Vizsgálat

2024.03.21. 08:58

Minden gyermekvédelmi intézményt ellenőriznek Békésben is

Békés vármegyében is halad a gyermekvédelmi intézményekben zajló hatósági vizsgálatokkal a kormányhivatal. A kormány által elrendelt soron kívüli ellenőrzések célja, hogy felmérjék, megfelelően biztosítják-e a gyermekotthonok a gyermekek védelmét, fennáll-e a gyermekbántalmazás kockázata, és ha történt ilyen, azt hogyan kezelték. Hiányosság esetén azonnali hatósági eljárást indítanak, bűncselekmény gyanúja esetén pedig haladéktalanul feljelentést tesznek – közölte a Békés Vármegyei Kormányhivatal. Minden gyermekvédelmi intézményt ellenőriznek a vármegyében is.

Papp Gábor

A kormány által elrendelt országos, soron kívüli ellenőrzés keretében a vármegye valamennyi bentlakásos gyermekvédelmi szakellátási intézményében, teljes körű vizsgálatot folytatnak le a kormányhivatal szakemberei. Az ellenőrzés célja az, hogy megvizsgálják: az intézmények hogyan védik a rájuk bízott gyermekeket, hatékonyan működik-e a jelzőrendszer az esetleges gyermekbántalmazási esetekben – fogalmazott közleményében a kormányhivatal. Minden gyermekvédelmi intézményt ellenőriznek Békésben is.

gyerekek
 

Minden gyermekvédelmi intézményt ellenőriznek

A vizsgálat során nemcsak a dokumentumokat veszik górcső alá, hanem a helyszínen ellenőrzik az intézmények működését. Amennyiben esetlegesen hiányosságot tárnak fel, úgy a hivatal hatósági eljárást indít, ha pedig bűncselekmény gyanúja merülne fel, akkor haladéktalanul feljelentést tesznek.

A legfontosabb cél a gyermekjogok maradéktalan érvényesítése, az esetleges gyermekbántalmazási esetek feltárása, kivizsgálása, valamint a jogszabályi előírások teljes körű betartatása.

A soron kívüli ellenőrzés mellett a kormányhivatal – a hatósági ellenőrzési tervnek megfelelően – évente is rendszeresen ellenőrzi a gyermek- és lakásotthonokat. A hatósági vizsgálatok minden esetben a gyermekek érdekeit, védelmét szolgálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában