Nyolcezresek

2024.03.08. 15:58

Varga Csaba a gyilkos hegy megmászásáról is mesélt

„Megmásztam a gyilkos hegyet” címmel tartott előadást Varga Csaba expedíciós hegymászó a Mathias Corvinus Collegium (MCC) békéscsabai képviseletén. Varga Csaba már hat nyolcezrest, 8000 méter feletti hegyet hódított meg.

Papp Gábor

A nagyváradi alpinista, Varga Csaba már hat nyolcezrest – Gasherbrum II. (8035 méter); 2014, Broad Peak (8051 méter); 2017, Manaszlu (8163 méter); 2019, Gasherbrum I. (8080 méter); 2021, Dhaulagiri (8167 méter); 2023, Nanga Parbat (8125 méter) – mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

varga csaba, hegymászó, nyolcezres
Varga Csaba a legtöbb nyolcezres csúccsal rendelkező, élő magyar hegymászó.
Forrás: MW-archív

Varga Csaba a mentális erőről is beszélt

Varga Csaba az MCC békéscsabai képviseletén tartott előadásán elárulta, miért választja valaki azt a sportágat, ahol a túlélés kulcsa a technikai tudás és a mentális erő, ahogy arról is szólt, hogy milyen pótlólagos oxigén és serpák igénybevétele nélkül felkapaszkodni az ismeretlenbe. A nagyváradi építész magyarként, az egész Kárpát-medencei magyarságot képviseli expedíciói során.

Még az előadás előtt adott interjújában Varga Csaba elmondta, fiatal korában alakult ki a hegyek, a természet és a természetjárás iránti szeretete.

– Olyan baráti társaságokat kerestem, amelynek tagjai hegyet másztak, barlangásztak, így még tinédzserkoromban, vagyis elég régen belecsöppentem ebbe a világba – tette hozzá. – Erdélyben sok hegy van, én pedig folyamatosan újabb célokat tűztem ki magam elé. Lépcsőzetesen jutottam egyre feljebb és egyre távolabb a világban. Egyre nehezebb csúcsokat másztam el, és így értem el a nyolcezresekig.

Ennek kapcsán elmondta, 2013-ban volt az első nyolcezres expedíciója. A körülményekkel kapcsolatban a hegymászó kifejtette, ezekben a magasságokban minden lépés sokkal nagyobb erőkifejtést igényel, hiszen kevesebb jóval kevesebb az oxigén. 

– Minden lépés pihenést igényel nyolcezer méteres magasságban, sokkal fáradékonyabbak vagyunk – fogalmazott. Ahogy említettük, Varga Csaba oxigénpalack segítsége nélkül mászik.

– Számomra ez így jelent igazi kihívást. Oxigénpalackkal az ember leredukálja a hegy magasságát, könnyebbé teszi a feljutást, olyan mintha buborékban lenne, és nem ugyanazt a magasságot és környezetet éli át, mintha nem használna oxigént – fogalmazott Varga Csaba.

A hegymászó civilben építész, de hivatása mellett megpróbálja úgy szervezni, alakítani a napjait, hogy minél több sportolást préseljen be az idejébe, a heteibe, a mindennapjaiba.

– Minél gyakrabban igyekszem edzést tartani, futni, terepfutásra elmenni, hegyet mászni – emelte ki. – Egy-egy expedíció előtt törekszem arra, hogy még többet fussak, még többet legyek a hegyekben. A felkészülés szezontól is függ, télen például a túrasízés, a mixmászás és a jégmászás áll a középpontban. Szerintem, ha az ember akarja, mindenre tud időt szakítani.

 

Suhajda Szilárddal is másztak együtt

Varga Csaba tavaly nem sokkal a békéscsabai kötődésű Suhajda Szilárd Mount Everesten történt tragédiája után indult el a világ 9. legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méteres Nanga Parbatra. Szilárddal több alkalommal is másztak együtt.

– Nagyon nehéz volt elhinni. Szilárddal másztunk együtt, és egy nagyon megfontolt embert ismertem meg benne. Próbáltam a feladatra koncentrálni, de gyakran eszembe jutott – tette hozzá.

A kiváló hegymászó elmondta, egy-egy expedícióban a folyamat nagyon maradandó számára, az ottani kultúra mindig kifejezetten érdekes, ahogy a mászás szakaszai is. Magas a csúcstámadás mindig nehéz, ugyanakkor az emberi szervezet, illetve a pszichikum hajlamos ezeket a nehézségeket elfelejteni, és hazatérve pozitív élményként marad meg mindez a nehézségek ellenére is.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában