Elfogadás

2024.04.19. 16:22

Autizmus világnapi programot tartottak Gyulán – videóval

Kék lufis felvonulás, kutyás bemutató, fellépők sora és játékok egyaránt színesítették a gyulai Pánczél Imre EGYMI autizmus világnapja alkalmából szervezett csütörtöki programját. Az intézmény már hatodik alkalommal hívta életre az eseményt, amivel csatlakoztak a Ragyogj Kékben! kampányhoz is. Az autizmus világnapi rendezvényen több százan vettek részt.

Papp Gábor

Poptyilikán Anikó, az intézmény főigazgatója lapunknak elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy az emberek megismerjék, mivel is jár az autizmus, illetve autizmus spektrumzavar, ezért is szervezték meg ismét az autizmus világnapi programot.

autizmus világnapi, kék lufis, felvonulás, séta
Az autizmus világnapi rendezvényt kék lufis felvonulás is színesítette. Fotó: Bencsik Ádám

Autizmus világnapi rendezvény: fontos az érzékenyítés

– Sokan csak a külsőséget látják, éppen ezért is lényeges, hogy minél többen tudják, egy olyan fejlődési zavarról van szó, amely az egész személyiségre kihat, és bármilyen intelligenciahányados mellett előfordulhat – tette hozzá a szakember. – Vannak olyan fiatalok és felnőttek, akik magas intelligenciával rendelkeznek, a társas kapcsolatban viszont sérültek, és persze akadnak olyan gyermekek és fiatalok, akik nem kommunikálnak. Az autizmus széles spektrumon mozog. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy többségi környezetben megtörténhet, észreveszik a furcsaságot, és kiközösítik, bánthatják őket. Ezért fontos, hogy olyan befogadó környezetbe kerüljenek, ahol jól érzik magukat. Számukra is lényeges, hogy elfogadják őket.

A szervezők csütörtökön rendkívül színes programot állítottak össze. Reményi Tamás gyógypedagógus, a MAGYE, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének elnöke A viselkedészavarok és a szenzoros feldolgozás zavarainak kezelése autizmus esetén „Egy gyermek nem akarja tanárait, szüleit bosszantani” címmel tartott előadást. Voltak érzékenyítő játékok, akadálypálya, kreatívsarok, szépség sziget, autizmussal élő gyermekek munkájának kiállítása egyaránt színesítette az eseményt.

Családias légkörű program

A főigazgató kifejtette, a kedvezőtlen időjárás miatt az Almásy-kastély előtti rész helyett a Vigadóban tartották a programot.

– Családias légkörű rendezvényt tudtunk tető alá hozni, amelyen az összes többségi iskolából volt fellépő. A Pánczél Imre EGYMI a román gimnázium énekkarával adott közös koncertet – tette hozzá.

Előzetesen fontos célként fogalmazták meg, hogy az autista fiatalok a többségi iskolák tanulóival együtt szerepelhessenek. Új momentumnak számított, hogy előzetesen meghirdettek egy autizmussal kapcsolatos versenyt diákok részére. Az ötfős csapatoknak kutatómunkát kellett végezniük, illetve pólót és plakátot tervezni. A szervezők ezt azért is tartották fontosnak, hogy a gyerekek minél több információt szerezzenek a témával kapcsolatban. Mind a hat induló csapatot díjazták.

Bemutatót tartott az Alt Sándor vezette Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub, a gyerekek játszhattak is a kutyákkal, illetve driftelésre is lehetőség nyílt. Számtalan játék és persze jutalom, meglepetés egészítette ki a programot. Az esemény végén pedig elfogyasztották az Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács és az általa vezetett Gyulakonyha által készített kék tortát. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában