarország, Mezőhegyes immáron negyedik alkalommal lehetett a világbajnokság házigazdája – a szerző) előre lett mozdítva. Az a cél, hogy elinduljon egy olyan fogathajtó versenyrendszer, amelyben Magyarország is sikeres lehet.

Fotó: Vida-Szűcs István

A szervezőbizottság elnöke örömét fejezte ki, hogy két magyar ló is a döntőbe jutott, s abból az egyik, a Papp János által hajtott Nonius-20 Zemplén a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tulajdona.

– A közel ötven fogat, amely elindult ezen a világbajnokságon, nem nagy szám, de láthattuk, hogy így is milyen gazdaságélénkítő, turizmust segítő szerepe van. Az öt, hat és hét éves lovak versenyét minden évben meg kell rendezni, hogy összehasonlítható legyen a lovak teljesítménye. Fontos, hogy a szakemberek nyomon tudják követni a fiatal lovak fejlődését, felmérjék a lovak képességeit. Megpályáztuk és megnyertük a 2019-es és a 2020-as Fiata Lovak Világbajnokságának rendezési jogát, amit el is nyertünk, ám igazából az a cél, és azért dolgozunk, hogy a későbbiek során már ne kelljen pályázni, hanem a Nemzetközi Lovassport Szövetség automatikusan Mezőhegyest jelölje ki minden évben e világverseny helyszínének, mint ahogyan arra más kategóriák esetében már van példa – zárta értékelését Pap István Tibor.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában