Adomány

2018.01.15. 17:25

Babakocsit kapott ajándékba az inkubátorban hagyott kislány

Babakocsival és téli babaruhával ajándékozta meg Mikus Éva, Gyula kiváló polgára hétfőn azt a kislányt, akit a múlt héten hagytak a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai Dr. Réthy Pál Tagkórházának babamentő inkubátorában. A gyermek Bagosi Sándor gyulai vállalkozó jóvoltából egy aranyláncot is kapott egy kis aranykereszttel, hogy áldás kísérje életében.

Papp Gábor

Nagyon szerettük volna megajándékozni azt a drága kicsi babát, akit az édesanyja biztosan nem felejtett el, de valamilyen nehézség miatt nem tudta vállalni a nevelését – mondta lapunknak Mikus Éva. Gyula kiváló polgára egy babakocsit és téli babaruhát vitt magával a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai Dr. Réthy Pál Tagkórházának gyermekosztályára.

– A babakocsit egy kedves osztrák barátunk ajánlotta fel, és a lelkünkre kötötte, hogy a lehető legjobb helyre vigyük – ecsetelte Mikus Éva. – Úgy érzem, hogy ennél jobb helyre aligha kerülhetett volna az ajándék, amelyet Franz Köstner hozott el Ausztriából.

Mikus Éva magával vitte a megyeszékhelyre Bagosi Sándor gyulai vállalkozó meglepetését is. Egy aranyláncot, illetve egy aranykeresztet, ami szimbolikus jelentőségű is, s szeretnék, ha a segítségével áldás kísérné a kislányt egész életében.

Mikus Éva a gyermekosztálynak játékokkal kedveskedett.

– Igyekszem odafigyelni, hogy mindenhová kerüljön azokból a támogatásokból, amelyeket osztrák barátaink ajánlanak fel – tette hozzá Mikus Éva. – A békéscsabai gyermekosztállyal már mintegy tíz éve tartom a kapcsolatot, amióta dr. Baji Sándor főorvos idekerült Gyuláról. Természetesen a fürdővárosi gyermekosztályról sem felejtkeztem meg, és több egyéb intézményt is próbálok ilyen módon segíteni. Hamarosan a határon túli területeken, Varsándon, Nagypélen és Nagyzeriden lesz egy nagyobb jótékonysági akciónk.

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa lapunknak elmondta, mintegy tizenkét éve működik a gyermekmentő inkubátor a békéscsabai intézményben. Az eszköz teljes anonimitást biztosítva lehetővé teszi, hogy a nehéz élethelyzetbe került, az újszülöttek nevelésének biztosítását vállalni nem tudó anyák biztonságban tudhassák gyermeküket.

– Kilencedik alkalommal jelzett az inkubátor múlt héten 2006 óta – tette hozzá dr. Becsei László. – Szakembereink minden ilyen alkalommal felveszik a kapcsolatot a gyámhatósággal, és az újszülöttek bizonyos ügyintézési időt követően egy-egy vélhetően gyermektelen házaspárhoz kerülnek a megfelelő eljárás rend és jogi szabályozás szerint.

A főigazgató-főorvos kitért arra, Mikus Éva nagyon szép babakocsit hozott el a békéscsabai gyermekosztályra, ahogy rendkívül kedves ajándék a gyulai vállalkozó által felajánlott lánc is.

A játékokkal kapcsolatban dr. Becsei László kifejtette, a gyermekosztályok életében megszokott dolog, hogy sokan igyekeznek segíteni a kis lakóknak, hogy a kórházban eltöltött időt szebbé, amennyire lehet hangulatosabbá tegyék.

– Akadnak, akik alapítványokon, egyéb jótékonysági szervezeteken keresztül támogatják a gyerekeket, illetve a gyermekosztályokat, mások, mint Mikus Éva, egyéni módon adományoznak – tette hozzá a főigazgató-főorvos. – Minden ilyen támogatásért köszönettel tartozunk.

Fejlődik a kislány

Az újszülöttet a múlt kedden hagyták a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórház babamentő inkubátorában. Mint korábban megírtuk, a kislány megfelelően fel volt öltöztetve, erőteljesen sírt és mozgott. A békéscsabai kórház nevéből adódóan ideiglenesen a Réthy vezetéknevet kapta a kislány, illetve a hagyományoknak megfelelően olyan keresztnevet, aminek névnapja közel van az adott naphoz. Így lett Fruzsina. Örökbe fogadó szülei természetesen új névvel ajándékozzák meg a gyermeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában