Hankó András megírta könyvét

2024.03.21. 13:24

Potyeszolás a buszon: a csabai magyar nyelven jól megértették egymást a szlovákok

Hankó András: A békéscsabai szlovák tájnyelv mindennapi szóhasználata a XX. század második felében című kiadványának bemutatóját tartották szerdán a Szlovák Kultúra Házában, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete csabai régiója szervezésében. A nemzet a nyelvében él – sokszor hangzik el a szlogen. A rendezvényen kiderült az is, hogy a szlovák nyelv árnyalatai, tájszólásai egyedi kincset képviselnek, mely sokszor magára az életvitelre és a körülményekre is rámutat a szóhasználat által.

Nyemcsok László

Sokaknak dedikálta a könyvét Forrás: Csabai Szlovákok Szervezete/Facebook

Amikor Hankó András úgy döntött, hogy csabaiságát a helyi és országos önkormányzati képviselősége mellett egy sajátos gyűjtés megjelenésével is kimutatja, képviseli, már megjelentek csabai tájszótárak, például Dedinszky Gyulától és másoktól. Hankó András ugyanakkor szlováksága hétköznapi átéléséből merített.

Vigyázz, minden Hankó beszéli a szlovák nyelvet!

Ahogy mondta, elsődlegesen édesapja volt hatással rá. Mellette örömmel ült a helyi buszon, sokszor jóval több megállón keresztül is, mint kellett volna, hogy hallja a buszon „potyeszoló” embereket, és lejegyezze kis papírkájára, noteszébe. Ez a kiadvány nem szótár, inkább szószedet, ahol a hasonló tövű szavak melléknévi, főnévi és igei alakjait gyakran egyben említi a magyar jelentésével, jelentéseivel.

Csak úgy röpdöstek az eseményen a sztorizások az egyedi szóhasználat fordulataiból. Bandi bácsi vasutas mérnöki pályafutása alatt elérte azt, hogy a vasúti alkalmazottak minden tagja tudta: „Vigyázz, minden Hankó beszéli a szlovák nyelvet!”

Egy kellemetlen szlovákiai útja során, hogy tisztán megértsék a használt szlovák nyelvét, beiratkozott irodalmi szlovák nyelvtanfolyamra, ahol középfokú szintet ért el. De csabai tájszólását nem engedte el. Azóta óvatosan bánik a nyelvi kérdéssel, hiszen már keveri a tájnyelvi és irodalmi szlovák nyelvet. Öröksége fontosságát kiemelt értékként kezeli. Erre mutatott rá az esemény moderátora is, aki két nyelven felolvasta a tömören és mélyreható érzésekkel, tanáccsal átszőtt szavait a könyv hátoldalán publikálva.

Krajcsovics Hajnalka nyújtotta át Hankó Andrásnak az ünnepi tortát

Nemcsak tanítani és tanulni kell, hanem használni is

„Bízom abban, hogy sok csabai fogja olvasni ezt a kéziratot, és emlékeznek a szavakra, kifejezésekre. Felismerik, és azonnal megértik a szüleiktől, nagyszüleiktől tanultakat. Szeretném elhitetni velük, hogy értékes kincset kaptak, amikor szlovák anyanyelvre tanították őket, és ezzel az alappal, s egy kis akarattal, kitartással az irodalmi szlovák nyelvet is hamar megtanulhatják. Csak ne féljenek, csak szeressék nyelvüket. Legyenek büszkék rá, és bátran szólaljanak meg anyanyelvükön. Nem baj, ha izgulnak, nem baj, ha először sok lesz a magyar vagy más keverékszó. Az ismétlések, a gyakorlások során ezek fokozatosan kikopnak”.

Hankó András kiemelte, ne feledjük, a szlovák nem egy a szláv nyelvek közül, hanem sokunk anyanyelve, amit nemcsak tanítani és tanulni kell, hanem használni is. A hivatalos államnyelv mellett, és nem helyette. Legyen része mindennapi életünknek.

Tortával kínáltak boldog 83. születésnapot

Krajcsovics Hajnalka, a Csabai Szlovákok Szervezetének elnökségi tagja rámutatott a kiadvány azon egyediségére is, hogy feltárja a csabai tájnyelv és az irodalmi szlovák nyelv jellemző különbségeit. A könyv utolsó oldalán pedig Hankó András helyet hagyott mindenkinek saját – a kiadványban nem szereplő – további szavak és kifejezések feljegyzésére, illetve kis táblázatot szerkesztett az esetleges pontosítások feljegyzésére is.

Krajcsovics Hajnalka a bemutató végén tortával kínált boldog 83. születésnapot Hankó Andrásnak.

– Mi mást is mondhatnék, mint azt, hogy Bandi bácsi továbbra is tartsa meg büszke csabaiságát, a csabai szlovák nyelvi örökségét, melyet Králik János úgy írt le: ez a csabai magyar nyelv.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában