Második hét

2024.07.09. 06:35

Népművészeti tábor: bútorokat festenek a csabai Téglában, kemencét építenek Mezőberényben - videóval, galériával

Megkezdődött a második hét a nyári népművészeti táborokban Békéscsabán és Mezőberényben. A népművészeti táborok résztvevői a Tégla Alkotóházban, valamint mezőberényi külső helyszíneken, mesterek műhelyeiben dolgoznak. A bútorfestők, kályhások, kosárfonók, nemezkészítők, szőnyeg- és vászonszövők (takácsok) öt napon keresztül gazdag szakmai és közösségi programokon tanulhatnak a népművészet jegyében. Emellett gyermekek és ifjúságiak is alkotnak.

Nyemcsok László

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke hangsúlyozta, a népművészet iránt nem csökken az érdeklődés, ezt bizonyítja, hogy a népművészeti táborban hétfőn minden tervezett szakmában elindult a képzés, az alkotás, a tárgykészítés.

népművészeti tábor, alkotnak
Kicsik és nagyok egyaránt alkotnak a népművészeti táborban. Fotó: Bencsik Ádám

– A gyermekek, fiatalok és a felnőttek együttlétének célja a tárgyformálás, a népi kismesterségek tudásátadása – ecsetelte Pál Miklósné. – A csoportvezetők a táborokban részben a technikai, részben a néprajzi tudást, és azt a szellemiséget adják át, amikor és ahogyan a tárgyak készültek. Ezek elsősorban a 18–19. század paraszti kultúrájának termékei voltak.

A népi fazekasság formavilágában mélyednek el

A bútorfestőknél a résztvevők megismerkednek a Dél-Dunántúl templomainak festett kazettáival, és azok mintakincsét dolgozzák fel Kerékgyártó Emese bútorfestő vezetésével. A héten készül egy templomkazetta és egy óralap. A feldolgozott templomok: Kórós, Szenna, Haraszti, Kovácshida, Vajszló, Rétfalu.

Barcsay Andrea népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, szakoktató vezeti a fazekastábort: – A népi fazekasság formavilágában mélyedünk el – hangsúlyozta. – Törekszünk a forma és funkció összhangjának megjelenítésére az elkészítendő használati tárgyaiknál. Folytatjuk a Kárpát-medence fazekasközpontjainak, azok jellemző edényformáinak megismerését, ezek alapján készítik el a résztvevők a tárgyakat. Alkalmazzák a tájegységre jellemző díszítőtechnikákat, igaz ez az edények első égetés – zsengélés – előtti díszítésére és a mázazási technikákra is.

A fazekassággal most ismerkedők kipróbálhatják a korongozás alapjait, betekintést nyerhetnek a fazekasság alapjaiba, ismerkednek a fülezéssel, néhány egyszerű díszítéssel. Itt érdemes megjegyezni, hogy a fenti tevékenységek a másfél-, kétéves képzésben az Államilag Elismert Szakképesítés megszerzésére irányulnak, és ennek intenzív helyszíne a tábor. Így van ez több, más mesterségnél is, emellett a kezdők is megismerkedhetnek az adott szakma alapjaival.

Mézeskalácsot, mézespuszedlit sütnek és díszítenek a népművészeti táborban

A gyermekek Bujdosó Enikő óvodapedagógus, népi játszóházi foglalkozásvezető, mézeskalács-készítő szakoktató vezetésével egy hét alatt textilből, fonalból, bőrből, gyapjúból, gyöngyből játékokat készítenek. Mézeskalácsot, mézespuszedlit sütnek és díszítenek. Kiskönyvet alkotnak, agyagoznak, bábot barkácsolnak. A csoport tagjai körjátékokkal, népdalokkal, polgári táncokkal ismerkedhetnek. A saját készítésű ritmushangszerrel ritmusjátékokat játszhatnak. Betekinthetnek a különböző népi kismesterségek műhelymunkáiba.

A kályhásoknál a népi tüzelőberendezések készítésével most ismerkedők, illetve a szakmában már járatosabb szakemberek az öt nap alatt a Mezőberényi Német Közösségi Ház udvarán cserépfalú, „polgárias jellegű” (ívelt, sík oldalú) udvari kemencét és hozzá csatlakozó rakott tűzhelyet építenek. Továbbá egy „hordozható” kályhát raknak össze. A csoport vezetője Békési István cserépkályha és kandallókészítő mester, népi iparművész.

Megismerkednek a skandináv népek nemezkészítési eljárásaival

A kosárfonók gyakorlati jártasságukat mélyítik el, készítenek boller, megismerkedhetnek a skandináv népek nemezkészítési eljárásaival kerek, fedeles kosarat húzott lábazattal, valamint autós kosarat is.

Továbbá ovális kínálótálcát fonott aljra, csavart füllel, vagyis nagyobb lélegzetvételű, elmélyült munkát igénylő fonott tárgyakat. Lehetőség nyílik a késztermékek műszaki dokumentációjának elkészítésére, a fonástechnikai folyamatok részletes áttekintésére. Csoportvezető: Kovács Zoltán kosárfonó szakoktató, népi iparművész.

A nemezkészítők az öt nap alatt megismerkedhetnek a skandináv népek nemezkészítési eljárásaival, valamint napjaink új technikáival: a különböző selyemszövetek, selyemszálak viszkóz nemezkészítés során történő felhasználásával. Ezek segítségével a mai korunk elvárásainak megfelelő viseletkiegészítőket: kesztyű-fülmelegítő együttest, fodros sálat, barett sapkát vagy szaunasapit, valamint  nemezékszert vagy táskát állítanak elő. Csoportvezető: Bors Franciska nemez szakoktató.

Használati tárgyakat terveznek és szőnek

Az államilag elismert takács szakképző tanfolyam I. éves résztvevői az öt nap alatt folytatják a vászonszövő mesterséggel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteik bővítését. Megismerkednek a szedettes szőttesek tervezésével és szerkesztésével, a különböző néprajzi tájegységek szedettes szőtteshagyományaival. Használati tárgyakat terveznek és szőnek, ezek már a vizsgaremekek részét képezik.

Az államilag elismert gyapjúszövő szakképző tanfolyam I. éves résztvevői az öt nap alatt folytatják a szőnyegszövő mesterséggel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteik bővítését. Megismerkednek az erdélyi, festékes szőnyegek tervezésével és szerkesztésével. A tervek és az elkezdett szőnyegek a vizsgaremekek részét képezik. Csoportvezetők: Debreczeni János népi iparművész, a Népművészet Mestere és Debreczeni Klára népi iparművész, takács szakoktató. A tábor helyszíne Mezőberényben a Berénytextil Kft. műhelye.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!