Alma a fájától...

2024.04.13. 11:36

A birkózáshoz ezer szállal kötődő Szél család volt a vendég

Orosházán az Alma a fájától sorozat 22. estéjét rendezte meg Deák György házigazda pénteken a Petőfi művelődési központban. A birkózó sporthoz kötődő Szél család volt a vendég.

Csete Ilona

A fa, azaz a családfő, úgy vált neves személyiségévé ennek a sportágnak, hogy életében egyetlen percet sem töltött a birkózószőnyegen – hangzott el a bevezetőben. Szél Attila, az Orosházi Spartacus Birkózó Klub elnöke, a Magyar Birkózók Szövetségének az elnökségi tagja elsőként érkezett a pódiumra.

Szél család, birkózás, alma a fájától, orosháza
A birkózáshoz ezer szállal kötődő Szél család a pénteki műsorban
Fotó: Csányi József

A családfő mesélt gábortelepi gyökereiről, arról, ahonnan magával hozta a szeretet, az összetartozáshoz, a munkához való hozzáállását. Feleségével, Hellával az orosházi mezgében ismerték meg egymást. Mezőtúron, a Gödöllői Egyetem kihelyezett karán gépészmérnökként diplomázott. Három gyermek Dávid, Balázs és Anna édesapja, mindhárman birkóztak. Szülőként sokszor segítette az orosházi egyesületet, 2009-ben vállalta el az Orosházi Spartacus Birkózó Klub elnöki feladatait. A beszélgetés közben volt szó egykori bajnokokról, sportvezetőkről (dr. Sándor László, Horváth László, Fekete Bálint, Birki József, Jeszenszki László, Páli Sándor, Botond Imre, Csizmadia Sándor, Kiss Gergely, Szabovik Adrienn, Szél Anna..), a Dr. Sándor László Birkózó Csarnok átadásáról, majd érkezett a Szél család első almája, Szél Dávid közgazdász, nemzetközi első osztályú birkózó bíró, akit fiatal birkózóként inspirált az Orosházi Spartacus Birkózó Klub olimpikonja Kiss Gergely példája. Mesélt sportpályafutásáról, a nemzetközi minősítésű bírói munkájáról, majd a közönség megismerte családját, gyermekeit.

S miközben érkeztek a családtagok, természetesen hozzátartozók, szakmabeliek, sporttársak, meglepetésvendégek színesítették a műsort.

Szél Balázs, ifjúsági magyar bajnoki arany- és ifjúsági EB bronzérmes birkózó, segédoperatőr volt a középső alma, akit a szülei vitték el az Orosházi Birkózó Klub egyik edzésére. Az ő életét is ez a sport határozta meg. Elmondta: a csapatukban nagy erő volt, hatalmas összetartás. Az edzéseken versengés volt, de a versenyeken teljességgel támogatták egymást. Ez egy egyéni sportág, de a csapat nélkül nem születtek volna ilyen jó eredmények.

A család legfiatalabb almája, az ifjúsági olimpiai ezüstérmes és U23-as Európa-bajnok birkózó, Szél Anna érkezett ezután a pódiumra, aki elmesélte, nem érezte soha, hogy neki csajos dolgot kellene csinálnia. Anyukája nem akarta, de dacból ő is a birkózást választotta a testvérei után. Oroszlán csillagjegyű, harcos típus. A birkózásról úgy fogalmazott: "Megtanított felnőni, hogy merjek önmagam lenni, kiállni magamért, hogy nincs lehetetlen."

Jelenleg jógaoktatónak tanul Anna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában