Klímavédelem

2024.03.31. 10:10

Klímanócskák: klímatudatosan nevelik a gyerekeket a szarvasi óvodában – videóval

Javában zajlik és igen hatékony a Klímanócskák program Szarvason, a Kossuth utcai Óvodában. A Klímanócskák program keretében a gyerekek már egész kicsi kortól klímatudatos nevelésben részesülnek az intézményben, amit továbbadnak szüleiknek és környezettudatosságukat viszik magukkal az iskolába is.

Vásári Erzsébet

Szarvas Város Óvodája és Bölcsődéje a Klímatudatos Óvodai Nevelést valósítja meg a Dipol csoport által szervezett Klímanócskák program bevezetésével, melynek megálmodója Bozókiné Szabó Ildikó – tájékoztatta hírportálunkat Czikkelyné Fodor Tünde igazgató.

klímanócskák, program, gyerekek
A Klímanócskák program számos magyarországi vármegyében zajlik. Fotó: MW-archív

Klímanócskák: időben megtanulják a környezettudatosságot

A Kossuth utcai Óvoda programján Bozókiné Szabó Ildikó elmondta, a tapasztalatok szerint az óvodáskorú gyermekek nagyon befogadóak. Maga a Klímanócskák program pedig egy olyan játékos tevékenységekkel egybekötött nevelési program, ami azt célozza meg, hogy a gyermekek már egész kicsi korban sajátítsák el a klímatudatos gondolkodást. Fontos, hogy időben megtanulják a környezettudatosságot.

Az ötletgazdától megtudtuk, a programsorozat 3 elemből áll, és a gyerekeken kívül megszólítja a pedagógusokat, valamint a szülőket, a családokat is. Utóbbi azért lényeges, mert kicsik és nagyok csak együtt érhetnek el egy olyan társadalmi szintű változást, amikor már mindannyian teszünk az otthonainkban is azért, hogy a klímaváltozásra pozitív hatással legyünk.

Családi napokat, bemutatókat is tartanak

Bozókiné Szabó Ildikó elárulta: jelenleg 12 vármegyében aktív a programsorozat Magyarországon. A pedagógusok visszajelzései szerint pedig az a tapasztalat, hogy minél többet játszanak a gyerekekkel, és minél több programot csoportosítanak a klímatudatosság témája köré, annál jobb interaktív kapcsolat alakul ki a gyerekek, szülők és pedagógusok hármasa között. A programok között vannak családi napok és bemutató események is.

Az ötletgazda elmondta, azért szükséges fenntartani a Klímanócskák programot, mert az a gyerekeknek, a szülőknek, de még a pedagógusoknak is folyamatosan tud újat mutatni. Hiszen 20 évvel ezelőtt egészen más problémákkal kellett megküzdenünk, mint manapság, és mindig vannak újdonságok a környezetvédelemben.

A szarvasi és környékbeli oktatási intézményekről Bozókiné Szabó Ildikó elárulta, azokat az átlagosnál jobban ismeri, hiszen ő maga is Szarvason végezte el az óvónőképzést, a jelen programsorozat pedig még inkább megerősítette a kapcsolatát a térséggel. A kapcsolatuk tehát nagyon jó, és az oktatás-nevelés más területén is szívesen együttműködnek, tapasztalatokat cserélnek és közösen ötletelnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában