Előadás

2024.04.18. 14:59

Észt napot tartottak a csabai egyetemen

Két évvel az Észt Hét után csütörtökön délelőtt ismét észt programokkal készült a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Kara. Meghívásukra Békéscsabára látogatott Raul Toomas is, Észtország hazánkba akkreditált nagykövete.

Dinya Magdolna

A rendezvényen Prof. Dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora, dr. Árpási Zoltán, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Kar dékánja és Lupták Zoltán közgazdász-diplomata, a FinEstProjekt szervezője köszöntötte a résztvevőket. 

észt, Észtország, előadás, egyetem
Raul Toomas, Anu Kippasto és dr. Bereczki András beszélt az észt megoldásokról Fotó: Beol.hu

Előadást tartottak az észt sikerekről

Előadást tartott Raul Toomas, Észtország hazánkba akkreditált nagykövete, dr. Bereczki András, Észtország tiszteletbeli főkonzulja Magyarországon, az ELTE Finnugor Tanszékének vezetője, valamint Anu Kippasto, a budapesti észt nagykövetség tanácsosa Észtország sikereiről. Az eseményen nemcsak egyetemisták, hanem középiskolás diákok és az érdeklődők is részt vehettek.

Lupták Zoltán elmondta, hogy Észtországról általában keveset tudnak Magyarországon, ugyanakkor az egyetem folyamatosan fenntartja nemzetközi kapcsolatait. 

– Észtországból sokat tanulhatunk, különösen a digitális megoldások terén, hiszen egy digitális társadalomról van szó. A Lipták Linda által létrehozott FinEst Projekt egyik fő célja, hogy az északi értékeket és az észt megoldásokat szélesebb körben tegyék ismertté – részletezte.

Az észt nagykövet, Raul Toomas angol nyelvű beszámolót tartott, melyben részletesen kifejtette az észt sikerek titkát, bemutatta a digitalizációs folyamatot, ami meghatározta az ország fejlődését. Békéscsabán nemcsak a felsőoktatási intézmény diákjaival, vezetőivel találkozhat, hanem város vezetőivel is. Ezáltal nem csupán a diplomáciai kapcsolatok erősödnek, hanem a kulturális és oktatási kapcsolatok is gazdagodnak. 

Dr. Bereczki András kifejtette, az utóbbi időben mintha kevesebb szó esett volna Észtországról és hangsúlyozta, hogy az Észt nap egy nagyon jó lehetőség arra, hogy ezt az országot jobban megismerjék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában