Múlt, jelen, jövő

2024.04.26. 19:21

Negyven éve vált várossá Szeghalom - galériával

Negyven éve nyilvánították várossá Szeghalmot, ennek apropóján szervezett az önkormányzat pénteken ünnepséget a művelődési központban. Macsári József, Szeghalom polgármestere beszélt a múlt mellett a jelenről és a jövőbeli feladatokról, köztük a rövidesen kezdődő beruházásokról is, valamint a szülőföld jelentőségéről.

Licska Balázs

Az ünnepségen részt vettek Szeghalom díszpolgárai és Pro Urbe-díjasai, a helyi intézmények vezetői, a szeghalmi orvosok, a jelentősebb munkáltatók és vállalkozások vezetői, dr. Kovács József országgyűlési képviselő, a szeghalmi önkormányzati képviselők, de Szeghalom testvértelepüléséről, Kalotaszentkirályról ugyancsak érkezett delegáció a rendezvényre.

szeghalom
Macsári József, Szeghalom polgármestere beszédében a múlt mellett szólt a jelenről és a jövőről is. Fotó: Lehoczky Péter

Macsári József polgármester beszédében emlékeztetett: 40 éve, 1984. január 28-án ünnepélyes keretek között az ifjúsági ház nagytermében vette át a városi cím adományozásáról szóló okmányt Kozák Sándor tanácselnök. A jeles évforduló alkalmat ad arra, hogy számot vessenek, illetve újabb célokat tűzzenek ki maguk elé. Ilyenkor is köszönetet mondhatnak azoknak, akik valaha, valamilyen formán tettek a városért: az otthonért, a szülőföldért. 

Számos fejlesztést hozott a városi cím

Elmondta: azért, hogy a város fejlődhessen, 1985-től elkezdődött számos korszerűsítés. Ekkortól foglalkoztak a vezetékes gáz bevezetésével, az egészséges ivóvízbázis feltárásával. Ezek mind olyan újítások voltak, amelyekkel jobb életkörülményeket teremtettek. A városi rang hozta magával az út- és járdaépítést: nőtt az aszfaltburkolattal ellátott utak száma, kerékpárutakat alakítottak ki, a járdák hossza szintén évről évre gyarapodott.

A 90-es években a városvezetés az intézmények felújítását tartotta szem előtt. Példaként hozta fel a könyvtár, az iskola, az idősek otthona, a városi bíróság épületét, melyek a mai napig nélkülözhetetlen intézményei a városnak.

Élhető, szerethető várost teremtenek

Macsári József elmondta: 2002, azaz első polgármesteri megválasztása óta ezen az úton továbbhaladva igyekeztek és igyekeznek a fejlődést szolgálni, a települést élhető és szerethető várossá formálni. Törekedtek arra, hogy Szeghalom meglévő értékeit megőrizzék, felújítsák, valamint továbbiakat teremtsenek. Kiemelte, hogy a meghívottak rengeteg tette és elhivatottsága is szükséges volt ahhoz, hogy a múlt, a jelen és a jövő is szép, gazdag legyen, legyen szó a gazdaságról, az iparról, az oktatásról, az egészségügyről vagy a kultúráról.

Ilyen beruházások indulnak

Beszélt a jelenről és a közeljövőről egyaránt. Fejlesztik a várhelyi tábort, hogy megfelelő turisztikai központot hozzanak létre a Sárrét szívében. A belterületi utakat 14 szakaszon teszik rendbe. Befejezik a csapadékvizet elvezető rendszerek fejlesztését. Korszerűsítik az önkormányzati épületeket energetikai szempontból, a projekt végén 500 napelem segíti majd a hatékony működést. A Szeleskerti főgyűjtő mellett szabadidőparkot alakítanak ki. Az egészségügyi alapellátás épülete is megújul. Hangsúlyozta: a beruházások révén szebbé és élhetőbbé válik Szeghalom.

 

Fotókiállítást is nyitottak

A rendezvényen a Békéscsabai Jókai Színház művészei, Csonka Dóra, Liszi Melinda és Puskás Dániel előadásában ismert musicalslágerek csendültek fel. A művelődési központban egy fotókiállítást is nyitottak, amelyen Szeghalom fontos terei, épületei, nevezetességei jelennek meg – miként festettek évtizedekkel ezelőtt, illetve hogyan néznek ki napjainkban –, többek között a városháza, a Berettyó-híd, a református templom, az általános iskola, a középiskola, a sportpálya, a mozi, Várhely, a Fáy utca és a Tildy utca.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában