Kitüntetések

2024.03.15. 20:13

Városi elismeréseket adtak át Gyulán a nemzeti ünnepünk alkalmából

A gyulai képviselő-testület március 15-i , pénteki ünnepi testületi ülésének részeként adták át a városi elismeréseket. Köszöntőjében dr. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, a nemzeti egység ünnepén méltó elismerni mindazok érdemeit, akik a gyulai polgárok közösségét szolgálták és szolgálják tudásukkal, szívükkel, lelkükkel. A városi elismeréseket idén több személyiség, illetve egy szervezet érdemelte ki.

Papp Gábor

Fotó:  Bencsik Ádám

Minden korban vannak kérdések, amelyekre különböző válaszokat adnak az emberek. Mindig vannak ügyek, amelyeket különbözőképpen ítélnek meg az emberek. Mindig vannak témák, amelyekről egymástól eltérő véleményeket alkotnak az emberek. De minden korban vannak olyan igazodási pontok, amelyek nemzeti egységet teremtenek – emelte ki a városi elismerések átadásával egybekötött ünnepi testületi ülésen elmondott köszöntője elején dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere kifejtette, ilyen igazodási pont március 15., vagyis az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, illetve annak emléke.

Városi elismerések: március 15-én adják át

– A nemes és tiszta forradalom eltörölte az úrbéri szolgáltatásokat, a jobbágyságot. Törvényt fogadott el a közteherviselésről, a népképviseletről, a sajtóról, a független, felelős magyar minisztériumról és más sarkalatos kérdésekről – folytatta a gondolatot dr. Görgényi Ernő. – A hősies szabadságharcban a nemzet egységesen állt ki szuverenitásáért; a nemes, a polgár és a földműves egyaránt kész volt vérét hullajtani hazájáért. A semmiből építettek győztes csatákat vívó hadsereget.

Mint hangsúlyozta, ma is nemzeti egység van az 1848/49-es forradalom és szabadságharc megítélésében, amely a sajátos magyar kultúrából táplálkozott, és amely egyúttal megtermékenyítette egyedülálló magyar kultúránkat. 1848 március 15-én este a Pesti Nemzeti Színház közönsége Gyula nagy szülötte, Erkel Ferenc két szerzeménye a Hunyadi László és a Himnusz eljátszását követelte, mert e darabok a művészet erejével alapozták meg a magyar történelem sorsfordító eseményét. Ugyanígy Petőfi forradalmi költészete is nélkülözhetetlen volt a revolúció eszmeiségének előkészítésében. A Nemzeti dalt pedig nem is versként, hanem imádságként hallgatjuk, vagy szavaljuk. A dicsőséges vagy éppen tragédiájában is szépséges 1848/49-es forradalom és szabadságharc azóta is a magyar kultúra múzsája.

 

Kiválóságokat ismertek el

A köszöntőt követően dr. Görgényi Ernő nyújtotta át a városi elismeréseket.

A képviselő-testület Gyula városa érdekében magasfokú empátiával, kiemelkedő szakmai színvonalon végzett munkájáért, példaértékű tevékenységéért, valamint az általa elért elévülhetetlen érdemekért a „Kiváló Polgár” kitüntető címet adományozta Becsyné dr. Szabó Márta Mária címzetes főjegyző részére.

A testület döntése értelmében „Gyula Városért” kitüntető címet vehetett át Kósa Zsuzsanna Katalin, a Simonyi Imre Emlékszoba kialakításának kezdeményezője. A grémium a díjjal elismerését fejezi ki a város kulturális életének szervezésében betöltött meghatározó és közösségépítő több évtizedes szerepvállalásáért, lokálpatrióta tevékenységéért.

A képviselő-testülete több évtizeden át töretlen szakmai igényességgel, elhivatottsággal és fáradhatatlan munkakedvvel végzett pedagógiai tevékenységéért „Gyula Városért” kitüntető címmel ismerte el Marsi Katalin Mária nyugállományú pedagógus tevékenységét.

A képviselő-testület „Gyula Városért” kitüntető címet adományozott Kertes István, a Gyulasport Nonprofit Kft. ügyvezetője részére. A grémium a díjjal elismerését fejezi ki Gyula város sportéletének szervezése és infrastrukturális fejlesztése területén elért elévülhetetlen érdemeiért, valamint több évtizedes, a gyermekek és fiatalok sporttehetsége kibontakoztatása érdekében végzett oktató-nevelő munkásságáért.

Szintén a „Gyula Városért” kitüntető címet vehette át Repiskyné Radics Anna, a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgató-helyettese, magyar-román szakos tanára, újságíró. A szakembert kiemelkedő hivatástudattal, diákbarát attitűddel, valamint felelősségteljes intellektualizmussal végzett több évtizedes munkásságáért ismerte el a testület.

A képviselő-testület „Gyula Városért” kitüntető címet adományozott Kiss József nyugállományú tűzoltó alezredes, számos civil szervezet vezetője részére. A testület a díjjal elismerését fejezi ki a munkájában tanúsított példamutató és bajtársias magatartásáért, a civil társadalomban a helyi közösségek irányába tanúsított szociális érzékenységéért és közösségépítő szerepvállalásáért.

A képviselő-testület döntése értelmében az ifjúságügy, a közösségfejlesztés és a tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő szakmai teljesítményéért a „Gyula Városért” kitüntető címet érdemelte ki a Mi egy Másért - Gyulai Gyermekekért és Ifjúságért Közhasznú Egyesület kollektívája. Az elismerést Ament Balázs elnök és Szabó Enikő szakmai vezető vette át.

A képviselő-testület a négy évtizede, példamutató hozzáállással, kreatív és segítőkész feladatvállalással végzett áldozatos, értékteremtő munkásságáért „Gyula Város Szolgálatáért” kitüntető címet adományozott Kisné Czeglédi Márta, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár könyvtárosa részére.

A grémium döntése értelmében a „Gyula Város Szolgálatáért” kitüntető címet érdemelte ki Petróczki Gábor Jenő, a gyulai polgármesteri hivatal kommunikációs referense. A testület a díjjal elismerését fejezi ki a Gyula város érdekében kiemelkedő hivatástudattal és felelősséggel végzett pontos, lelkiismeretes szolgálatáért, valamint sokoldalú szerepvállalásáért.

A gyulai képviselő-testület „Gyula Város Szolgálatáért” kitüntető címet adományozott Benkő Judit Krisztina, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyfélszolgálati vezetője részére. A grémium a díjjal elismerését fejezi ki a több mint három évtizede kiemelkedő szakmai színvonalon, nagyfokú elkötelezettséggel végzett példaértékű és lelkiismeretes munkásságáért.

A „Gyula Városért” kitüntető címet dr. Nagy János professor emeritus, az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny elnöke március 2-án, az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjének záróünnepségén vehette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában