Közgyűlési döntés

2024.03.15. 17:07

Ez a százéves csabai ház került helyi védettség alá

Helyi védettség alá kerül Békéscsabán a Kis-Tabán utca 16. szám alatti, nagyjából százéves épület – erről döntött nemrég tartott ülésén a városi közgyűlés.

Licska Balázs

Az épület helyi védelem alá helyezését az ingatlan többségi tulajdonosa kezdeményezte. A grémium elé került előterjesztésben azt írták, a szecessziós stílusú, nyerstégla burkolatú ház a Kis-Tabán utca legszebb épületei közé tartozik, kovácsoltvas kapuja az egyik legszebb a városban.

százéves, ház, Kis-Tabán utcai, helyi védelem
Helyi védelem alá kerül a Kis-Tabán utcai, nagyjából százéves ház.  Fotó: Bencsik Ádám

Az egykor gyönyörű, ma felújításra szoruló, de masszív szerkezetű házat az 1920-as évek elején a kérelmező nagyapja építtette, az épület az 1950-es évekig a család tulajdonában volt. Akkor államosították, lakókat telepítettek az egyébként négyszobás házba. Belső átalakítások 1960-as években történtek, mind a főépületben, mind a melléképületekben. Később, az 1980-as években, amikor a lakások a lakók tulajdonába kerültek, a lakók alakítgattak saját részükön.

A főépület udvari homlokzata kicsit változott, de az utcai homlokzat 100 éve lényegében változatlan, csak az egyik hármasablak és a kapu színe tér el az eredeti sárgától. 2017-ben az omladozó vakolt díszeket kijavították, így azok az eredetit megközelítő állapotban láthatók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában